هنگامی که درد پشت کمر و معده همزمان اتفاق می افتد تجربه بسیار بدی است و شما را به شدت اذیت می کند. با این حال، خوشبختانه شایع ترین علل درد پشت کمر و معده به طور همزمان معمولا به خاطر بیماری های بی ضرر و کم خطر است. با این حال اگر این درد بیشتر از چند روز طول بکشد توصیه می شود به پزشک مراجعه کنید. ممکن است در صورت طولانی بودن آن، نشانه ای از یک بیماری جدی تر باشد که باید بررسی شود. در این مقاله می خواهیم برای افزایش اطلاعات شما اومایی های عزیز نسبت به این عارضه 6 علت عمده درد معده و پشت کمر به طور همزمان را برایتان توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
علل شایع درد پشت کمر و معده چیست؟
بعضی مواقع ممکن است درد پشت کمر و معده به طور همزمان رخ دهد، اما شاید همیشه با هم ارتباط نداشته باشند. رایج ترین دلایل ایجاد درد در این دو ناحیه به طور همزمان عبارتند از:
- تغییرات هورمونی
- بارداری
- صدمات پشت
- مشکلات نفخ و دستگاه گوارش
- استرس
- عفونت ادراری (UTI)
به طور کلی توصیه می کنیم قبل از اینکه هر چیزی جدی شود، برای مطمئن شدن به پزشک مراجعه کنید. در این جا هرکدام از موارد گفته شده را به صورت جزئی تر توضیح می دهیم:
1- تغییرات هورمونی
هورمون ها نتایج فعالیت های شیمیایی بدن هستند. نوسانات سطح هورمون ها در بدن شما می توانند بر رفتار بدن در تمام قسمت های آن تاثیر بگذارند. هم مرد و هم زن نسبت به تغییرات هورمونی آسیب پذیر هستند و بدنشان نسبت به آن واکنش نشان می دهد. بسیاری از زنان نیز در طول یا بلافاصله قبل از پریودی، درد و یا گرفتگی عضلانی و یا درد در معده و کمر را به دلیل تغییرات هورمونی تجربه می کنند. اگر علائم یک الگوی قابل پیش بینی را دنبال کنند و مشکلات جدی ایجاد نکنند، نگران کننده نیستند. اما در صورت داشتن نوسان یا افزایش درد باید به پزشک مراجعه کنید.
افرادی که از درمان های هورمون های جایگزین مانند HRT استفاده می کنند نیز ممکن است نفخ و درد را در کمر و معده تجربه کنند (تفسیر آزمایش خون هورمونی + زمان انجام آن) که باید تحت معاینه پزشکی قرار بگیرند.
2- بارداری
گاهی اوقات بارداری باعث التهاب، یبوست و نفخ در قسمت های مختلف بدن مانند کمر و معده می شود. این مسئله به خصوص در اواخر بارداری که رحم بزرگ شده و به سیستم گوارشی فشار وارد می کند بیشتر دیده می شود. وزن اضافی در جلوی بدن نیز می تواند بر روی پشت و کمر تاثیر بگذارد و باعث ایجاد درد شود. هر فردی که باردار است، باید به پزشک در مورد هر گونه علائمی که تجربه می کند، بگوید، زیرا هر گونه شرایط یا مشکلاتی که زنان باردار تجربه می کنند، ممکن است بر کودک تاثیر بگذارد. به علاوه ممکن است با یک راه حل ساده از طرف پزشک درد شما تا حد زیادی کاهش یابد. معمولا نفخ و درد کمر در بارداری رایج هستند و ضرری ایجاد نمی کنند. به علاوه بعد از زایمان به مرور از بین می روند.
3- آسیب های پشت
طیف وسیعی از آسیب های پشت، از درد و گرفتگی عضلانی جزئی و تنش ها گرفته تا آسیب های جدی مانند دیسک های فتق ممکن است باعث درد شدید کمر شوند. گاهی اوقات درد ناحیه دیسک به قسمت های دیگر بدن، از جمله شکم هم می رسد و می تواند احساسات غیر معمولی مانند نفخ را ایجاد کند. در این شرایط معمولا درد ادامه دار است و باید برای تشخیص دقیق تر به پزشک مراجعه کنید.
مقاله پیشنهادی اوما: 6 علت درد سمت راست شکم زیر دنده ها
4- مشکلات نفخ و گوارشی (GI)
اغلب اوقات، نفخ بیش از یک ناراحتی جزئی نیست. با این حال، گاهی اوقات هم نفخ درد شدیدی ایجاد می کند که کل شکم را دربرمی گیرد و ممکن است برای مدتی هم شدید باشد. این درد می تواند به پشت منتقل شود و باعث درد کمر نیز بشود. از طرفی مشکلات جزئی گوارشی مثل ویروس معده ممکن است باعث درد شدید ناشی از نفخ شود. گاهی نیز، مسائل GI می تواند درد عضلانی را ایجاد کند. این درد ها مربوط به واکنش بدن نسبت به تنش و فشار وارده به روده یا استفراغ مکرر می باشد.
5- استرس
استرس در بدن فقط ذهن را تغییر نمی دهد. استرس شدید یا اضطراب می تواند باعث درد ناگهانی و ناراحتی معده و نفخ در معده و کمر و ایجاد درد شود. اغلب درد پشت بخصوص در جوانان به علت استرس رخ می دهد. استرس ماهیچه ها را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث انقباض و درد می شود. همچنین افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) این نوع دردهای استرسی را تجربه می کنند.
