اگر چه اصطلاح "میگرن" اغلب برای توصیف سردرد شدید استفاده می شود، سردرد میگرنی ناشی از تغییرات فیزیولوژیک خاصی است که در مغز اتفاق می افتد و منجر به درد مشخص و علائم مرتبط با میگرن می شود. میگرن معمولا با حساسیت به صدا، نور و بو ارتباط دارد. این مشکل ممکن است همراه با تهوع یا استفراغ باشد. این نوع سردرد اغلب شامل درد در یک طرف سر است، اما در بعضی موارد، بیماران ممکن است درد را در دو طرف داشته باشند. درد اغلب به صورت تپش توصیف می شود و ممکن است با تمرین فیزیکی بدتر شود. در این مقاله مفصل درباره میگرن می خوانید:
چگونه می توانید بگویید میگرن یا نوع دیگری از سردرد دارید؟
سردرد میگرنی چیست؟
همه سردردها نشانگر میگرن نیستند و میگرن تنها وضعیتی نیست که می تواند سردرد شدید و ناتوان کننده را ایجاد کند. به عنوان مثال، سردرد خوشه ای سردرد بسیار شدیدی است که یک طرف سر را به صورت مکرر تحت تاثیر قرار می دهد. درد گاهی اوقات به صورت "دریل کردن" توصیف می شود و در بعضی موارد می تواند دردناکتر از درد میگرن باشد. سردرد خوشه ای کمتر از میگرن دیده می شود. سردرد تنشی علت شایع تر سردرد است. این سردرد به دلیل انقباض عضلات پوست سر، صورت و گردن رخ می دهد.
علائم داشتن میگرن چیست؟
میگرن اغلب در دوران کودکی، نوجوانی یا میانسالی آغاز می شود. میگرن ممکن است در چهار مرحله پیشرفت کند: مرحله مقدماتی (پرودروم)، اورا، سردرد و فاز نهایی (پست دروم)، هر چند شما ممکن است تمام مراحل را تجربه نکنید.
مرحله مقدماتی
یک یا دو روز قبل از میگرن، ممکن است متوجه تغییراتی ظریف در مورد شروع میگرن شوید، از جمله:
- یبوست ( درمان یبوست با 19 روش خانگی آسان و موث)
- تغيير حالت روحی، از افسردگي به نااميدي
- هوس های غذایی
- سفتی گردن
- افزایش تشنگی و ادرار
- خمیازه مکرر
مرحله اورا
اورا ممکن است قبل یا در طی میگرن رخ دهد. اکثر مردم مبتلا به میگرن اورا را تجربه نمی کنند. اورا علائم سیستم عصبی است. آنها معمولا اختلالات بینایی، مانند چشمک های نور یا موجی، بینایی را نشان می دهند. گاهی اوقات نیز می توان به احساسات (حسی)، حرکت (موتور) یا اختلال گفتاری (کلامی) منجر شود. عضلات شما ممکن است ضعیف شوند یا ممکن است احساس کنید که کسی به شما دست زده است. هر یک از این علائم معمولا به تدریج شروع می شود، بیش از چند دقیقه طول می کشد و به مدت 20 تا 60 دقیقه ادامه می یابد. نمونه هایی از میگرن اورا عبارتند از:
- پدیده های بصری، مانند دیدن اشکال مختلف، نقاط روشن و یا چشمک زدن نور
- از دست دادن بینایی
- احساسات سوزنی شدن در دست یا پا
- ضعف یا بیحسی در صورت یا یک طرف بدن
- دشواری صحبت کردن
- صداهای شنیداری یا موسیقی
- حرکات غیر قابل کنترل یا حرکات دیگر
گاهی اوقات میگرن با اورا ممکن است با ضعف اندام همراه باشد.
