
یکی از روش هایی که امروزه خیلی از افراد بدنبال آن هستند، استفاده از حجامت است که در این مقاله از تمام زوایا بررسی میشود:
حجامت چیست؟
انواع حجامت چیست؟
قبل از حجامت چه باید کرد؟
هنگام حجامت چه باید کرد؟
زمان حجامت
خواص حجامت
ضرر حجامت چیست؟
چه افرادی نباید حجامت انجام دهند؟
حجامت چیست؟
حجامت درمانی جایگزین است که از چین سرچشمه گرفته است. این درمان شامل قرار دادن فنجان هایی بر روی پوست برای مکش است. مکش در این روش درمانی باعث تسریع جریان خون می شود. طرفداران این روش ادعا می کنند که مکش به تسهیل جریان "" qi در بدن کمک می کند. qi کلمه چینی به معنای نیروی زندگی است. طبق گزارش ها اولین فردی که از حجامت استفاده کرد کیمیاگر و گیاه شناس معروف تائوئیست، گی هونگ، بود.
بسیاری از تائوئیست ها معتقدند حجامت به تعادل بین یین و یانگ، یا امواج منفی و مثبت در بدن کمک می کند. تصور می شود برقراری تعادل بین این دو حد به مقاومت بدن در برابر عوامل بیماری زا و همچنین توانایی آن در افزایش جریان خون و کاهش درد کمک می کند.
حجامت گردش خون را به محلی که فنجان ها قرار دارند، افزایش می دهد. این مسئله باعث کاهش تنش عضلانی می شود و جریان خون را بهبود می بخشد و باعث ترمیم سلول ها می شود. همچنین به تشکیل بافتهای جدید همبند و ایجاد رگهای خونی جدید در بافت کمک می کند. معمولاً از حجامت برای تکمیل مراقبت های خود در برابر بیماری ها استفاده می شود.
انواع حجامت چیست؟
در ابتدا حجامت با استفاده از شاخ حیوانات انجام می شد. بعدها، "فنجان" از بامبو و سپس سرامیک ساخته شد. مکش در درجه اول از طریق استفاده از گرما ایجاد می شد. فنجان ها ابتدا با آتش گرم می شدند و سپس روی پوست قرار می گرفتند. هنگام خنک شدن، لیوان ها پوست را به داخل خود می کشیدند. حجامت مدرن اغلب با استفاده از فنجان های شیشه ای که مانند توپ گرد هستند و یک انتهای آنها باز است، انجام می شود. امروزه دو دسته اصلی حجامت انجام می شود:
حجامت خشک
روشی است که فقط در آن مکش انجام می شود.
حجامت مرطوب
شامل مکش و خونریزی دارویی کنترل شده می باشد. پزشک، وضعیت شما و ترجیحات شما به تعیین روش استفاده شده برای حجامت کمک می کند.
قبل از حجامت چه باید کرد؟
حجامت یک روش درمانی طولانی مدت است که می تواند به کاهش علائم بیماری های موقتی و مزمن کمک کند. مانند بسیاری از روش های درمانی جایگزین ، به خاطر داشته باشید بررسی های کاملی در خصوص تاثیرات حجامت انجام نشده است. اگر تصمیم دارید حجامت کنید حتما از آن به عنوان مکمل درمانی استفاده کنید و از آن به عنوان درمان جایگزین استفاده نکنید. در اینجا مواردی وجود دارد که باید قبل از شروع حجامت درمانی در نظر بگیرید:
- پزشک حجامت در درمان چه بیماری هایی تخصص دارد؟
- پزشک از چه روشی برای حجامت استفاده می کند؟
- آیا تسهیلات تمیز است؟ آیا پزشک معیارهای ایمنی را در نظر می گیرد؟
- آیا پزشک دارای مدرک است؟
- آیا بیماری دارید که ممکن است حجامت به درمان آن بپردازد؟
قبل از شروع هر روش درمانی جایگزین ، به یاد داشته باشید که به پزشک اطلاع دهید قصد دارید از این روش به عنوان روش کمکی استفاده کنید.
هنگام حجامت چه باید کرد؟
در طول درمان حجامت ، یک فنجان روی پوست قرار داده می شود و سپس بر روی پوست گرم می شود و یا مکش انجام می شود. این فنجان اغلب با استفاده از الکل، گیاهان و یا کاغذهایی که مستقیماً درون فنجان قرار می گیرند، با آتش گرم می شود. منبع آتش برداشته می شود و لیوان گرم شده با قسمت باز به طور مستقیم روی پوست قرار می گیرد. برخی از پزشکان مدرن از حجامت برای ایجاد مکش در مقابل روشهای گرمایی سنتی استفاده می کنند.
هنگامی که فنجان داغ روی پوست قرار می گیرد، هوای داخل فنجان خنک می شود و خلاء ایجاد می کند که پوست و ماهیچه را به سمت بالا می کشد. پوست ممکن است قرمز شود زیرا رگ های خونی نسبت به تغییر فشار واکنش نشان می دهند.
