بالا رفتن از پله بعد از عمل دیسک کمر یکی از مراحل چالشبرانگیز برای تمامی بیمارانی است که به دلیل وخامت دیسک کمر خود تن به جراحی دادهاند. مراقبتهای بعد از جراحی دیسک کمر تاثیر مستقیم و چشمگیری در روند بهبودی بیماران دارد و باید به نکاتی که توسط پزشک گوشزد میشود به دقت عمل کرده و آنها را رعایت کنید. با اینکه جراحی دیسک کمر یکی از شایعترین جراحیهای ارتوپدی و ستون فقرات است و روشهای استفاده شده هم خطرات کمی دارند اما با این حال بیماران به دلیل ترس از آسیبدیدگی مجدد با واهمه خیلی از فعالیتها را انجام میدهند یا اینکه کلا دور آنها را خط میکشند، مثل همین بالا رفتن از پله. در ادامه قصد داریم بیشتر در مورد این موضوع و نکاتی که باید رعایت کنید صحبت کنیم.
آیا اجازه بالا رفتن از پله را بعد از عمل دیسک کمر دارید؟
خیلی از افراد بر این باور هستند که بالا رفتن از پله بعد از جراحی دیسک کمر ممنوع است. در حالی که هدف اصلی جراحی دیسک کمر بهبودی بیماران و خلاص شدن از دردهای مزمن، برگشتن به فعالیتهای سابق و زندگی نرمال است. البته عجله نکنید، دقت کنید که بالا رفتن از پله جز فعالیتهای سنگینی بهحساب میآید که حداقل در هفتهها و ماه اول بعد از جراحی اجازه انجام آن را ندارید. هدف از این ممنوعیت هم جلوگیری از وارد شدن فشار بیش از اندازه به ستون فقرات است.
به طور کلی پزشکان به بیمارانی که کیس جراحی دیسک کمر بودهاند توصیه میکنند در انجام و از سر گرفتن فعالیتهای روزانه خود صبوری کنند. به عنوان مثال اینکه از خم شدنهای ناگهانی یا وزن انداختن اتفاقی بر روی یک پا باید جدا خودداری کنید.
پیشنهاد میکنیم برای دنبال کردن فعالیتهای روزانه و برگشتن به انجام کارهایتان حتما از پزشک خود مشورت بگیرید و دستوراتی که توسط جراح تجویز شده را به دقت رعایت کنید.
روش صحیح بالا رفتن از پله بعد از عمل دیسک کمر
بعد از اینکه مدت زمان استراحتتان تمام شد و اجازه انجام فعالیتهایی مانند راه رفتن، بالا رفتن از پلهها و پایین آمدن از آن را داشتید باید یاد بگیرید که چطور به شکل صحیح این کار را انجام دهید. به هر حال نباید فراموش کنید که شما دیسک کمرتان را جراحی کردهاید و باید بیشتر از قبل در انجام فعالیتها حواستان جمع باشد. نگران نباشید در این قسمت میخواهیم روش صحیح بالا رفتن از پلهها را بعد از جراحی دیسک بررسی کنیم.
- برای بالا رفتن از پلهها حتما در روزهای اول از نردههای کناری پله یا دیوار کمک بگیرید، به علاوه اینکه در حالی که پاهایتان در یک راستا هستند نزدیک پله بمانید.
- برای حرکت کردن اول پایی که درد کمتری دارد را حرکت دهید و سپس پای دیگر که درد بیشتری دارد را جابجا کنید و به آرامی به پله بعدی منتقل کنید.
- فراموش نکنید که حتما وزن خودتان را بر روی پایی که درد کمتری دارد منتقل کنید و حتما از عضلات میانتنه برای حفظ تعادل خود کمک بگیرید.
- برای پایین آمدن از پلهها هم از قسمتهایی مانند نرده یا دیوار کمک بگیرید و درست مانند بالا رفتن باید پاهایتان در یک راستا باشند.
- در حین پایین آمدن ابتدا پایی که درد دارد را بر روی پله پایینی قرار دهید و سپس پای دیگر را به همان سطح منتقل کنید.
- نکتهای که حین بالا و پایین رفتن باید رعایت کنید انجام حرکات به آرامی و به صورت کنترلشده است.
- از انجام حرکات ناگهانی پرهیز کنید و در صورتی که حین انجام این کار درد دارید فعالیتتان را متوقف کنید و وضعیت خود را به پزشکتان اطلاع دهید.