مرحله حمله
اگر میگرن درمان نشود معمولا به مدت 4 تا 72 ساعت طول می کشد. فراوانی سردرد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. میگرن ممکن است به ندرت رخ دهد یا چند بار در ماه اتفاق بیفتد. در طی میگرن، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- درد در یک طرف یا هر دو طرف سر
- درد با احساس تپش
- حساسیت به نور، صدا و گاهی اوقات بو و لمس
- تهوع و استفراغ (30 درمان حالت تهوع به روش خانگی)
- تاری دید
- سرگیجه
مرحله فاز نهایی
فاز نهایی بعد از حمله میگرنی رخ می دهد. در طول 24 ساعت ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- گیجی
- به هم خوردن حالت روحی
- سرگیجه
- ضعف
- حساسیت به نور و صدا
چگونه می توانید بگویید میگرن یا نوع دیگری از سردرد دارید؟
اگر اختلال در معاینه فیزیکی شناخته شده باشد، باید علل احتمالی دیگری برای سردرد وجود داشته باشد. طبق طبقه بندی معیار بین المللی اختلالات سردرد (ICHD) برای میگرن بدون اورا، بیمار باید حداقل 5 حمله سردرد را تجربه کرده باشد:
حملات سردرد 4 تا 72 ساعت (بدون درمان یا بدون موفقیت). سردرد حداقل دو مورد از ویژگی های زیر را دارد:
- محل یک جانبه
- کیفیت دلخواه
- شدت درد متوسط یا شدید
- تشدید شدن با اجتناب از فعالیت بدنی معمول (مثلا پیاده روی یا بالا رفتن از پله ها)
در طول سردرد، حداقل یکی از ویژگی های زیر وجود دارد:
- تهوع و استفراغ
- فتوفوبیا و / یا فونوفوبیا
سردرد را نمی توان به اختلال دیگری نسبت داد.
حتما بخوانید: 5 نوع سردرد | 10 درمان خانگی سردرد
تفاوت بین میگرن و سردرد تنشی چیست؟
سردرد تنشي به صورت دوجانبه توصيف مي شود و درد به صورت تپشی نيست، اما احساس فشار يا تنگي ایجاد می شود. در حالی که شدت می تواند خفیف تا متوسط باشد، سردرد ناتوان کننده نیست و درد بدنی با فعالیت بدنی معمول وجود ندارد؛ علاوه بر این، تهوع، استفراغ با این سردرد دیده نمی شود.
تشخیص میگرن چگونه است؟
اگر میگرن دارید یا سابقه خانوادگی میگرن دارید، پزشک سردرد را براساس سابقه پزشکی، علائم و معاینه فیزیکی و عصبی تشخیص می دهد. پزشک همچنین ممکن است تست های بیشتری برای رد کردن سایر علل احتمالی دردتان توصیه کند.
1- آزمایش خون
پزشک ممکن است این دستورالعمل ها را برای آزمایش مشکلات رگ های خونی، عفونت های نخاعی یا مغز و سموم در سیستم شما آزمایش کند.
2- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
MRI از میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر دقیق مغز و رگ های خونی استفاده می کند. اسکن های MRI به پزشکان کمک می کند تا تومورها، سکته مغزی، خونریزی مغزی، عفونت ها و سایر شرایط مغز و عصبی را تشخیص دهند.
3- اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
یک سی تی اسکن از یک سری اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر دقیق مقطعی از مغز استفاده می کند. این اسکن به پزشکان در تشخیص تومور، عفونت، آسیب مغزی، خونریزی مغز و سایر مشکلات پزشکی که باعث ایجاد سردرد شده اند کمک می کند.
4- ضربه ستون فقرات (پانکسیون کمری)
اگر پزشک مشکوک به عفونت، خونریزی در مغز و یا وضعیت دیگری باشد ممکن است ضربه نخاعی (پانکسیون کمری) را توصیه کند. در این روش یک سوزن نازک بین دو مهره در پشت کمر قرار داده می شود تا یک نمونه از مایع مغزی نخاعی برای تجزیه و تحلیل در یک آزمایشگاه گرفته شود.
درمان دارویی میگرن
میگرن اغلب از طریق مصرف دارو مدیریت می شود. انواع مختلفی از داروهای میگرنی وجود دارد، از جمله داروهای ضد درد. در ابتدای پیشرفت میگرن باید از مسکن ها استفاده کرد. داروهای بدون نسخه (OTC) موثر برای درمان میگرن عبارتند از:
- ناپروکسن
- ایبوپروفن
- استامینوفن
داروهای دیگری مانند آسپیرین با کافئین و استامینوفن اغلب ممکن است سردرد را کاهش داده یا درد را متوقف کنند. قبل از مصرف داروهای جدید همیشه با پزشک صحبت کنید.
