دستگاه تناسلی زنان در فعالیت جنسی و باروری نقش دارد و شامل اندامهایی مانند رحم، تخمدانها، لولههای فالوپ و واژن و همچنین هورمونها میشود. این دستگاه برای چندین عملکرد طراحی شده است. لقاح، تولید سلول تخمک، پرورش تخمک تلقیح شده یا همان جنین و تولید هورمونهای جنسی ازجمله عملکردهای این ناحیه تناسلی خواهد بود. در ادامه این مقاله به معرفی این دستگاه تناسلی و قسمتهای مختلف آن اشاره خواهیم داشت.
عملکرد دستگاه تناسلی زنان
این دستگاه تخمک را تولید کرده و برای تولیدمثل بسیار ضروری است. این سیستم تناسلی برای انتقال سلول تخمک به محل لقاح مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه دیگر این دستگاه لقاح است. ادغام شدن تخمک با اسپرم را لقاح میگویند. تولیدمثل وظیفه اصلی رحم است.
قاعدگی یا پریود یکی دیگر از وظایف ناحیه تناسلی زنان خواهد بود که بهصورت دورهای و ماهانه اتفاق میافتد. علاوه بر این موارد دستگاه تولیدمثل زنان وظیفه ساخت هورمونهای جنسی زنانه را نیز برعهده دارد. زیرا این هورمونها برای حفظ چرخه تولیدمثل بسیار ضروری هستند.
آناتومی و عملکرد دستگاه تناسلی زنان
در ادامه آناتومی دستگاه تناسلی خانمها را مورد بررسی قرار میدهیم.
تخمدان
هورمونهای زنانه (استروژن و پروژسترون) در تخمدانها تولید شده و تخمکها در این مکان ذخیره میشوند تا بالغ و در تخمکگذاری آزاد شوند.
لولههای فالوپ
این دو لوله نازک هستند و تخمدانها را به رحم متصل میکنند و به تخمک اجازه انتقال میدهند.
رحم
اگر بارداری اتفاق بیفتد، تخمک بارور شده در رحم کاشته میشود و به یک جنین و سپس یک نوزاد تبدیل میشود.
دهانه رحم
دهانه رحم قسمت پایینی رحم است که آن را به واژن متصل میکند.
واژن
واژن یک لوله عضلانی است که دهانه رحم را به خارج از بدن متصل میکند.
چرخه قاعدگی چگونه کار میکند؟
بهطور متوسط، دختران در کشورهای غربی حدود 12 تا 13 سالگی شروع به قاعدگی میکنند، اما دختران در آسیا میتوانند اولین قاعدگی خود را از 9 سالگی و تا 16 سالگی تجربه کنند.
چرخه قاعدگی معمولا بهصورت ماهانه اتفاق میافتد و بهطور متوسط یک چرخه 28 روزه است.
هر چرخه یک زن را برای بارداری احتمالی آماده میکند. تخمکگذاری یک تخمک را از تخمدان آزاد کرده و آندومتر (پوشش داخلی رحم) رشد میکند تا تخمک در صورت بارور شدن آن را تغذیه نماید.
اگر تخمک بارور نشود، پوشش داخلی (بیشتر خون) از رحم جدا میشود و بدن را از واژن بهعنوان یک دوره (جریان قاعدگی) ترک میکند.
یائسگی نیز به زمانی اطلاق میشود که قاعدگی یک زن متوقف شود. این مورد معمولاً بین سنین 45 تا 55 سالگی اتفاق میافتد. میانگین سن یائسگی برای زنان در کشورهای مختلف بین 51 تا 52 سال است.
شرایطی که دستگاه تناسلی زنان را درگیر بیماری میکند عبارتاند از:
- سندرم پیش از قاعدگی
- اندومتریوز
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- فیبرومها (توسعههای غیرسرطانی رحم)
- سرطان
علائم مربوط به دورههای زنانگی بسته به شرایط متفاوت است و میتواند شامل موارد زیر باشد:
- نوسانات خلقی، تحریکپذیری یا افسردگی
- سردرد
- نفخ
- حساسیت سینه
توصیه میشود در صورت داشتن علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
- درد در قسمت تحتانی شکم، بالای ران یا کمر
- پریودهای دردناک، سنگین یا نامنظم، یا عدم پریود
- دورههایی که بیش از 8 روز طول میکشد یا بیش از 2 تا 3 ماه از هم فاصله دارد
- درد در حین یا بعد از رابطه جنسی
- ناباروری
- مشکلات روده (مانند یبوست، اسهال)
- خونریزی بین قاعدگی
- خونریزی بعد از مقاربت
هر زنی چرخه قاعدگی خود را متفاوت و بدون هیچ مشکلی تجربه میکند. اگر تغییری در چرخه قاعدگی شما وجود دارد که شما را نگران کرده، باید به پزشک خود مراجعه کنید.
