چکیده : سرطان سینه در خانمان یکی از دغدغه های این سال ها شده است که اگر به آن توجه نکنید احتمال حادثه های جبران ناپذیری وجود دارد.
پس از سرطان پوست، سرطان سینه شایعترین سرطانی است که در بین زنان وجود دارد. هر چند سرطان سینه میتواند در مردان هم بروز کند، اما متخصصان عقیده دارند که این سرطان در زنان بسیار شایعتر است. حمایت قابل توجه نسبت به آگاهی از سرطان سینه و بودجه تحقیقاتی، به ایجاد پیشرفتهایی در تشخیص و درمان سرطان سینه کمک کرده است. میزان بقای سرطان سینه افزایش یافته و تعداد مرگ و میرهای مرتبط با این بیماری به طور پیوسته در حال کاهش است که عمدتاً به دلیل عواملی، چون تشخیص زودهنگام، رویکرد شخصی جدید برای درمان و درک بهتر بیماری است. راههای بسیاری برای پیشگیری از سرطان سینه وجود دارد که ما قصد داریم در این مقاله به نقش مهم تغذیه و رژیم غذایی در جلوگیری از بروز این نوع سرطان بپردازیم.
سرطان سینه چیست؟
پزشکان به این نتیجه رسیدهاند که سرطان سینه زمانی رخ میدهد که برخی از سلولهای سینه شروع به رشد غیر طبیعی میکنند. این سلولها به طور طبیعی سریعتر از سلولهای سالم سینه تقسیم میشوند و با ادامه دادن این روند، یک توده یا غده را در اندام سینه تشکیل میدهند. همچنین ممکن است که این سلولهای ایجاد شده، از طریق سینه به غدد لنفاوی یا سایر قسمتهای بدن شما پخش شوند (متاستاز).
سرطان سینه اغلب با تولیدمثل نامتعارف سلولهای مجاری تولیدکننده شیر (مجرای کارسینوم) شروع میشود. سرطان سینه همچنین ممکن است در بافت غدهای به نام لوبول (کارسینوم لوبولار) یا در سلولها یا بافتهای دیگر سینه شروع شود. محققان عوامل هورمونی، سبک زندگی و رژیم غذایی را به عنوان مهمترین عوامل شناسایی کردهاند که ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. از طرفی پزشکان راههای متعددی را برای پیشگیری از سرطان سینه شناسایی و معرفی کردهاند.
6 علت اصلی بروز سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه شایعترین سرطان در بین زنان است؛ به طوری که از هر 8 زن در جهان، 1 نفر مبتلا به آن میشود. در این میان، سرطان سینه مردانه کمتر از 1 درصد از کل موارد سرطان سینه را تشکیل میدهد. آسیب DNA و جهشهای ژنتیکی، ممکن است باعث این بیماری شود. به ارث بردن ژنهایخاصی مانند BRCA1 و BRCA2 نیز میتواند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد.
تحقیقات بسیاری ارتباط نوشیدن زیاد الکل، سیگار کشیدن، مصرف غیرطبیعی هورمون استروژن و الگوهای غذایی خاص - از جمله رژیمهای غذایی ناسالم سرشار از غذاهای فرآوری شده - را با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط میکند. در اینجا 6 عامل مهم در افزایش احتمال بروز سرطان سینه را معرفی میکنیم.
جنسیت مونث
شاید بتوان به جرات گفت تنها بیماری که بسیار با جنسیت یک فرد در ارتباط باشد، سرطان سینه است. هر چند پزشکان و محققان به مواردی از سرطان سینه در مردان نیز پی بردهاند، اما بیشتر تحقیقات نشان میدهند که سرطان سینه بیماری مختص زنان است که در بین آنها بیشتر شیوع دارد.
افزایش سن
همانند بسیاری از بیماریها که با افزایش سن رابطه مستقیمی دارد، سرطان پستان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و متخصصان توصیه میکنند برای پیشگیری از سرطان سینه در همان سنین جوانی مراقبتهای لازم را داشته باشید.
سابقه خانوادگی سرطان سینه
اگر مادر، خواهر یا دختر شما به سرطان سینه، به ویژه در سنین پایین مبتلا شده باشد، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش مییابد. با این حال، اکثر افراد مبتلا به سرطان سینه هیچ سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
جهش ژنی
برخی جهشهای ژنی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند، میتوانند از والدین به فرزندان منتقل شوند. شناختهشدهترین جهشهای ژنی با نامهای BRCA1 و BRCA2 نامیده میشوند. این ژنها میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه و سایر سرطانها را تا حد زیادی افزایش دهند.
اضافه وزن
یکی از مهمترین عواملی که بر بروز سرطان سینه تاثیر بالایی دارد، رژیم غذایی فرد است. پزشکان معتقدند که چاقی غیرطبیعی و بیش از اندازه یک فرد، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش خواهد داد.
یائسگی در سنین بالا
عموما زنانی که در سنین بالا دچار یائسگی شده یا فرزندی را در سنین پیری به دنیا میآورند، باید خطر ابتلا به این نوع سرطان را جدی بگیرند.
علایم خطرناک سرطان سینه
علائم سرطان سینه بسیار متفاوت است - از تودهها و تورم گرفته تا تغییرات پوستی – همگی میتوانند گواهی بر وجود این نوع سرطان در بدن باشند. هر چند پزشکان و متخصصان عقیده دارند بسیاری از سرطانهای سینه اصلاً علائم واضحی ندارند. در برخی موارد، یک توده ممکن است آنقدر کوچک باشد که نتوانید آن را احساس کنید یا تغییرات غیرعادی ایجاد کند که خودتان متوجه شوید. اغلب، یک ناحیه غیر طبیعی در ماموگرافی غربالگری (اشعه ایکس از پستان) ظاهر میشود که برای تایید حتما نیاز به آزمایش بیشتر خواهد بود.
