در هفتههاي اول حاملگي، مادران باردار بايد در صورت امكان در هواي آلوده حضور پيدا نكنند و از منزل بيرون نيايند و در صورتي كه ناگزير به بيرون آمدن هستند حتما از ماسك استفاده كنند.
در هشت هفته اول حاملگي با توجه به اينكه در اين مدت اندامهاي جنين شكل ميگيرد، زنان باردار ضروري است كه از مواجه شدن با مواد شيميايي و قرار گرفتن در معرض آلودگي هوا خودداري كنند.
مواجه شدن با هواي آلوده به خصوص در هشت هفته اول حاملگي احتمال بروز بيماريها و نارساييهاي قلبي و ايجاد يك مجموعه بيماريها و ناهنجاريهاي اندامي را در جنين افزايش مي دهد.
با توجه به اينكه در هفتههاي ۸تا ۱۲ حاملگي ، مغز جنين شروع به رشد و شكلگيري ميكند و اختلال در رشد آن مي تواند در ضريب هوشي و تواناييهاي مغزي جنين تاثير بگذارد، به طور جدي به مادران باردار توصيه ميشود در اين مدت نيز خود را در معرض هواي آلوده قرار ندهند.
به طور كلي ۱۲هفته اول حاملگي دوران بسيار حساسي است و مادران بايد بيشترين توجه را به سلامتي جنين نشان دهند، اما از هفته ۱۶به بعد ميزان حساسيت نه اينكه از بين مي رود، بلكه كمتر ميشود؟ چون تا اين زمان اندامهاي جنين، قلب و مغز او شكل گرفته است.
در عين حال از هفته ۱۶به بعد حاملگي در شرايط بحراني آلودگي هوا ، مادران باردار بايد از منزل بيرون نيايند خود را معرض آلودگي هوا قرار ندهند و در صورتي كه ناچار به بيرون آمدن هستند از وسايل محافظتي همچون ماسكها استفاده كنند. آلودگي هوا علاوه بر اينكه در سلامت جنين تاثير ميگذارد، احتمال ناباروري زنان را نيز افزايش ميدهدزناني كه بيشتر در معرض آلودگي هوا قرار دارند نازايي در آنها بيشتر مي شود و يا اينكه بيشتر دچار سقط جنين، زايمان زودرس ، پاره شدن كيسه آب جنين، عدم رشد جنين، تولد نوزاداني با وزن كم و حتي بروز لب شكري (شكاف لب) در نوزادانشان ميشوند.،
هواي آلوده پر از سموم و گازهايي همچون گاز COو , CO2سرب و ساير مواد شيميايي است كه استنشاق آنها براي همه افراد و به خصوص زنان باردار خطرناك است، ولي برخي از اين سموم هواي آلوده قابليت تبديل شدن به مواد ديگري را دارند و با وجود اينكه بسيار ريز هم هستند ولي احتمال مسموميت جنين را افزايش مي دهند سه ماه اول بارداري از اين لحاظ اهميت فوق العادهاي دارد تا سموم وارد بدن جنين نشود ..
اين سموم اگر تا قبل از لانه گزيني جنين وارد بدن شود، باعث از بين رفتن برخي از سلولهاي جنين مي شود كه آسيبهاي جبران ناپذيري را در جنين ايجاد خواهد كرد. ساختار جفت در داخل بدن مادر، به گونهاي است كه مانع از عبور بسيار از مواد و سموم شيميايي مي شود، بنابراين به طور خودكار از ورود اين سموم به داخل جفت پيشگيري مي شود، اما برخي از اين مواد بسيار ريز هستند و به داخل جفت نفوذ پيدا مي كنند.
سرب نيز از جمله موادي است كه به راحتي از جفت عبور ميكند و بر جنين تاثير ميگذارد. علاوه بر آلودگي هوا، گاهي اين آلودگي ناشي از سيگار كشيدن چه به صورت سيگار كشيدن خود فرد و چه به صورت سيگار كشيدن ساير افراد است كه زنان باردار بايد خود را در چنين وضعيتي قرار ندهند.
اين نوع از آلودگي هوا نيز منجر به اختلالات رشد در جنين و يا تولد نوزادان كم وزن ميشود. همچنين به زنان باردار توصيه ميكنند كه در هواي گرم لباسهاي آزاد و گشاد بپوشند، مايعات كافي بنوشند و از غذاهاي سالم به مقدار كمتر براي حفظ تناسب بدن خود مصرف كنند.
این مطلب به ویرایش و تأیید علمی هیئت تحریریه اوما رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.
امتیاز مطلب: 97%
97