6- عفونت ادراری
عفونت ادراری زمانی که به کلیه ها گسترش می یابد، می تواند باعث ایجاد درد در کمر شود. UTI ها باعث تکرر ادرار نیز می شوند (نام آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری). این احساس ممکن است مانند نفخ شکم، درد یا فشار احساس شود. عفونت شدید کلیه همچنین می تواند باعث استفراغ شود که بعد از آن نفخ و درد در ناحیه کمر و معده ایجاد می شود.
سایرعلل درد کمر و نفخ
مسائل زیر نیز ممکن است باعث ایجاد درد کمر و نفخ شود، اما این موارد خیلی رایج نیستند:
- صدمات و اختلالات ستون فقرات
- سرطان پانکراس
- اختلالات کبدی
- آنوریسم آئورت شکمی
- اختلالات جدی دستگاه گوارش، مانند پریتونیت و انسداد روده
اگرچه این علل نادر هستند اما در صورت ابتلا به آن نیاز به درمان سریع دارند. بنابراین به طور کلی هر کسی که درد شدیدی را تجربه می کند یا فکر می کند که در معرض خطر نادری قرار دارد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند.
مقاله پیشنهادی اوما: علت و درمان درد زیر شکم در زنان
چه زمانی برای درد معده و پشت کمر باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر فرد درد شدید داشته باشد یا چندین روز دردش طول بکشد، باید با پزشک مشورت کند. نفخ شکمی و درد کمر اغلب ناراحتی های جزئی است که به خودی خود برطرف می شود. اما اگر بعد از چند روز درد برطرف نشد باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر موارد زیر را تجربه کردید باید به اورژانس مراجعه کنید:
- درد غیر قابل تحمل و ناگهانی است.
- درد با خونریزی از رکتوم همراه است.
- درد شدید مانند نارسایی کبدی وجود دارد.
- به تازگی دچار آسیب جدی مانند آسیب نخاعی شده اید.
- علاوه بر درد تب هم دارید.
- درد دائما بدتر می شود.
- درد با درد پشت و یا معده متفاوت است.
گزینه های درمان برای درد معده و پشت کمر
درمان این نوع درد به علت ایجاد آن بستگی دارد، اما ممکن است یکی از درمان های زیر در نظر گرفته شود:
درمان عفونت ها و سایر علل
عفونت های باکتریایی، مانند UTIs و عفونت های کلیه، نیاز به آنتی بیوتیک دارند. درمان آپانديسيت و برخي ديگر از بیماری های ایجاد کننده تورم در حفره شکم ممکن است به جراحي نياز داشته باشند. اگر حاملگی خارج رحمی علت ایجاد علائم باشد، بارداری باید پایان یابد تا مادر دچار خونریزی شدید نشود.
درمان یک بیماری اساسی
درمان هر بیماری اساسی ضروری است. افراد مبتلا به نارسایی های کبدی که دچار کمر درد یا معده درد هستند ممکن است نیاز به پیوند کبد داشته باشند. همچنین افراد مبتلا به دیابت ممکن است نیاز به داروهای انسولین یا دیابت داشته باشند.
اگر علت ناشناخته باشد چه می شود؟
قبل از اینکه پزشک بتواند درد را درمان کند، باید علت را تعیین کند. برای انجام این کار، پزشک سابقه کامل پزشکی را بررسی می کند، شکم را فشار می دهد، تست خون یا اسکن از پشت یا معده انجام میدهد تا بتواند بهترین درمان را برای شما انتخاب کند. بنابراین باید به پزشک خود اعتماد کنید.
درمان های خانگی برای درد معده و پشت کمر
نوشیدن مقدار زیادی آب می تواند برای درمان نفخ مفید باشد. برخی از درمان های خانگی وجود دارد که فرد می تواند استفاده کند و درد و نفخ را کاهش دهد. با این حال، اگر علائم ناشی از یک وضعیت جدی مانند نارسایی کبدی باشد، قبل از تلاش برای هر گونه درمان خانگی، با پزشک صحبت کنید. اگر مشکل جزئی باشد، مانند گاز یا ویروس معده، می توانید آن ها را در خانه هم مدیریت کنید و نیاز به مراجعه به پزشک ندارد. استراتژی هایی که ممکن است در خانه به شما کمک کنند عبارتند از:
- مصرف داروهای ضد نفخ
- استفاده از پد گرم یا کیسه آب گرم برای کمر یا معده
- نوشیدن مقدار زیادی آب در روز
- استراحت
- تنفس عمیق در هنگام درد شدید
- ضد عفونی کننده بدون درد
سخن آخر
اغلب موارد نفخ و درد کمر به خودی خود ناپدید می شوند. اما بعضی از مشکلات مانند عفونت کلیوی یا آپاندیسیت نیاز به درمان اورژانسی دارند. با این حال در صورت تشخیص به موقع به راحتی می توانند با مراقبت های پزشکی درمان شوند. در بعضی موارد نیز باید مراقبت هایی را به طور دائم انجام دهید تا از درد های احتمالی جلوگیری شود. سرطان، نارسایی کبدی و سایر اختلالات جدی سخت تر درمان می شوند. خوشبختانه درمان در اوایل بیماری و مراقبت های پزشکی سریع، باعث بهبود سریع بیماری می شود.
همچنین پیشنهاد می کنیم مقاله 5 علت درد پهلو سمت راست بهمراه درمان را نیز در مجله علمی اوما مطالعه کنید.
Rachel Nall, RN, BSN, CCRN. What’s Causing My Abdominal Bloating and Back Pain? — Updated on May 12, 2020