در بسیاری از موارد دیگر، اولین علامت سرطان سینه یک توده جدید در پستان است که پزشکان متخصص میتوانند آن را به راحتی تشخیص دهند. تودهای که بدون درد، سفت و دارای لبههای ناهموار است، احتمال وجود سرطان سینه را افزایش میدهد. طبق گفته انجمن سرطان آمریکا، هر یک از تغییرات غیرعادی زیر میتواند نشانه سرطان سینه باشد:
تورم در ناحیه زیر بغل
در مراحل اولیه سرطان سینه، پستان ممکن است کاملا طبیعی به نظر برسد. همانطور که سرطان پیشرفت میکند، تورم میتواند نشان دهنده یک مشکل باشد. بازو در همان سمت بدن و ناحیه زیر بغل نیز ممکن است متورم شود. هنگامی که غدد لنفاوی زیر بازو سرطانی هستند، متورم میشوند و جریان مایعات را در بدن مسدود کرده، تغییر میدهند و در نتیجه تورم ایجاد میشود.
ترشحاتی غیر از شیر مادر از نوک پستان
ترشح از نوک پستان به هر مایعی گفته میشود که از نوک پستان خارج شود. ممکن است این مایع، زرد یا سفید باشد. ترشحات همچنین ممکن است رنگ خون به خود بگیرند که در برخی موارد همراه با درد خارج خواهند شد. از طرف دیگر، ترشح در یک نوک پستان نشان دهنده بیماری سینه، مانند عفونت یا سرطان است.
درد سینه
احساس درد در سینه برای مدت طولانی که به چرخه قاعدگی مرتبط نیست، میتواند یکی از علائم ابتدایی سرطان سینه باشد. همانطور که تومورهای داخل سینه به رشد خود ادامه میدهند، میتوانند به بافت سینه و قفسه سینه فشار وارد کنند. هنگامی که تومور به سطح میرسد، زخمها و ساییدگیهای پوستی میتوانند ایجاد شوند. گسترش سرطان به داخل دندهها نیز میتواند باعث درد شدید شود. از دیگر علائم تعیینکننده در بروز سرطان سینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تحریک یا فرورفتگی پوست
- درد نوک پستان یا چرخش نوک پستان به داخل
- قرمزی، پوسته پوسته شدن یا ضخیم شدن نوک پستان یا پوست سینه
این تغییرات همچنین میتواند نشانهای از شرایط کمخطری باشد که سرطانی نیستند، مانند عفونت یا کیست. باز هم، مهم است که هر گونه تغییر پستان را به سرعت توسط پزشک بررسی کنید. انجام یک معاینه ماهیانه سینه، بهترین گزینه برای پیشگیری از سرطان سینه است و به شما این شانس را خواهد داد تا قبل از بروز هر اتفاق ناگواری آمادگی لازم را داشته باشید.
اگر بالای 40 سال دارید یا در معرض خطر بالای سرطان سینه هستید، باید سالانه یک ماموگرافی و معاینه فیزیکی توسط پزشک انجام دهید. سرطان سینه هر چه زودتر تشخیص داده شود، شانس شما برای درمان موفق بیشتر است.
ماده های جادویی موثر در پیشگیری از سرطان سینه
به خاطر داشته باشید که عوامل زیادی با ایجاد سرطان سینه مرتبط هستند. توجه به رژیم غذایی سالم میتواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد و به طور کلی خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. در این قسمت قصد داریم تا شما را با برخی از مهمترین موادغذایی که بر پیشگیری از سرطان سینه موثر هستند، آشنا کنیم.
سبزیجات
انواع کلم، اسفناج، کاهو و سبزی ممکن است خواص ضد سرطانی داشته باشند. سبزیجات دارای برگ سبز حاوی آنتی اکسیدانهای کاروتنوئیدی، از جمله بتاکاروتن، لوتئین و زآگزانتین هستند که میزان بالای آن در خون با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. علاوه بر این، تحقیقات دیگری نشان میدهد که مصرف زیاد سبزیجات حاوی ویتامین B میتواند سبب پیشگیری از سرطان سینه شود.
انواع مرکبات
مرکباتی مانند پرتقال، گریپ فروت، لیمو، لیموترش و نارنگی، سرشار از ترکیباتی هستند که ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهند. موادی مانند ویتامین C و کاروتنوئیدها، مانند بتا کریپتوکسانتین و بتاکاروتن و به علاوه آنتی اکسیدانهای فلاونوئیدی، مانند کورستین، هسپرتین و نارینژنین در روند پیشگیری از سرطان سینه موثر هستند.
ماهی
ماهیهای دارای چربی، از جمله سالمون و ساردین به دلیل فواید چشمگیرشان شناخته شدهاند. چربیهای امگا 3، سلنیوم و آنتی اکسیدانهایی مانند کانتاکسانتین ممکن است اثرات محافظتی در برابر سرطان داشته باشند. برخی از مطالعات نشان میدهد که مصرف ماهیهای چرب، به طور خاص خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد.
انواع توت
مصرف منظم توتها ممکن است به کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان سینه کمک کند. مصرف آنتی اکسیدانهای توت، از جمله فلاونوئیدها و آنتوسیانینها، از آسیب سلولی و همچنین رشد و گسترش سلولهای سرطانی محافظت میکند.
در این مقاله سعی کردیم به صورت خلاصه از سایت دکتر کرمانی اطلاعاتی راجب سرطان سینه برای شما فراهم کنیم اگر علاقه مند شدید محتواهای بیشتری راجب این مورد بخوانید به سایت دکتر کرمانی (https://kermany.com) مراجعه کنید.