علت تیره شدن ناحیه تناسلی در زنان
بهطور معمولی پوست ناحیه تناسلی یک تا ۲ درجه تیرهتر از دیگر قسمتهای پوست بدن است. البته گاهی این اختلاف رنگ بسیار زیاد شده و موجب ناراحتی خواهد شد. به همین جهت برخی از بانوان به دنبال دلایل این علت میگردند.
هرچند تیره شدن ناحیه تناسلی در زنان یک بیماری نیست اما باعث کاهش اعتمادبهنفس جنسی در خانمها و آقایان میشود.
علت این تیرگی میتواند دلایل نژادی و ژنتیکی باشد. عواملی همچون برنزه کردن، افزایش سن، حمام آفتاب و افزایش موهای زائد بدن و ضخیم شدن آنها باعث تیرگی واژن خواهد شد.
میتوان بهطور کلی، علت تیره شدن ناحیه تناسلی در زنان را موارد زیر برشمرد.
- مشکلات کبدی
- تنبلی تخمدان
- بیماریهای پوستی
- خاراندن زیاد و مداوم پوست
- تولید بیش از حد ملانین توسط پوست
- کمکاری غده تیروئید
- سرطان معده
- عفونتهای مکرر واژن
برخورد پوست نیز با لباسهای تنگ میتواند دلیل تیره شدن ناحیه تناسلی در زنان باشد. زیرا این لباسها باعث سایش این ناحیه و فشار میشوند و خون بیشتری در این ناحیه در گردش خواهد بود.
رنگ طبیعی دستگاه تناسلی زنان
بسیاری از خانمها برای از دست دادن یا تغییر رنگ طبیعی دستگاه تناسلی زنان خود نگران میشوند و به دنبال رفع یا پیشگیری این مورد خواهند بود. سؤالی که ذهن این افراد را به خود درگیر میکند این است که آیا رنگ ناحیه تناسلی زنان باید همرنگ پوست باشد؟ برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به وبسایت drdr.ir مراجعه کنید.
قطعا جواب این سوال خیر است و نباید نگران چنین موردی باشید. گاهی ممکن است رنگ طبیعی دستگاه تناسلی زن روشن یا صورتی باشد و گاهی نیز بهرنگ تیره و قهوهای خواهد بود.
در افراد سفید پوست نیز این ناحیه میتواند هنگام آمیزش جنسی بهرنگ تیره درآید. حتی در هنگام تحریک جنسی نیز رنگ واژن تیره میشود.
اکثر این علائم کاملاً طبیعی خواهند بود و تیره بودن واژن نشانه بیماری و نقص نیست. باید بدانید که علت تیرگی ناحیه تناسلی زنان جمع شدن ملانین در زیر پوست این ناحیه است. تغییر رنگ دستگاه تناسلی زنان جای نگرانی نخواهد داشت مگر اینکه با موارد زیر همراه شود.
- تغییر رنگ بهصورت نقطهای
- متورم شدن لبههای واژن همراه با خارش و التهاب
- سبز یا زرد شدن ترشحات واژن
- تیرگی بعد از یک تا دو روز در صورت عدم برطرف شدن
- بوی نامطبوع و زننده ناحیه تناسلی زنان
اگر این علائم را مشاهده کردید باید برای تشخیص و درمان درست بیماری و پیشگیری از عفونت به پزشک مراجعه کنید.
علت گوشتی بودن واژن
برای علت گوشتی بودن واژن و اندازه لبههای واژن نمیتوان استاندارد خاصی را در نظر داشت. برخی از افراد لابیا مینورشان بزرگتر از حد عادی به نظر میرسد. علاوه بر این بدفرم شدن شکل ظاهری واژن، میتواند مشکلات بهداشتی و جنسی نیز ایجاد کند.
گوشتی بودن واژن باعث محافظت از بخش داخلی این ناحیه شده و بخشهایی مانند واژن و کلیتوریس را در برابر عوامل بیرونی محافظت میکند. بخش بیرونی واژن توسط ۲ لابیا، یعنی لابیای مینور و لابیای ماژور پوشیده شده و هرکدام در هر فردی شکل مخصوص به خود را خواهد داشت.
البته این جای نگرانی ندارد. زیرا در برخی موارد میتواند اندازه بزرگتر باشد و این یک مسئله طبیعی است. وجود لابیاهای بزرگ تأثیر منفی بر سلامت جنسی نخواهد داشت و نشانه بیماری نیز نخواهد بود.
دستگاه تناسلی زنان از اهمیت ویژهای برای تولید نسل و ادامه حیات بشر برخوردار است. به همین جهت رعایت نکات بهداشتی برای مراقبت از این ناحیه مستلزم اقدامات پیشگیرانه و ضروری خواهد بود. خطرات متعددی ناحیه تناسلی زنان را تهدید میکند. این خطرات بر قابلیت باروری زنان تأثیر بدی خواهند داشت.
توصیه میشود آزمایشهایی را بهصورت دورهای انجام دهید تا از وجود و بروز بیماریها جلوگیری شود. بهطور مثال تست پاپ اسمیر، تست HPV و ... میتوانند برای شناسایی زودهنگام بیماریها برای این ناحیه انجام شود.