Ooma
6 علائم و 4 درمان اصلی ورم معده

ورم معده التهاب پوشش محافظتی معده است. ورم معده حاد شامل التهاب ناگهانی و شدید است. ورم معده مزمن شامل التهاب درازمدت است که می تواند بدون درمان برای سال ها ادامه یابد. ورم معده در معرض انسداد شایع ترین نوع بیماری است. در این مقاله بطور کامل درباره ورم معده می خوانیم:

چه چیزی باعث ورم معده می شود؟

علائم ورم معده چیست؟

ورم معده چگونه درمان می شود؟

در ورم معده چه کاری برای کمک به خودم انجام دهم؟

غذاهای نامناسب برای ورم معده 


این بیماری معمولا باعث التهاب زیاد نمی شود، اما می تواند منجر به خونریزی و زخم های معده گردد. تفاوت  ورم معده در مقابل گاستروانتریت: 

  •  گاستروانتریت: التهاب (تحریک) معده و روده، ناشی از عفونت
  •  ورم معده: التهاب معده به طور خاص، و همیشه ناشی از عفونت نیست

چه چیزی باعث ورم معده می شود؟

ضعف در پوشش معده باعث می شود که آب گوارشی به آن آسیب برساند و باعث ایجاد ورم معده شود. داشتن پوشش نازک یا آسیب دیده معده باعث افزایش خطر ابتلا به ورم معده می شود. عفونت باکتریایی دستگاه گوارش همچنین می تواند باعث ایجاد ورم معده شود. شایعترین عفونت باکتریایی که باعث ایجاد آن می شود هلیکوباکتر پیلوری است. این یک باکتری است که پوشش معده را آلوده می کند. عفونت معمولا از فردی به فرد دیگر منتقل می شود، اما می تواند از طریق غذای آلوده یا آب انتقال یابد.

شرایط و فعالیت های خاص ممکن است خطر ابتلا به ورم معده را افزایش دهد. سایر عوامل خطر عبارتند از:

  • مصرف بیش از حد الکل 
  • استفاده منظم از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و آسپرین
  •  مصرف کوکائین
  •  سن، به دلیل اینکه پوشش معده به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد
  •  مصرف دخانیات

دیگر عوامل خطر که کمتر رایج هستند عبارتند از:

  •  استرس ناشی از آسیب شدید، بیماری یا جراحی
  •  اختلالات خودایمنی
  •  اختلالات گوارشی مانند بیماری کرون
  • عفونت های ویروسی

علائم ورم معده چیست؟

ورم معده علائم قابل توجهی در همه افراد ایجاد نمی کند. شايعترين علايم عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  •  یک احساس پری در قسمت فوقانی شکم ، به ویژه پس از خوردن غذا
  •  سوء هاضمه

اگر ورم معده فرسایشی دارید، ممکن است علائم مختلفی از جمله:

  •  مدفوع سیاه و سفید
  •  استفراغ خونی یا مواد شبیه دانه قهوه داشته باشید

تشخیص ورم معده چگونه است؟

پزشک شما یک معاینه فیزیکی را انجام می دهد، درباره علائم سوال می کند و از سابقه خانوادگی می پرسد. آنها همچنین می توانند آزمایش تنفس، خون یا آزمون مدفوع را برای بررسی H. pylori توصیه می کنند. برای بررسی داخل بدن، پزشک برای بررسی التهاب، آندوسکوپی انجام می دهد. آندوسکوپی شامل استفاده از یک لوله طولانی است که لنز دوربین در نوک آن قرار دارد. در طول درمان، دکتر به دقت لوله را وارد می کند تا اجازه دهد به مری و معده برسد. پزشک ممکن است نمونه کوچک یا بیوپسی از پوشش معده بردارد.

دکتر همچنین ممکن است پس از بارور کردن محلول باریم، اشعه X را از دستگاه گوارش وارد کند، که به تشخیص نواحی مربوطه کمک می کند.