داروهایی که تهوع میگرنی را درمان می کنند؟
برخی از افراد مبتلا به میگرن باید داروهایی را مصرف کنند که علائم همراه را درمان می کنند (میگرن را در چند ثانیه با این ماده درمان کنید). متوکلوپرامید برای کنترل علائم خاص مانند تهوع و استفراغ استفاده می شود. سروتونینگانیس ها، مانند سوماتریپتان، ممکن است برای میگرن شدید یا برای میگرن تجویز شوند که به داروهای OTC پاسخ نمی دهند. مهار کننده های بازجذب سروتونین انتخابی (SSRIs) و داروهای ضد افسردگی مثل تری سیکلیک ها برای کاهش علائم میگرن تجویز می شوند.
داروهای پیشگیری کننده از میگرن
پیشگیری از میگرن با اجتناب از عوامل ایجاد کننده انجام می شود. اهداف اصلی درمان های پیشگیرانه عبارتند از کاهش فرکانس، میزان درد و مدت سردرد میگرنی و افزایش اثربخشی درمان های دیگر. چندین دارو و مکمل وجود دارد که به پیشگیری از حملات میگرنی کمک می کند، از جمله:
- داروهای ضد افسردگی (راه های نجات از افسردگی)
- کوآنزیم 10Q
- عصاره های گیاهی، مانند feverfew
- منیزیم سیترات
- مکمل های ویتامین ب 12
- ریبوفلاوین
حتما بخوانید: سردرد در بارداری و 29 راه درمان و پیشگیری
چه غذاهایی و عواملی باعث شروع میگرن می شود؟
بسیاری از عوامل به عنوان عوامل ایجاد کننده میگرن شناخته شده اند. نوسانات هورمون عادی، که با چرخه های قاعدگی منظم و برخی از انواع قرص های خوراکی جلوگیری از بارداری رخ می دهد. غذاهای مختلف مانند:
- شراب قرمز
- پنیرهای مانده
- مواد نگهدارنده مورد استفاده در گوشت دودی (نیترات)
- گلوتامات مونوسادیم
- شیرین کننده های مصنوعی
- شکلات
- محصولات لبنی
- نوشیدنی الکلی
- خواب بیش از حد
- استرس
- قرار گرفتن در معرض محرک های قوی مانند چراغ های روشن، صدای بلند و بوی قوی.
میگرن چقدر طول می کشد؟
سردرد میگرنی به طور معمول چند ساعت تا چند روز طول می کشد. بیماران میگرنی می توانند نقش مهمی در مدیریت فرکانس و شدت سردرد داشته باشند.تغییرات شیوه زندگی می تواند تاثیر عوامل ایجاد کننده میگرن را کاهش دهد. این تغییرات عبارتند از:
- داشتن یک برنامه منظم برای خوردن و خوابیدن (تسکین و تشدید میگرن با این خوراکی ها)
- اجتناب از غذاهای خاصی که ممکن است باعث میگرن شوند
- مصرف مایعات به مقدار زیاد زیرا کمبود آب به عنوان یک عامل شروع کننده میگرن می باشد
- ورزش منظم
- استراتژی های آرامش بخش و مدیتیشن نیز به عنوان راهکارهای موثر برای جلوگیری از میگرن و کاهش شدت آنها شناخته شده است.
ورزش و میگرن
برخی افراد متوجه می شوند که تمریناتی که باعث آرامش عضلات می شوند می توانند به کاهش درد میگرن کمک کنند. مثال هایی از انواع تمرینات ذهنی که می توانند باعث آرامش شما شوند عبارتند از:
- مراقبه
- آرامش عضلانی پیشرفته
- تصاویر هدایت شده
- یوگا
تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما
منبع: www.mayoclinic.org و www.medicalnewstoday.com و www.medicinenet.com