بیضه چیست؟ چه شکلی است؟
بیضه ها غده تیروئید مرد هستند که در پشت آلت تناسلی در کیسه ای پوستی به نام اسکروتوم قرار دارند. بیضه ها اسپرم را تولید کرده و ذخیره می کنند و منبع اصلی هورمونهای مردانه، مانند تستوسترون هستند. این هورمون ها رشد اندام های تولید مثل و سایر خصوصیات مردانه مانند موهای صورت و بدن، صدا و شانه های پهن را کنترل می کند.
چه چیزی باعث تورم بیضه می شود؟
درد، ناراحتی، تورم و درد در ناحیه تناسلی علل زیادی دارد، بعضی از آنها موارد اضطراری هستند که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارند تا بیضه آسیب دیده را نجات دهند.
1- تروما
ترومای وارد شده به بیضه ها اغلب باعث درد شدید می شود. ضربه مستقیم به اسکروتوم، در حالی که بسیار دردناک است، معمولا فقط باعث درد موقت می شود. اغلب موارد آسیب های بیضه (85٪) به علت آسیب های ناگهانی (آسیب های ورزشی، ضربه مستقیم یا پانچ، تصادفات اتومبیل) ایجاد می شود. آسیب می تواند منجر به کبودی یا تورم ناحیه اسکروتال و بیضه شود. گاه تروما به بیضه ممکن است باعث آسیب بیشتر شود که ممکن است نیاز به جراحی اضطراری داشته باشد.
2- پیچ خوردگی بیضه
پیچ خوردگی بیضه باید بلافاصله جراحی شود. این مشکل زمانی رخ می دهد که بیضه به داخل اسکروتوم، یا خود به خود یا به طور معمولی پیچ می خورد. هنگامی که بیضه پیچ می خورد، رگ های خونی موجود در بند اسپرمی نیز پیچیده می شوند که منجر به قطع جریان خون به بیضه آسیب دیده می شود. بیضه ها و ناحیه اسکروتال نیاز به اکسیژن حمل شده توسط خون برای عملکرد و زنده ماندن دارند و چرخش ممکن است به "مرگ" یک بیضه منجر شود.
- پیچ خوردگی می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اما در ماه های اول زندگی (نوزادان) و در پسران بین 12-18 سالگی شایع است.
- پیچ خوردگی اغلب در مردانی رخ می دهد که دارای مشکل در محل پیوستن طبیعی بیضه به دیواره اسکروتوم هستند. بسیاری از این مردان اختلالی مشابه در هر دو بیضه دارند.
3- پیچ خوردگی اعصاب بیضه
اعصاب بیضه، بافت عملکردی باقی مانده از رشد جنین انسان است. مانند پیچ خوردگی بیضه، پیچ خوردن اعصاب نیز منجر به وقفه جریان خون می شود، که منجر به درد بیضه می شود. پیچ خوردگی بیضه بیماری محدود کننده است و علت شایع درد در پسران جوان است که بیشتر آنها در بین 7 تا 14 سالگی رخ می دهد.
4- اپیدیدیمیت
اپیدیدیمیت (التهاب اپیدیدیم) اغلب به علت عفونت است. این شایع ترین علت درد بیضه در مردان بالای 18 سال است، هرچند که در پسران پیش دبستانی و مردان سالمند نیز دیده می شود.
- در مردان فعال جنسی، شایعترین علت اپیدیدیمیت بیماری انتقال یافته جنسی است (STD) مانند گونوره یا کلامیدیا.
- مردان مسن تر و جوانتر نیز ممکن است اپیدیدیمیت را تجربه کنند، که اغلب به دلیل اختلال در سیستم ادراری تناسلی است.
- در مردان مسن، بزرگ شدن غده پروستات یک علت شایع است.
مقاله پیشنهادی اوما: اندازه طبیعی بیضه چقدر است؟
سایر علل شایع تورم بیضه
5- فتق درونی:
این حالت زمانی اتفاق می افتد که بخشی از روده از طریق یک نقص عضلانی در ناحیه کشاله ران خارج می شود و به داخل اسکتروم وارد می شود. این اتفاق ممکن است باعث تورم اسکروتال و ناراحتی بیضه شود.
6- اورهیت (التهاب بیضه):
این بیماری التهابی بیضه معمولا به علت یک پروسه عفونی رخ می دهد. گاهی اوقات همراه با اپیدیدیمیت (اپیدیدو-ارچیت)، به ویژه هنگامی که اپیدیدیمیت چندین روز درمان نشده، یافت می شود. اکثر موارد ارچیت توسط یک عفونت ویروسی اوریون ایجاد می شود، هرچند ویروس های دیگر و موجودات باکتری نیز می توانند آن را ایجاد کنند.
7- تومور بیضه:
تومور به ندرت باعث درد بیضه می شود. بهتر است به صورت منظم بیضه ها را معاینه کنید تا هر گونه توده پیدا شود، زیرا تشخیص زودهنگام سرطان بیضه را بهبود می بخشد.
8- هیدروسل:
کیسه ای مایع پر شده که در اطراف بیضه شکل می گیرد. هیدروسل، باعث تورم، اما درد بسیار کمی می شود (آزمایش اسپرم چگونه است؟).
9- ادم به اسکروتوم:
برخی از مردان مبتلا به نارسایی احتقانی قلب یا مشکلات کلیوی، مایع را در اندام های خود (ادم محیطی) حفظ می کنند. همان ادم ممکن است در اسکولوم انباشته شود و باعث تورم ناحیه شود.
10- سنگ کلیه:
ممکن است درد ناشی از سنگ کلیه در ناحیه بیضه رخ دهد اما معمولا باعث تورم نمی شود.
مقاله پیشنهادی اوما: 21 علت درد بیضه سمت راست
نشانه های دیگر علائم تورم بیضه چیست؟ آیا آنها باعث درد می شوند؟
اگر درد بیضه یا اسکروتال دارید، به پزشک مراجعه کنید. هر مردی با درد بیضه نباید تاخیر کند و باید بلافاصله به پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی مراجعه کند. درد ناشی از پیچش بیضه معمولا ناگهان اتفاق می افتد. درد از عفونت بیضه معمولا به تدریج شروع می شود. درد ناشی از عفونت به ناحیه عفونت بستگی دارد. با درد بیضه از هر منبع، شما یا فرزند پسر شما ممکن است هر کدام از این علائم را داشته باشد:
- تورم، درد، حساس شدن یا قرمزی بیضه ها و اسکروتوم
- تهوع و استفراغ
- تب
- ادرار دردناک یا ترشحات آلت تناسلی
- درد با مقاربت جنسی
- درد با انزال
- خون در ادرار
- خون در مایع منی
تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما
منبع: www.emedicinehealth.com