ورم معده چگونه درمان می شود؟

درمان ورم معده

درمان ورم معده بستگی به علت بیماری دارد. اگر ورم معده ناشی از NSAID ها یا داروهای دیگر باشد، اجتناب از این داروها ممکن است به اندازه کافی برای تسکین علائم شما مفید باشد. ورم معده به عنوان یک نتیجه از H. pylori به طور معمول توسط آنتی بیوتیک ها که باکتری را می کشند درمان می شود. علاوه بر آنتی بیوتیک ها، داروهای دیگری نیز برای درمان ورم معده مورد استفاده قرار می گیرند:

1- مهار کننده های پمپ پروتون

داروهای مهارکننده پمپ پروتون با مسدود کردن سلول هایی که اسید معده ایجاد می کنند کار می کنند. مهار کننده های پمپ پروتون متداول عبارتند از:

  •  اومپرازول (Prilosec)
  •  لنس پروازول (پیشکاسید)
  •  اسموپرازول (Nexium)

با این حال، استفاده طولانی مدت از این داروها، به ویژه در دوزهای بالا، می تواند منجر به افزایش خطر شکستگی های ستون فقرات، لگن و مچ دست شود. همچنین می تواند منجر به افزایش خطر نارسایی کلیه، ضعف، و کمبود مواد مغذی شود. قبل از شروع یکی از این داروها با پزشک خود صحبت کنید تا یک برنامه درمان مناسب برای شما ایجاد شود.

2- داروهای کاهش اسید 

داروهایی که باعث کاهش میزان اسید معده می شوند عبارتند از:

  •  رانیتیدین (زانتیک)
  •  فاموتییدین (پپیدید)

با کاهش مقدار اسید که به دستگاه گوارش شما آزاد می شود، این داروها درد ناشی از ورم معده را کاهش می دهد و باعث می شود که معده شما به بهبودی برسد.

3- آنتی اسیدها

پزشک شما ممکن است توصیه کند که از آنتی اسیدها برای کاهش سریع درد ورم معده استفاده کنید. این داروها می توانند اسید را در معده خنثی کنند. بعضی از آنتی اسیدها ممکن است باعث اسهال یا یبوست شوند، بنابراین اگر با یکی از این عوارض جانبی مواجه شوید، با پزشک خود صحبت کنید.

4- پروبیوتیک ها

پروبیوتیک ها نشان داده اند که به بهبود فلور گوارشی و بهبود زخم معده کمک می کنند. با این حال، شواهدی وجود ندارد که آنها بر روی ترشح اسید تاثیر بگذارد. در حال حاضر هیچ رهنمودی برای استفاده از پروبیوتیک ها در مدیریت زخم وجود ندارد.

عوارض بالقوه ورم معده چیست؟

اگر ورم معده شما درمان نشود، می تواند منجر به خونریزی معده و همچنین زخم شود. اشکال خاصی از ورم معده می تواند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد، به خصوص در افرادی که دارای معده ضعیف هستند.
به علت این عوارض بالقوه، اگر شما علائم ورم معده را تجربه کردید، مخصوصا اگر مزمن باشند، با پزشک خود مشورت کنید. ورم معده مزمن خطر ابتلا به بیماری های زیر را افزایش می دهد:

  •  زخم معده
  • پولیپ ها (رشد کوچک) در معده 
  •  تومور در معده شما، که ممکن است سرطانی باشد

 ورم معده و اچ پیلوری

چشم انداز ورم معده بستگی به علت اصلی دارد. ورم معده حاد معمولا با درمان سریع برطرف می شود. برای مثال، عفونت های H. pylori اغلب با یک یا دو دوره آنتی بیوتیک درمان می شود. با این حال، گاهی اوقات درمان ناکام می شود و می تواند به ورم معده مزمن یا بلند مدت تبدیل شود. با دکتر خود صحبت کنید تا یک برنامه درمان موثر برای شما ایجاد شود. این نوع ورم معده در گروه های سنی بالاتر شایع تر است و معمولا به علت موارد مزمن (مداوم) غیر فرسایشی است.

  • عفونت مزمن هلیکوباکتر پیلوری معمولا در تمام طول عمر است، مگر اینکه با درمان ریشه کن شود.
  • بسیاری از افراد با باکتری های H. pylori آلوده می شوند و این را درک نمی کنند. این عفونت های معده شایع هستند و معمولا نشانه هایی ایجاد نمی کنند.

