
روش های ضد بارداری از طیف گسترده ای برخوردار هستند که بسته به نوع درخواست زن وشوهر و راحتی هردو پس از مشاوره با پزشک انتخاب میشوند یکی از این روش ها استفاده از کرم ها و ژل های ضد بارداری است...
ژل های ضد بارداری که در واقع ، مواد شیمیایی اسپرم کش هستند ، یکی از وسایل پیشگیری از حاملگی بشمار می آیند . این مواد ، قبل از آمیزش ، در مهبل قرار داده می شوند و از رسیدن اسپرم به تخمک و ایجاد حاملگی جلوگیری می کنند .
نکته قابل توجه آن است که هیچ گونه تفاوتی بین کرم و ژل ضد بارداری وجود ندارد و خانمها بنا به انتخاب و سلیقه خود میتوانند یکی از آنها را از داروخانه تهیه کنند. در زمان خریداری این کرم و ژل همراه با آن يک اپليکاتور پلاستيکي به مصرف کننده داده میشود که با فشار دادن لوله، محتویات کرم به مقدار مورد نیاز خارج شده و باید در حدود یک ساعت قبل از نزدیکی این محتویات را در داخل مهبل قرار داد.
این مواد بصورت شیاف مهبلی ، ژل ، کرم ، خمیر ، کف و اسپری ، وجود دارد .
یکی از انواع این مواد که در ایران وجود دارد کرم نونوکسینول 9 است که باید حداکثر 1 ساعت قبل از مقاربت ( 10 دقیقه قبل از مقاربت ، بهتر است ) مقداری از کرم با آپلیکاتور ( لوله ) بداخل مهبل ریخته شود . قبل از هر بار مقاربت ، استعمال کرم ضروری است . مدت اثر آن 1 ساعت است و پس از آن در صورت نیاز باید دوباره استعمال گردد .
طریقه استفاده: 1) زن باید به سمت پشت بخوابد. 2) تا آن جا که امکان دارد اپليکاتور پرشده را در عمق مهبل(5/7 تا 10 سانتي متر) قرار دهد. 3) در حدود 5/1 سانتی متر اپليکاتور توسط سنبه باید به سمت جلو کشیده شود. 4) با فشار دادن باید محتویات درون کرم و یا ژل را خارج کرده و سپس اپليکاتور را بیرون آورد. 5) وقتي مقاربت تکرار شد، بايد از ژل و کرم دیگری استفاده کرد. 6) اگر خانمی از ترشح کردن ژل و یا کرم احساس ناراحتی کند باید پارچهای نازک را در بین رانها قرار دهد تا از ترشح به سمت خارج جلوگیری کند.
نکات ضروری در خصوص بهداشت اپليکاتور:
* اپليکاتور را باید با آب و صابون کاملاً تمیز کرد تا بدین طریق ژل يا کرمی در بین آن باقي نماند و موجب سفت شدن سنبه نشود. * در صورتی که این مشکل ایجاد شد باید سریعاً اپليکاتور را در آب ولرم قرار داد، ولی دقت داشته باشید که هیچگاه نباید آن را در آب جوش گذاشت؛ چرا که ماده پلاستيکي آن، در برابر حرارت بالا مقاومت و تداوم خود را از دست میدهد.
* برخی از خانمها با توجه به بی عارضه بودن این کرم و ژلها باز هم احساس سوزش در مهبل خود میکنند که این مشکل با تعویض و تغییر دادن آنها از بین میرود.
قبلا برخی محققین عقیده داشتند که مصرف این کرم می تواند موجب ناهنجاری جنین شود البته این مسئله امروزه مردود شناخته شده است .
بعد از مقاربت ، شستشوی مهبل ضروری نیست و در صورت نیاز به شستشو باید شستشوی مهبل حداقل تا 6 ساعت بعد از مقاربت به تعویق افتد .
در صورت مصرف این کرم ممکن است سوزش یا تحریک مهبل یا آلت تناسلی مرد عارض گردد که معمولا خفیف است ولی در صورت شدت باید مصرف کرم قطع شود .
نام تجارتی این کرم ، دلفن ( delfen ) است . بطور کلی این کرم فاقد عوارض عمومی یا موضعی جدی است و علاوه بر این ، دارای اثر ضد عفونی کننده و جلوگیری از عفونت های آمیزشی نیز هست . استفاده از این روش بیشتر برای زوجهائی که مقاربت های گاهگاهی و پراکنده دارند و فاقد برنامه ی تنظیم خانواده ی منظمی هستند مفید است .
به خانمهایی که تنها به استفاده از این روش ضد بارداری تمایل دارند باید این نکته را متذکر شد که حداقل تا 6 ساعت پس از آخرين نزدیکی، مهبل خود را مورد شستشو قرار ندهند؛ زيرا قسمت عمده ژل يا کرم، صبح روز بعد هنگام بلند شدن از مهبل برداشته شده و با یک شستشوی عادی کاملاً پاک و از بین میرود که در این شرایط احتمال بارداری در حدود 20 درصد است
متاسفانه خطر حاملگی در این روش نسبتا بالا است و به 7/17 درصد می رسد ( بطورکلی خطر حاملگی در مصرف کنندگان این کرم بین 2 تا 39 درصد است .