روزه گرفتن در دوران شیردهی به شما بستگی د اره ، اگرچه در 6 ماهه اول شیردهی که کودک غذای کمکی نداره و تنها از شیر مادر استفاده میکنه، روزه گرفتن توصیه نمیشه اما با شروع غذای کمکی مادر به شرطی که بتواند نیازهای شیردهی را در وعده های افطار و سحر جبران کنه، مجاز می باشد. در ادامه مقاله به کلیه سوالات شما پاسخ داده میشود:
آیا روزه داری در هنگام شیردهی به نوزاد من آسیب خواهد رساند؟
آیا نوزاد تحت تاثیر تغییرات شیر مادر قرار خواهد گرفت؟
چگونه می توانم در حین روزه داری مراقب خود باشم؟
چه زمانی روزه داری به مشکل میخوره؟
5 نکته مفید برای راحت تر روزه گرفتن در هنگام شیردهی
اگر نوزاد شیر می دهید، انتظار نمی رود در ماه رمضان روزه بگیرید. اکثر محققان مسلمان معتقدند زنان شیرده مجبور نیستند روزه بگیرند. بعضی حتی می گویند اجتناب از شیردهی با روزه گرفتن کاری نادرست است. اگر به دلیل شیردهی نمی توانید روزه بگیرید، می توانید بعدها روزه بگیرید.
تصمیم شما در خصوص روزه گرفتن با توجه به سن نوزاد مشخص می شود. نوزادی که زیر شش ماه است و فقط شیر مادر می خورد، دارای نیازهای متفاوتی نسبت به نوزاد یک ساله است که غذاهای دیگر نیز می خورد. می توانید در خصوص این موضوع با افرادی که در بارداری روزه گرفته اند صحبت کنید. همچنین می توانید با پزشک یا متخصص تغذیه یا شیخ اسلامی صحبت کنید.
آیا روزه داری در هنگام شیردهی به نوزاد من آسیب خواهد رساند؟
به نوزاد شما آسیبی نخواهد رسید، زیرا در حین روزه داری نیز شیر مادر تولید می شود. کاهش میزان کالری که شما در طول ماه رمضان دریافت می کنید، تغییری در مقدار شیری که تولید می کنید، ایجاد نمی کند. بدن شما با تغییر روش سوزاندن کالری سازگار می شود. به نظر می رسد کمبود مواد غذایی یا مایع با افزایش انرژی و افزایش تولید شیر جبران میشود.
در حقیقت، شما می توانید به مدت 24 ساعت بدون هیچ تاثیری در مقدار یا کیفیت مواد غذایی شیر مادر، روزه بگیرید. اگر به صورت فیزیکی تاثیر روزه را احساس کنید، باید برای سلامت خود روزه را باز کنید. بدن شما احتمالا با روزه سازگار می شود. محققان سلامتی مادران شیرده که روزه می گیرند را با مادران شیرده که روزه نمی گیرند مقایسه کرده اند. هر دو گروه تعادل شیمیایی مشابهی در خون خود داشتند، که نشان می دهد بدن آنها به یک شکل عمل می کند.
از مصرف این مواد در شیردهی خودداری کنید
با این حال، اگر برای مدتی شیردهی کرده باشید، می دانید شیردهی چقدر شما را تشنه می کند. کم آب شدن بدن باعث ناراحتی شما می شود. در صورت وجود مشکلات زیر بدن شما دچار کم آبی شده است:
- احساس تشنگی شدید می کنید
- رنگ مدفوع شما تیره می شود
- احساس سرگیجه می کنید
- احساس خستگی، ضعف و یا فقدان استقامت می کنید
- دهان، لب ها و چشم ها خشک می شود
- احساس سردرد (5 نوع سردرد | 10 درمان خانگی سردرد) می کنید
اگر این علائم را تجربه کنید، باید روزه خود را با آب باز کنید. در حالت ایده آل، قند و نمک به آب اضافه کنید یا یک محلول دهانی مانند دیوریته اضافه کنید و سپس استراحت کنید. بعد از نیم ساعت، اگر هنوز احساس ناراحتی میکنید، با پزشک، ماما یا متخصص تماس بگیرید.
آیا نوزاد تحت تاثیر تغییرات شیر مادر قرار خواهد گرفت؟
بعید است کودک شما تحت تاثیر قرار گیرد. وزن و میزان رشد نوزاد شیرخوار تحت تأثیر روزه مادر در ماه رمضان قرار نمی گیرد.