با این حال، عفونت H. pylori گاهی اوقات می تواند باعث بروز سوء هاضمه شود، زیرا باکتری می تواند باعث التهاب معده شود. این نوع ورم معده در گروه های سنی بالاتر شایع تر است و معمولا به علت موارد مزمن (مداوم) غیر فرسایشی است.

عفونت مزمن هلیکوباکتر پیلوری معمولا در تمام طول عمر است، مگر اینکه با درمان ریشه کن شود.

در ورم معده چه کاری برای کمک به خودم انجام دهم؟

اگر فکر می کنید علت ورم معده شما استفاده مکرر از داروهای مسکن NSAID است، سعی کنید مسکن خود را به کلاس متفاوت که  NSAID نیست مانند پاراستامول تبدیل کنید. ممکن است بخواهید با GP خود در مورد این صحبت کنید. همچنین موارد زیر را انجام دهید:

  • خوردن وعده های مکرر و کوچکتر
  •  اجتناب از مواد خورنده (تند، اسیدی یا سرخ شده)
  •  اجتناب یا کاهش الکل
  •  مدیریت استرس 

برای به دست آوردن بیشترین مزایای پیروی از برنامه رژیم غذایی ورم معده، از راهنمایی هایی برای کمک به درمان علائم استفاده کنید:

1- خوردن وعده های کوچکتر:

به جای صرف وعده های غذایی بزرگتر از وعده های غذایی کوچکتر در روز استفاده کنید. به عنوان مثال، به جای سه وعده غذایی روزانه، پنج تا شش وعده غذایی کوچک هر چند ساعته داشته باشید. خوردن مقادیر کوچکتر اغلب می تواند به افزایش جریان خون به معده کمک کند، که موجب بهبودی می شود - به علاوه مواد غذایی در بخش های قابل کنترل می توانند تاثیرات اسید اسکوربیک را در معده بوجود آورد.

2-  از خوردن غذا نزدیک خواب جلوگیری کنید:

حدود سه تا چهار ساعت قبل از خواب غذا بخورید.

3-  به اندازه کافی آب بنوشید:

به نظر می رسد که آب (نه مایعات دیگر مانند قهوه، چای، الکل و نوشیدنی های شیرین) به کنترل علائم ورم کمک می کند، بنابراین حداقل روزانه 6 تا 8 لیوان آب بخوردی. بر خلاف شیر، الکل و کافئین، آب تولید اسید معده را افزایش نمی دهد و باعث سوزش نمی شود.

4-  کاهش استرس:

تنش احساسی به تنهایی دیگر محرک فرسایش معده، ورم معده یا زخم نیست بلکه مطمئنا علایم را بدتر می کند. استرس می تواند باعث افزایش آزاد شدن اسید معده و افزایش التهاب شود - به علاوه، عملکرد سیستم ایمنی را کاهش می دهد و موجب مشکلات دیگر گوارشی می شود. 

5-  ترک سیگار و قرار گرفتن در معرض سموم پایین:

سیگار کشیدن و شیوه زندگی ناسالم، عوامل خطر اصلی برای ایجاد آسیب های معده و ورم معده هستند. سیگار کشیدن باعث کاهش سرعت بهبود مخاطی معده می شود، میزان مجدد زخم را افزایش می دهد و همچنین باعث افزایش احتمال ابتلا به عفونت می شود.

6-  مکمل های مفید:

مکمل هایی که می توانند به بهبود ورم معده کمک کنند شامل اسیدهای چرب امگا 3، مکمل پروبیوتیک ها، ویتامین C، گیاهان انتیگلن، ویتامین B12 و مولتی ویتامین روزانه مبتنی بر مواد غذایی است.

غذاهای نامناسب برای ورم معده 

رژیم غذایی در درمان ورم معده

برای کمک به متوقف کردن درد ورم معده و کاهش خطر ابتلا به عود مجدد، در اینجا غذاهایی هستند که متخصصان توصیه می کنند که در برنامه رژیم غذایی ورم معده جای دهید یا اجتناب کنید:

1-  مرکبات و آب میوه:

مرکبات، از جمله پرتقال، لیمو و گریپ فروت حاوی اسیدهای طبیعی هستند که به طور معمول مفید می باشند - با این حال برای افراد مبتلا به زخم یا ورم معه قادر که مستعد به درد هستند مفید نمی باشند. تحقیقات نشان می دهد که میوه های مرکبات موجب انتشار عصبی مصنوعی در افراد مبتلا به التهاب معده می شوند.

