آیا رژیم کتوژنیک باعث افسردگی میشود؟ این سؤال را میتوانیم به عنوان یکی از اصلیترین دغدغههای افرادی بدانیم که از این رژیم برای لاغری و تناسب اندام پیروی میکنند. پایه این رژیم بر کاهش میزان کربوهیدرات مصرفی است. مصرف پروتئین و چربیهای سالم در رژیم کتوژنیک افزایش پیدا میکند تا بدن در روند کاهش وزن قرار بگیرد.
حذف کربوهیدرات و گلوکز ممکن است اثرات نامطلوبی هم به همراه داشته باشد. برخی از افراد بر این باورند که این اقدام میتواند بر روی عملکرد مغز و سیستم عصبی اثرگذار باشد. در بخشهای بعدی با ما همراه شوید تا توضیحات بیشتری در این باره ارائه دهیم.
آیا رژیم کتوژنیک باعث افسردگی میشود؟
رژیم کتوژنیک این روزها به عنوان یکی از مؤثرترین راهکارها برای لاغری و کاهش وزن شناخته شده و توانسته تا حد زیادی در این زمینه اثرگذار باشد. اصول این رژیم به کربوهیدرات کم، چربی بالا و پروتئین متوسط است. بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی نتایج این رژیم، میتوانیم بگوییم که اثرات مثبتی بر روی مغز و سیستم اعصاب بدن دارد.
امروزه اطلاعات فوقالعادهای از بهبود بیماریهای صرع و اپی لپسی در دسترس هست که توانستهاند توجهها را به سمت خود جلب کنند. همچنین این رژیم توانسته اثرگذاری مثبتی برای بیماران مبتلا به اختلالات خلقی مانند افسردگی به همراه داشته باشد.
بر خلاف باور افرادی که میگویند کاهش میزان گلوکز و کربوهیدرات دریافتی میتوانند باعث به همریختگی خلقی شود، چنین اثری از رژیم کتوژنیک مشاهده نشده است. برای تجربه و کسب اطلاعات دقیقتر، شما میتوانید نمونه رژیم لاغری رایگان را دریافت کرده و از آن پیروی کنید.
تأثیر رژیم کتو بر مغز و سیستم عصبی
برای اینکه اطلاعات بیشتر و دقیقتری درباره رژیم کتوژنیک به دست آوریم و بدانیم که آیا رژیم کتوزنیک باعث افسردگی میشود یا خیر، باید به بررسی اثرات آن بر روی مغز و سیستم عصبی بپردازیم.
در این بخش به معرفی چند نمونه از اثرات این رژیم بر روی مغز و سیستم عصبی میپردازیم:
کاهش التهاب و بهبود سلامت مغز
یکی از اثرات فوقالعاده رژیم کتو برای بدن، کاهش التهاب است. التهاب ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شده باشد که یکی از آنها افسردگی و اضطراب است. این موضوع میتواند به صورت مستقیم با سلامت روان فرد در ارتباط باشد.
در روند رژیم کتو شما مصرف کربوهیدرات را به حداقل میرسانید. از این طریق عوامل ایجاد التهاب در بدن کاهش یافته و از طرف مقابل با مواد غذایی جایگزین، میتوانید حالت ضدالتهاب را در بدن خود تقویت کنید. در این حالت رفاه ذهنی شما بیشتر خواهد شد.
با دنبال کردن این رژیم در روند متابولیسم، چربیها تجزیه شده و به دلیل عدم وجود کربوهیدرات، کتونها تولید میشوند. با اطلاعات موجود در این زمینه، میتوانیم ادعا کنیم که کتون ها منبع انرژی بهتری نسبت به گلوکز برای مغز محسوب میشوند.
این مایع میتوانند عملکرد شناختی مانند حافظه و تمرکز را افزایش دهند. پس در نهایت با پیروی از این رژیم شما سلامت روان بهتری را تجربه خواهید کرد که میتواند بر روی ابعاد مختلفی زندگی هم اثرگذار باشد.
افزایش هورمون های سروتونین و دوپامین
سروتونین و دوپامین را میتوانیم به عنوان انتقالدهندههای عصبی در نظر بگیریم که اثرگذاری فوقالعادهای در تنظیم خلق و خو و همچنین احساسات فرد بر عهده دارند. سروتونین به احساس شادی و رفاه کمک کرده و از این رو به عنوان انتقالدهنده عصبی احساس خوب در بدن شناخته میشود.
دوپامین هم به صورت مستقیم در ایجاد احساساتی مانند انگیزه و پاداش اثرگذار است. با پیروی از رژیم کتوژنیک میتوانید میزان ترشح این هورمونها را در بدن افزایش دهید.