- کودک شما به زودی به شیر شما عادت می کند.
- اگر به قدر کافی غذا نخوردید و شروع به کاهش وزن کنید، نوع چربی موجود در شیر شما تغییر می کند، اما مقدار آن تغییر نمی کند.
- طبیعی است که نوع چربی شیر مادرهای مختلف متفاوت باشد. اگر در رژیم غذایی شما چربی کافی نباشد، بدن شما از چربی های ذخیره شده خود برای تولید شیر استفاده می کند.
چگونه می توانم در حین روزه داری مراقب خود باشم؟
آماده شدن برای روزه گرفتن به شما کمک خواهد کرد سالم بمانید. می توانید روش های زیر را انجام دهید:
- قبل از روزه گرفتن، کارهایی که نیاز به مصرف انرژی دارد را انجام دهید.
- در یک دفتر غذاها و نوشیدنی هایی که می خورید را بنویسید تا مطمئن شوید در طول شب به قدر کافی موادغذایی دریافت می کنید.
- در طول روز سرد بمانید و به اندازه کافی استراحت کنید.
- به بدن خود گوش دهید و اگر احساس خوبی ندارید با پزشک خود صحبت کنید.
هنگامی که روزه خود را باز می کنید به مقدار کافی مایعات بخورید. غذاهای مناسب و نوشیدنی مناسب مصرف کنید، زیرا مواد مغذی و کالری دریافتی از مواد غذایی بسیار مهم است. یک مطالعه نشان داد برخی از مواد مغذی در شیر مادر (روی، منیزیم و پتاسیم) در هنگام شیردهی در ماه رمضان کاهش می یابند. بنابراین سعی کنید بین افطار و سحر موادغذایی را مصرف کنید و روزه خود را با مواد مغذی باز کنید.
ممکن است بخواهید مکمل ویتامینی برای مادران شیرده بخرید. کارشناسان توصیه می کنند تمام بزرگسالان یک مکمل روزانه حاوی 10 میکروگرم ویتامین D مصرف کنند. می توانید این مکمل را پیش از غذا بخورید.
در حالی که شیردهی انجام می دهید، ممکن است غذا خوردن در طول شب سخت باشد، و ممکن است شروع به کاهش وزن کنید. از دست دادن وزن بین نیم تا یک کیلوگرم در هفته بر سلامت شما یا میزان شیر شما تأثیر نمی گذارد. اگر فکر می کنید سریعتر از این مقدار کاهش وزن دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
چه زمانی روزه داری به مشکل میخوره؟
اگر احساس ناراحتی می کنید یا بدن شما کم آب شده است، با پزشک خود مشورت کنید. اگر نگران هستید که نوزاد به اندازه کافی غذا دریافت نمی کند، با پزشک، متخصص و یا ماما صحبت کنید. نشانه هایی که کودک شما شیر کافی دریافت نمی کند شامل موارد زیر است:
- پوشک مرطوب و یا کثیف کمتر از معمول دارد (نوزادان شیرخوار باید حداقل شش پوشک مرطوب در روز بعد از هفته اول داشته باشند).
- نوزاد به سرعت گرسنه می شود.
- نوزاد کاهش وزن دارد و یا افزایش وزن ندارد.
5 نکته مفید برای راحت تر روزه گرفتن در هنگام شیردهی
نکاتی برای ساده تر شدن روزه داری هنگام شیردهی:
1. رژیم غذایی مناسب شیردهی:
سعی کنید در طول شیردهی رژیم غذایی مناسب داشته باشید. اگر برخی از مواد غذایی خاص مانند گوشت را از رژیم غذایی خود حذف می کنید (لیست مواد نفاخ و ضد نفخ در دوران شیردهی)، آن ها را با مکمل جبران کنید.
نمونه یک رژیم غذایی برای زنان پس از زایمان
2. تا آنجا که می توانید مایعات بنوشید:
شیردهی باعث تشنگی می شود. بنابراین مایعات کافی مصرف کنید. این مسئله به ویژه در طول ماه های تابستان مهم است تا از کمبود آب جلوگیری شود. اگر در هنگام روزه داری نمی توانید آب بنوشید، قبل و بعد از روزه مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید.