زمان حجامت
در حجامت خشک، فنجان برای مدت زمان مشخصی، معمولاً بین 5 تا 10 دقیقه، در محل قرار می گیرد. در حجامت مرطوب، معمولاً چند دقیقه قبل از اینکه پزشک فنجان را بردارد، فنجان ها در جای خود قرار می گیرند و برای کشیدن خون، برش کوچکی ایجاد می شود. بعد از برداشتن فنجان، پزشک نواحی که قبلاً حجامت شده است را با پماد و بانداژ می پوشاند. این کار به جلوگیری از عفونت کمک می کند. هر گونه کبودی خفیف یا سایر علائم معمولاً طی 10 روز بعد از درمان بهبود می یابند.
حجامت گاهی همراه با طب سوزنی انجام می شود. برای نتایج بهتر، بهتر است ناشتا باشید یا دو یا سه ساعت قبل از جلسه حجامت غذای سبکی بخورید.
خواص حجامت
حجامت برای درمان طیف گسترده ای از بیماری ها استفاده می شود. ممکن است در بهبود بیماری هایی که درد عضلانی ایجاد می کنند، موثر باشد. از آنجا که می توان فنجان را روی نقاط اصلی طب سوزنی بکار برد، احتمالاً این عمل در معالجه بیماری های گوارشی، مشکلات پوستی و سایر بیماری هایی که معمولاً با طب سوزنی تحت درمان هستند، موثر است. یک بررسی از سال 2012 نشان می دهد که قدرت درمانی حجامت بیش از یک اثر دارونما می باشد. محققان دریافتند كه حجامت درمانی می تواند به بهبود بیماری های زیر كمك كند:
- زونا
- فلج صورت
- سرفه و تنگی نفس
- آکنه
- فتق دیسک کمر
- اسپوندیلوز گردنی
با این حال ، مطالعات نشان میدهد تحقیقات بیشتری در خصوص اثربخشی واقعی حجامت مورد نیاز است.
ضرر حجامت چیست؟
حجامت می تواند باعث تحریک یا آسیب به پوست شود. مطابق با NCCIH ، عوارض جانبی حجامت می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییر رنگ ماندگار در پوست
- زخم
- سوختگی
- عفونت
اگر مشکل پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس داشته باشید، حجامت آن را بدتر می کند. در موارد نادر ، اگر پزشک در هنگام حجامت خون زیادی خارج کند، احتمال خونریزی داخلی و کم خونی وجود دارد. مطابق مطالعات انجام شده در مجله طب سوزنی حجامت می تواند باعث مشکلات زیر شود:
- سردرد
- خستگی
- سرگیجه
- غش کردن
- حالت تهوع
- بیخوابی
با توجه به کیفیت پایین مطالعاتی که در مورد حجامت انجام شده است، نمی توان دانست این عوارض جانبی چقدر راج هستند. اگر بعد از حجامت درمانی هر یک از این عوارض جانبی را مشاهده کردید به متخصص مراجعه کنید. مبتلایان به برخی بیماری ها مانند مشکلات لخته شدن خون نباید از حجامت استفاده کنند.
چیزهایی که باید در خاطر داشته باشید :
- اکثر متخصصان پزشکی آموزش کافی در درمان های جایگزین (CAM)ندیده اند.
- برخی از پزشکان CAM علاقه زیادی به روشهای خود دارند و حتی به شما توصیه می کنند از معالجه پزشکی معمول استفاده نکنید.
- اما اگر تصمیم دارید حجامت را به عنوان بخشی از برنامه درمانی خود قرار دهید، حتما در خصوص تصمیم خود به پزشک بگویید. همچنین به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید.
چه افرادی نباید حجامت انجام دهند؟
حجامت درمانی برای همه توصیه نمی شود. گروه های زیر در هنگام استفاده از حجامت درمانی باید بیشتر احتیاط کنند:
- کودکان زیر 4 سال نباید از حجامت درمانی استفاده کنند. کودکان بزرگتر فقط باید برای دوره های بسیار کوتاه تحت درمان قرار گیرند.
- سالمندان. با افزایش سن پوست ما شکننده تر می شود. هر دارویی که مصرف می کنید نیز بر روی پوست تأثیر می گذارد.
- افراد باردار. از حجامت شکم و کمر خودداری کنید.
- در دوره پریودی.
در صورت استفاده از داروهای رقیق کننده خون از حجامت استفاده نکنید. در صورت داشتن موارد زیر نیز از حجامت خودداری کنید:
- آفتاب سوختگی
- زخم
- جای زخم
- ترومای اخیر
- یک اختلال اندام داخلی
Ashley Marcin. What Is Cupping Therapy? on January 3, 2019
Timothy Huzar. What to know about cupping therapy. Last reviewed Thu 28 March 2019