نوزاد چه زمانی می تواند آب بخورد؟
هنگامی که نوزاد شش ماهه می شود، می توانید آب دادن به مقدار کم را آغاز کنید. در این زمان غذاهای جامد را به او معرفی می کنید و او فعال تر از قبل می شود. همچنین می توانید آبمیوه های رقیق شده نیز به او بدهید (یک قسمت آبمیوه و ده قسمت آب). اما نوشیدنی های شیرین و نوشابه مجاز نیست. می توانید این مواد غذایی را با بطری شیر یا فنجان به او بدهید.
آب بیش از حد باعث درد شکم یا مشکلات دیگر در نوزاد می شود.
دادن آب به نوزاد پیش از شش ماهگی
به دلایل زیر پیش از شش ماهگی نمی توانید به نوزاد آب بدهید:
- تاثیر بر جذب مواد مغذی: آب شکم نوزاد را با کالری بیهوده پر می کند و بر جذب مواد مغذی از شیر مادر یا شیر خشک تاثیر می گذارد. همچنین باعث از دست دادن وزن و کاهش بیلی روبین می شود.
- مسمومیت آبی: مقدار زیاد آب باعث مسمومیت آبی می شود و مواد مغذی را در بدن نوزاد رقیق می کند. همچنین باعث کاهش دمای بدن نوزاد می شود.
- کم آبی: مطالعات نشان می دهد نوزاد کوچک تر از شش ماه نباید آب بخورد زیرا کلیه های آن ها هنوز کامل نشده است و سدیم همراه با آب اضافی از بین خارج می شود. آب اضافی باعث تحریک کلیه ها و خروج سدیم و الکترولیت ها می شود که این مسئله باعث کم آبی بدن می شود.
- کاهش اشتها نسبت به شیر مادر: شکم نوزاد با آب پر می شود و اشتهایی برای خوردن شیر مادر ندارد. این مسئله باعث می شود مواد مغذی روزانه را کسب نکند.
نوزاد بعد از شش ماه به چه مقدار آب نیاز دارد
آب برای نوزاد شش تا دوازده ماهه:
هنگامی که در شش ماهگی شروع می کنید به نوزاد غذاهای جامد می دهید، مقدار مصرف شیر از 30-25 اونس به 25-14 اونس در روز کاهش می یابد. البته این مقدار بستگی به نوع غذاهای جامد و مقدار و فاصله های زمانی آن ها دارد.
در هنگامی که نوزاد شیر خشک یا شیر مادر می خورد به دو تا چهار اونس آب در روز نیاز دارد. اگر نوزاد شما خیلی فعال است می توانید مقدار بیشتری آب به او بدهید.
آب برای نوزادان بزرگ تر از دوازده ماه:
هنگامی که نوزاد دوازده ماهه می شود مقدار شیر روزانه به 16 اونس کاهش می یابد. در این زمان غذاهای مختلفی به او معرفی کرده اید و او صبحانه، نهار و شام می خورد. بنابراین به خاطر کاهش مصرف شیر، مصرف غذاهای مختلف و افزایش فعالیت نوزاد به آب بیشتری نیاز پیدا می کند.
براساس نظر دپارتمان کشاورزی امریکا، کودک روزانه به 1/3 لیتر آب نیاز دارد. این آب را از شیر مادر، غذاها و سایر منابع دریافت می کند. جلوگیری از کم آبی بدن باعث می شود روده ها بهتر عمل کنند.
چه بطری بهتر است برای آب دادن به نوزاد استفاده شود؟
بطری یا لیوان بستگی به سن فرزند شما دارد.
حدود شش ماهه: در این زمان از فنجانی که دسته دارد و نرم است استفاده کنید. باید از لیوانی استفاده کنید که سوراخ نداشته باشد و قابل حمل باشد. از لیوانی استفاده کنید که نوزاد راحت بتواند آب بخورد و نیازی به مک زدن نباشد. همچنین در این حالت از عضلات مختلف صورت برای نوشیدن استفاده می کند و باعث بهبود ماهیچه های دهان می شود.
اگر نوزاد را از شیر گرفته اید و شیر خشک می خورد می توانید از بطری شیر مشابه نوک سینه استفاده کنید.
حدود دوازده ماهه: در این سن می توانید از فنجان به نوزاد آب بدهید.
چطور می توان به نوزاد آب داد؟
باید با دقت به نوزاد آب بدهید. نکات زیر را در هنگام آب دادن به نوزاد رعایت کنید:
- به نوزاد یاد بدهید فنجان را بگیرد.