2-  گوجه فرنگی:

گوجه فرنگی شبیه به میوه های مرکبات است، زیرا اسیدی هستند و می توانند حس معده را تحریک کنند.

3-  شیر و سایر محصولات لبنی:

سالها است که پزشکان برای بهبود ورم معده و زخم معده شیر را توصیه می کنند، اما این توصیه ها دیگر مورد اعتماد نیستند.

4-  الکل:

الکل بیش از حد می تواند باعث تخریب معده و التهاب بدتر شود. 

5-  قهوه:

در اکثر موارد قهوه علائم ورم معده را بدتر می کند. در برخی موارد، حتی زمانی که قهوه بدون کافئین است، هنوز می تواند باعث درد شود. 

6- غذاهای تند:

غذاهای تند و یا گرم باعث ایجاد ورم معده یا زخم نمی شوند، اما می توانند نشانه ها را بدتر کنند. این غذاها شامل فلفل گرم، چیلی، کاینن، فلفل قرمز / سیاه، کاری و سس داغ است که می تواند موجب تشدید نشانه های ورم معده شود. 

7- آلرژن های رایج و مواد غذایی التهابی:

از غذاهای تصفیه شده و فرآوری شده مانند نان سفید، چاشنی، محصولات با شکر اضافه، گوشت های کارخانه و مزرعه، چربی های ترانس، روغن های گیاهی تصفیه شده، غذاهای سرخ شده و محصولات لبنی پاستوریزه اجتناب کنید. اینها همه می توانند آلرژی غذایی ایجاد کنند، التهاب در روده را افزایش می دهند، بهبودی آهسته ای را ایجاد می کند و شما را بیشتر در معرض عفونت قرار می دهد.

 غذاهای مصرفی که به شما کمک می کند ورم معده را کاهش دهید:

1- غذاهای غنی از آنتی اکسیدان:

تحقیقات نشان می دهد که غذاهای با آنتی اکسیدان بالا مانند آنهایی که دارای ویتامین C، ویتامین A و فلاونوئیدها هستند (به عنوان مثال انواع توت ها) می توانند به کاهش التهاب معده و کاهش خطر ابتلا به اختلالات گوارشی یا عوارض کمک کنند.

2- غذاهای پروبیوتیک:

مطالعات نشان می دهد که مصرف پروبیوتیک ها می تواند به کنترل باکتری های H. pylori و درمان عفونت های دستگاه گوارش که باعث ورم معده و زخم ها می شود کمک کند. غذاهای پروبیوتیک، از جمله سبزیجات کشت شده، کامبوچا، ماست و جگر (اگر بتوانید لبنیات را تحمل کنید)، تقریبا در هر جنبه ای از سلامت، منافع فراوانی دارد.

3- سیر:

مصرف سیر خام و پخته شده برای هزاران سال برای درمان مشکلات گوارشی مناسب بوده است. 

4- شیرین بیان، رازیانه یا آنیس:

شیرین بیان یک راه حل طبیعی برای همه انواع شکایت های گوارشی، از جمله زخم ها و ریفلاکس اسید است.

5- غذاهای با فیبر بالا (آجیل، تخمه ها، دانه و حبوبات خیس شده / جوانه):

رژیم غذایی با فیبر بالا برای ورم معده و سایر اختلالات گوارشی مفید است. 

6- چربی ها و پروتئین های سالم:

پروتئین های چربی به بهبود دیواره روده کمک می کنند و مسائل مربوط به گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر را کنترل می کنند که باعث التهاب می شود. منابع خوب پروتئین خالص عبارتند از گوشت ، ماهی ، تخم مرغ. ماهی هایی مانند ماهی قزل آلا و ساردین مخصوصا مفید هستند چرا که غنی از امگا 3 هستند که ضد التهابی هستند و برای بیماران مبتلا به ورم معده مفید هستند.

تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما

منبع: www.healthline.com  و  draxe.com 

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 92% 92