افزایش سنتز این هورمونها، بر روی تنظیم خلق و خو اثرگذاری مثبتی به همراه داشته و میتواند باعث سلامت روان در فرد شود. از این طریق رژیم کتوژنیک حتی در روند کاهش علائم افسردگی و اضطراب هم اثرگذار خواهد بود.
تثبیت سطح قند خون و خلق و خوی متعادل
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید نوسانات سطح قند خون میناند تا حد زیادی بر روی نوسانات خلقی اثرگذار باشد و باعث تشدید آنها شود. با کمک رژیم کتوژنیک که به کاهش مصرف کربوهیدرات میپردازد، شما میتوانید سطح قند خون خود را کنترل کرده و از نوسانات آن جلوگیری کنید.
در این حالت چربیها به عنوان منبع اصلی انرژی بدن شناخته شده و مصرف آنها در متابولیسم میتواند از افزایش یا کاهش سریع سطح قند خون جلوگیری کند. در این رژیم فرد به مصرف چربیهای سالم تشویق میشود تا در سلامت مغز و تولید هورمونهای مربوط به خلق و خو اثرگذار باشد.
افزایش سطح تمرکز و وضوح ذهنی
برای انجام انواع فعالیتهای زندگی روزمره خود معمولا به وضوح ذهنی و تمرکز نیاز داریم. این موارد میتوانند حتی در تصمیمگیریهای مختلف هم اثرگذار باشند. بر اساس تحقیقات انجام شده در این زمینه میتوانیم ادعا کنیم که رژیم کتوژنیک میتواند عملکرد شناختی را تقویت کند.
فعالیت مغز به صورت کامل به انرژی وابسته بوده و برای عملکرد بهتر به یک سوخت ثابت و مناسب نیاز دارد. یک رژیم ناسالم سرشار از کربوهیدرات به هیچ عنوان سوخت سالم و مناسبی را در اختیار مغز نمیگذارد.
در مقابل با رژیم کتوژنیک شما میتوانید از منبع انرژی به شکل کتون استفاده کنید که به مرور زمان باعث افزایش تمرکز و وضوح ذهنی خواهد شد.
این انرژی از طریق غذاها و میوههای سالم، آجیل و دانهها و همچنین مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 در اختیار بدن قرار میگیرند. این اسیدهای چرب دارای خواص محافظتی عصبی هستند و میتوانند تضمینکننده سلامت مغز باشند.
کاهش استرس و اضطراب
اضطراب و استرسی که به صورت روزمره تجربه میکنید میتواند تا حد زیادی بر روی سلامت روان شما اثرگذار باشد ابعاد مختلف رژیم کتو به گونهای طراحی شدهاند که با کاهش اضطراب همراه هستند. هورمونهای مربوط به استرس مانند کورتیزول و ... با کمک این رژیم تنظیم شده و تولید آنها به حداقل مقدار میرسد.
کم شدن میزان ترشح این هورمون به صورت مستقیم بر روی کاهش استرس اثرگذار خواهد بود. در این رژیم انواع مواد مغذی مانند سبزیجات، آجیلها، ویتامینها و مواد معدنی قرار دارد که مصرف آنها میتواند برای سلامت روان ضروری و کمککننده باشد. منیزیم یکی از مواد غذایی اصلی موجود در این رژیم بوده که باعث آرامش بیشتر سیستم عصبی فرد میشود.
سؤالات متداول
آیا رژیم کتوژنیک بر روحیه افراد تأثیر میگذارد؟
رژیم کتوژنیک از طریق بهبود حساسیت به انسولین و تنظیم هورمونهای بدن و افزایش سطح انرژی، میتواند تا حد زیادی بر روی روحیه و سلامت روان افراد اثرگذار باشد.
عوارض رژیم کتو بر سیستم عصبی و مغز چیست؟
این رژیم برای همه بیماران مغزی مناسب نبوده و حتما باید تحت نظر پزشک اجرا شود. در غیر این صورت ممکن است باعث بدتر شدن وضعیت بیمار شود. درصورتیکه رژیم کتوژنیک به صورت اصولی اجرا نشده باشد، ویتامینها و مواد مغذی بدن کاهش پیدا کرده و بیمار دچار تغییرات خلقی میشود.
در نهایت رژیم کتو بگیریم یا نگیریم؟
رژیم کتوژنیک یک سبک زندگی سالم بوده که شما باید به درستی از اصول آن پیروی کنید. اگر زیر نظر متخصص مجرب این رژیم را دنبال کنید، مزایای بسیار زیادی برای شما به همراه خواهد داشت. از این رو توصیه میکنیم حتما یکبار پایبندی به این رژیم را دنبال کنید.