3. وظایف سنگین را به تعویق بیندازید:
اگر می توانید، کارهایی که انرژی زیادی صرف می کنند را به تعویق بیندازید.
4. تا حد امکان استراحت کنید:
شیردهی باعث خستگی می شود و اگر روزه می گیرید، این خستگی دوبرابر می شود. بنابراین، تا جایی که می توانید استراحت کنید، تا سطح انرژی شما افزایش یابد.
5. مراقب نوزاد خود باشید:
احتمال دارد در حین روزه داری نوزاد شما شیر کمتری بخورد. بنابراین مراقب تغذیه او باشید. اگر متوجه پوشک های مرطوب کمتر، مدفوع سبز، کاهش وزن، و ... شدید با پزشک خود صحبت کنید.
نظریه دین و علم در روزه گیری دوران شیردهی
دین و معنویت یک مسئله عمیقا شخصی است. اگر یک چیز وجود داشته باشد که بتواند مادری را تعریف کند، ایمان است. روزه داری بخشی جدایی ناپذیر از بیشتر ادیان بزرگ در جهان است. اما هنگامی که تبدیل به یک مادر می شوید، اولویت های شما تغییر می کند.
دین در مورد روزه داری در حین شیردهی چه می گوید؟
اکثر ادیان در هنگام روزه داری در شیردهی انعطاف پذیر هستند. در اینجا نظر ادیان بزرگ در مورد این موضوع ذکر شده است:
- اگر مسلمان هستید و برنامه روزه گرفتن در طول ماه رمضان دارید، صبر کنید. طبق قوانین اسلامی، مادر شیرده نیازی به روزه گرفتن ندارد. اما روزه های گرفته نشده باید بعدا جبران شود.
- طبق سنت یهودی، زن شیرده در یوم کیپور باید روزه بگیرد. اما انعطاف پذیری در موارد خاص وجود دارد.
- هندوئيسم در خصوص روزه داری و شیردهی بسيار انعطاف پذير است. به اغلب زنان شیرده توصیه می شود روزه نگیرند و تغذیه مناسب برای نوزاد خود تامین کنند.
- زنان کاتولیک شیرده در طول ماه روزه از روزه گرفتن معاف هستند. آن ها می توانند کارهای دیگری مانند نخوردن غذای مورد علاقه خود را در این دوره انجام دهند.
علم چه می گوید؟
تحقیقات کافی برای نشان دادن چگونگی تأثیر روزه روی تغذیه با شیر مادر وجود ندارد. اما مطالعات انجام شده بر روی این موضوع نشان می دهد که در روزه داری تفاوت قابل توجهی در ارتباط با تغذیه با شیر مادر وجود دارد. مطالعات نشان می دهد که روزه می تواند منجر به پایان زودرس شیردهی شود. اما این مسائل تنها پس از یک دوره طولانی روزه بوجود می آیند (مثل ماه رمضان). اما یک روز روزه هیچ تاثیری بر شیر مادر ندارد.
چگونه روزه داری بر شیر مادر تاثیر می گذارد:
زمانی که یک روز روزه می گیرید مقدار چربی در شیر مادر تغییر نمی کند. اما این مسئله در خصوص روزه طولانی مدت صادق نیست. می دانیم تغذیه نامناسب ترکیب شیر مادر را تغییر نمی دهد. این مسئله در هنگام روزه داری نیز صادق است. اما روزه داری می تواند سبب کمبود مواد مغذی دیگر در شیر مادر شود.
اگر روزه باعث کاهش وزن شود، باید در خصوص آن تجدید نظر کنید. این به این علت است که شیر مادر چربی مورد نیاز را از بدن مادر می گیرد تا چربی مورد نیاز جبران شود. این مسئله منجر به کاهش وزن ناخوشایند می شود. اگر به دنبال کاهش وزن هستید روزه گرفتن راهکار مناسب نیست! روزه فقط باعث سوء تغذیه می شود.
بهترین غذا برای کودک 6 ماهه تا لیست غذاهای کودک یک ساله
بنابراین، آیا باید در هنگام شیردهی روزه بگیرید؟ این مسئله بستگی به شما دارد. اگر فرزند شما بزرگتر است و غذاهای کمکی مصرف می کند (فرزند شما 6 ماهه است) ، روزه گرفتن تاثیر زیادی بر او نمی گذارد. اما اگر كودك شما كمتر از شش ماه باشد، بهتر است روزه نگیرید.