عوارض بالا رفتن از پله بعد از جراحی دیسک کمر
استفاده از پله بعد از جراحی دیسک کمر میتواند خطرناک باشد، بهخصوص اگر که این کار را بیدقت و بدون احتیاط انجام دهید. بالاتر اشاره کردیم که در هفتهها و ماه اول اجازه انجام این فعالیت را ندارید و تنها با مشورت پزشک میتوانید به سراغ انجام این کار بروید.
از عوارض احتمالی که ممکن است با بالا رفتن از پلهها بعد از جراحی مشاهده کنید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طولانی شدن زمان بهبودی به دلیل انجام اشتباه فعالیت
- افزایش درد کمر به دلیل وارد شدن فشار بیش از اندازه به ناحیه جراحی
- فشار به دیسکهای بین مهرهای به دلیل درست انجام ندادن فعالیت و وارد شدن فشار به آنها
- عدم تعادل و سقوط از پلهها به دلیل ضعف شدید عضلانی و کاهش تعادل بعد از جراحی دیسک
- کبودی و آسیب به بافتها به دلیل انجام حرکات ناگهانی و آسیب به بافتهای مجاور ناحیه جراحی شده
- گرفتگی و اسپاسمهای عضلانی به دلیل انجام حرکات فیزیکی شدید و ایجاد تنش در عضلات
مدت زمان استراحت بعد از عمل دیسک کمر
مدت زمان استراحت بعد از جراحی دیسک کمر به میزان آسیبدیدگی، شدت جراحی و شرایط بیمار بستگی دارد و برای هر فردی متفاوت است.
اما عموما تمامی افراد باید حداقل 4 تا 8 هفته استراحت کنند و بعد از این مدت اجازه دارند کارهای روزمرهشان را انجام دهند یا اینکه سر کار بروند، البته به شرطی که کارشان سنگین نباشد یا فشار بیش از اندازهای به خود وارد نکنند.
سوالی که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که چه زمانی میتوانند فعالیتهای دیگری از جمله بلند کردن اجسام، کشیدن جسم، خم شدن و یا ورزش را از سر بگیرند؟ عموما پزشکان توصیه میکنند برای انجام این مدل فعالیتها 3 تا 6 ماه صبر کنید. باز هم تاکید میکنیم که این مدت زمان به نوع آسیبدیدگی و شدت جراحی بستگی دارد، بهتر است قبل از انجام هر فعالیتی با پزشک خود مشورت کنید.
علت اصلی دیسک کمر
از علل و فاکتورهای موثر در بروز دیسک کمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن
- رانندگیهای طولانی مدت
- نشستنهای طولانی مدت
- سیگار کشیدن و مصرف نیکوتین
- آسیبدیدگی در ورزشهای تهاجمی
- پرت شدن از بلندی و زمین خوردن
- انجام حرکات تکراری برای طولانی مدت
- بلند کردن اشتباه اجسام سنگین به صورت ناگهانی
- مردان بیشتر از زنان در معرض خطر این عارضه هستند
- چاقی و اضافه وزن میتواند فشار وارد شده به ستون فقرات را دوچندان کند
آیا میدانید چه موقع دیسک کمر احتیاج به عمل دارد؟ در صورتی که فرد درد مزمن و طولانی مدت دارد، کمر درد بر کیفیت زندگیاش تاثیر گذاشته یا اینکه درد همراه با بیاختیاری ادرار و مدفوع است احتمال اینکه به جراحی نیاز داشته باشد زیاد است. اگر شرایط بالا را دارید بد نیست با متخصص در این زمینه مشورت کنید.
سخن پایانی
همانطور که دیدید بالا رفتن از پلهها از جمله فعالیتهایی است که بعد از جراحی دیسک کمر باید با دقت و وسواس بیشتری آن را انجام دهید و حین انجام این کار از حرکات ناگهانی پرهیز کنید. فراموش نکنید مدت زمان بهبودی کامل شما بسته به نوع آسیبدیدگی و شدت جراحی متفاوت است و در بهترین حالت حداقل به 3 ماه زمان برای بهبودی کامل نیاز دارید. به یاد داشته باشید در صورتی که حین انجام فعالیتها درد دارید فعالیت را متوقف کنید و به هیچ عنوان آن را ادامه ندهید، به این خاطر که درد نشاندهنده این است که بدنتان به استراحت نیاز دارد و نباید فشار بیش از اندازهای به آن وارد کنید.