- به او کمک کنید به قدر کافی فنجان را خم کند تا جریان آب به طور مداوم و آرام باشد.
- در هنگام آب خوردن نوزاد فنجان را بگیرید.
- تا زمانی که نوزاد طریقه گرفتن فنجان را یاد نگرفته است، به طور مرتب مراقب او باشید. می توانید از فنجان های دردار استفاده کنید. این فنجان ها در حالت کاملا برگشته نیز آب را بیرون نمی ریزند مگر این که نوزاد آب را مک بزند.
- می توانید از فنجان های مختلف استفاده کنید تا متوجه شوید نوزاد با کدام یک راحت تر می تواند آب بخورد.
نکات اضافی برای جلوگیری از کم آبی بدن نوزاد
می توانید روزهای اول آب خوردن را برای نوزاد جذاب و سالم کنید. به نکات زیر توجه کنید:
- بگذارید نوزاد به مقدارکم و به طور مداوم در روز آب بخورد.
- از فنجان های رنگانگ و با مدل های مختلف استفاده کنید تا نوزاد هیجان زده شود.
- نسبت به آب و هوا و فعالیت نوزاد آگاهی داشته باشید. در زمان فعالیت نوزاد و هوای گرم، آب کافی به او بدهید. هر بیست دقیقه حداقل چهار اونس آب به او بدهید.
- غذاهای آبکی مانند سوپ، میوه هایی مانند پرتقال، هندوانه و انگور به نوزاد بدهید. آب همراه با لیمو، پرتقال یا خیار برای تغییر طعم و تنوع به او بدهید.
- می توانید با دادن شیر خشک، شیر مادر یا محلول ها به نوزاد مایع از دست رفته را جبران کنید. اما آب خالص برای جلوگیری از کم آبی بدن به نوزاد ندهید.
- در معرفی آب به نوزاد عجله نداشته باشید. در شش ماه اول، شیر مادر همه نیازهای نوزاد را تامین می کند. در واقع آب، میوه، سبزیجات و غذا در شیر مادر وجود دارد. بعد از شش ماهگی کم کم آب را به نوزاد معرفی کنید. اما مطمئن شوید به مقدار زیاد نمی خورد و اشتهای غذای خوردنش را از دست نمی دهد.
سوالات رایج در خصوص آب دادن به نوزاد:
آیا باید آب را بجوشانم؟
بله، بهتر است آب را بجوشانید سپس سرد کنید. جوشاندن میکروارگانیسم ها را از بین می برد بنابراین احتمال عفونت را کاهش می دهد. براساس مطالعات، در هنگام آماده سازی شیرخشک نیز باید از آب جوشیده استفاده شود.
آیا نوزاد می تواند آب معدنی بخورد؟
دادن این آب به نوزاد مجاز نیست زیرا مقدار سدیم و سولفات آن زیاد است. آبی به نوزاد بدهید که مقدار کمی سولفات و سدیم داشته باشد. یک لیتر آب بهتر است کمتر از 200 میلیگرم سدیم و 250 میلیگرم سولفات داشته باشد. آب خریداری شده خالص، مقطر و بدون املاح است.
آیا می توان شیر خشک را با آب رقیق کرد؟
برای رقیق شدن شیر خشک آب به آن نیفزایید. مطابق دستورالعمل فرمول عمل کرده و مقادیر گفته شده را استفاده کنید. افزودن آب اضافی باعث افزایش احتمال مسمومیت آبی می شود و نوزاد مواد مغذی کمتری دریافت می کند.
چه زمانی نوزاد می تواند آب لوله کشی بخورد؟
از زمانی که آب را به نوزاد معرفی کردید می توانید به او آب لوله کشی بدهید. اما مطمئن شوید که آب فلوئور ندارد. همچنین می توانید از فیلتر آب استفاده کنید تا مواد اضافی مانند کلر و فلوئور از آب خارج شود.
آیا می توان به نوزاد آبمیوه داد؟
از زمانی که غذاهای جامد را به نوزاد معرفی کردید می توانید به او آبمیوه نیز بدهید. اما مطمئن شوید آبمیوه خالص است و هیچ شکر یا نگهدارنده ای ندارد. این مواد احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می دهند. روزی 4 اونس آبمیوه همراه با میان وعده به نوزاد بدهید زیرا آبمیوه شکم نوزاد را پر می کند. همچنین آبمیوه باعث اسهال، افزایش وزن و جوش زدن بدن در قسمت پوشک می شود.
منبع: www.momjunction.com