یکی از مشکلاتی که اغلب خانم ها مخصوصا با افزایش سن با آن روبرو هستند، سندرم پیش از قاعدگی است، که درست قبل از شروع عادت ماهیانه در خانم ها با عوارضی مانند عصبانیت، پرخاشگری و کاهش اعتماد به نفس بروز می کند.حال باید چکار کرد؟...
سندروم پیش از قاعدگی اختلالی است که از چند روز قبل از قاعدگی در خانمها پدیدار میشود این سندروم را را می توان به صورت عود دوره ای ترکیبی از تغییرات آزار دهنده فیزیکی ، روانی یا رفتاری در خلال مرحله لوتئال سیکل قاعدگی که با فعالیتهای خانوادگی ، اجتماعی یا شغلی فرد تداخل می کنند تعریف نمود . تقریبا 1% زنان در سنین باروری ، با چنان شدتی مبتلا هستند که باعث تهدید روابط شغلی و بین فردی بیمار می شود . شایعترین سن ابتلای زنان به این سندروم ، 45-25 سالگی است .
علائم سندروم پیش از قاعدگی
درد بدن ( سردرد ، کوفتگی ، خستگی و کرامپ) ، احتباس بدن ( افزایش وزن ، تورم ، دردناک شدن پستانها )،خلق منفی ( افسردگی ، گریه کردن ، احساس تنهایی و تحریک پذیری )،واکنشهای اتونومیک ( عرق سرد ، سرگیجه ، ضعف و غش ) تغییرات رفتاری ( کاهش کارایی ، دشواری در تمرکز ، کاهش هماهنگی حرکتی ،حالت سوماتیزاسیون ( احساس خفگی ، درد قفسه سینه ، احساس صدای زنگ در گوشها ، نقطه های کور در میدان بینایی ، تاری دید ، گز گز و احساس مورمور شدن )
علل سندروم پیش از قاعدگی
علت این سندروم مشخص نشده است . فرضیه های متعددی از قبیل فزونی استروژن ، کمبود پروژسترون ، احتباس آب ، کمبود ویتامین B6 ، هیپرپرولاکتینمی ، آلرژیهای هورمونی واختلالت پروستاگلندینی پیشنهاد شده اند ولی صحت آنها به درستی اثبات نشده است .
یکی ازفرضیه های مقبول چنین بیان می شود که پروژسترون یا متابولیتهای پروژسترون با میانجیهای عصبی و کانالهای یونی در مغز ، واکنش متقابل دارند . یکی دیگر از فرضیه ها این است که برخی از زنان دچار اختلالاتی در پپتیدهای اوپیوئیدی اندوژن عصبی می شوند و در اواخر مرحله لوتئال سیکل قاعدگی ، علایم قطع ناگهانی اوپیوئیدهای اندوژن را نشان می دهند .
در زنان مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی ، کاهش غیر طبیعی پپتیدهای اوپیوئیدی در گردش خون دیده شده است .
علایم سندروم پیش از قاعدگی احتمالا از واکنشهای متقابل پیچیده بین هورمونهای تخمدانی ، میانجیهای عصبی مرکزی و سیستم عصبی خودکار ناشی می شوند .
درمان سندروم پیش از قاعدگی
درمان باید شامل یک برنامه جامع متشکل از آموزش ، مشاوره و حمایت روان شناختی ، ورزش ، ارزیابی تغذیه ای و مداخلات دارویی ” در صورت لزوم ” باشد .
ملاحظات تغذیه ای موثر شامل به حداقل رسانیدن مصرف روزانه الکل ، نیکوتین ، قندهای ساده ، کافئین و نمک هستند .
برنامه ورزشی و مشاوره روان شناختی ، می توانند افراد مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی را در به دست آوردن دوباره کنترل زندگی خود یاری دهند .
داروهایی که در درمان سندروم پیش از قاعدگی موثر هستند عبارتند از : اسید مفنامیک ، آگونیستهای GnRH ، دانازول ، آلپرازولام ، فلوکسیتین و دیورتیکها
اسید مفنامیک یک عامل غیر استروئیدی است که ساخته شدن پروستاگلندین ها را مهار کرده و برسر اتصال به گیرنده های پروستاگلندین ، با این مواد رقابت می کند .
در آخر لازم به ذکر است که این سندروم در اکثر خانمها اتفاق می افتد و مادربزرگان ما به علت اینکه بیشتر عمر سنین باروری خود راباردار بودند کمتر این سندروم را درک کرده اند .لازمه کنترل آن آگاهی خانواده ها در مورد علائم این سندروم و درک خانم در این مواقع میباشد.