یکی از اولین چیزهایی که افراد در دوران بارداری یاد می گیرند این است که، بعضی چیزها را در این دوران نمی توانند بخورند و اگر شما طرفدار بعضی غذا ها نظیر سوشی، قهوه یا استیک باشید، این میتواند واقعاً وحشتناک باشد.
خوشبختانه، چیزهای بیشتری میتوانید بخورید تا چیزی که نمیتوانید بخورید. شما فقط باید یاد بگیرید که چگونه از خوردن بعضی غذاها اجتناب کنید. شما می بایست به آنچه می خورید و می نوشید توجه زیادی داشته باشید تا سالم بمانید.
معرفی غذاها و نوشیدنی های ممنوع بارداری
برخی از غذاها فقط باید به ندرت مصرف شوند، در حالی که برخی دیگر باید کاملاً اجتناب شود. در اینجا 11 غذا و نوشیدنی که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کرد یا آنها را به حداقل رساند، آورده شده است. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در این باره ما را در متن زیر همراهی کنید.
1. ماهی با جیوه بالا
جیوه یک عنصر بسیار سمی است. هیچ سطح ایمن شناخته شده ای از منبع قابل اعتماد در معرض قرار گرفتن ندارد و بیشتر در آب های آلوده یافت می شود. در مقادیر بالاتر، می تواند برای سیستم عصبی، سیستم ایمنی و کلیه ها سمی باشد. همچنین ممکن است باعث مشکلات جدی رشدی در کودکان شود که اثرات نامطلوبی حتی در مقادیر کمتر دارد.
از آنجایی که این ماهی در دریاهای آلوده یافت می شود، ماهی های بزرگ دریایی می توانند مقادیر زیادی جیوه جمع کنند. بنابراین، بهتر است در دوران بارداری و شیردهی از ماهی با جیوه بالا اجتناب کنید. ماهی های با جیوه بالا که می خواهید از آنها اجتناب کنید عبارتند از:
- کوسه
- اره ماهی
- شاه ماهی خال مخالی
- ماهی تن (به خصوص ماهی تن درشت چشم)
- مارلین
- کاشی ماهی از خلیج مکزیک
- نارنجی رافی
با این حال، توجه به این نکته مهم است که همه ماهی ها دارای جیوه بالایی نیستند - فقط انواع خاصی. مصرف ماهی کم جیوه در دوران بارداری بسیار سالم است و طبق اداره غذا و دارو آمریکا (FDA) میتوان این ماهیها را تا سه بار در هفته مصرف کرد. ماهی های کم جیوه فراوان هستند و عبارتند از:
- آنچوی
- کد
- هادوک
- ماهی سالمون
- تیلاپیا
- قزل آلا (آب شیرین)
ماهیهای چرب مانند سالمون و آنچوی گزینههای خوبی هستند، زیرا سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای کودک شما مهم هستند.
2. ماهی نیم پز یا خام
این یکی برای شما طرفداران سوشی سخت خواهد بود، اما مهم است. ماهی خام، به ویژه صدف، می تواند چندین عفونت ایجاد کند. اینها می توانند عفونت های ویروسی، باکتریایی یا انگلی مانند نوروویروس، ویبریو، سالمونلا و لیستریا باشند.
برخی از این عفونت ها فقط ممکن است شما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث کم آبی و ضعف شود. سایر عفونت ها ممکن است با عواقب جدی یا حتی کشنده به کودک شما منتقل شود.
زنان باردار به ویژه مستعد ابتلا به عفونت لیستریا هستند. در واقع، با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (cdc)، احتمال ابتلای زنان باردار به لیستریا تا 10 برابر بیشتر از جمعیت عمومی است. زنان باردار اسپانیایی تبار 24 برابر بیشتر در معرض خطر هستند. این باکتری را می توان در خاک و آب یا گیاهان آلوده یافت. ماهی خام می تواند در طول فرآوری، مثل خشک کردن، آلوده شود.
باکتری لیستریا می تواند از طریق جفت به کودک شما منتقل شود، حتی اگر هیچ نشانه ای از بیماری را نشان ندهید. به گفته منبع معتبر cdct، این میتواند منجر به زایمان زودرس، سقط جنین، مردهزایی و سایر مشکلات جدی سلامتی شود.
قطعاً توصیه می شود از ماهی خام و صدف، از جمله بسیاری از غذاهای سوشی اجتناب کنید. اما نگران نباشید، پس از تولد نوزاد بسیار بیشتر از آن لذت خواهید برد و خوردن دوباره آن امن تر است.
3. گوشت نیم پز، خام یا فرآوری شده
برخی از مشکلات مشابه در مورد ماهی خام بر گوشت نیم پز نیز تأثیر می گذارد. خوردن گوشت نیم پز یا خام خطر ابتلا به عفونت از چندین باکتری یا انگل از جمله توکسوپلاسما، کولی، لیستریا و سالمونلا را افزایش دهد. باکتری ممکن است سلامت کودک شما را تهدید کند و احتمالاً منجر به مردهزایی یا بیماریهای عصبی شدید از جمله ناتوانی ذهنی، نابینایی و صرع شود. در حالی که بیشتر باکتری ها در سطح تکه های کامل گوشت یافت می شوند، باکتری های دیگر ممکن است در داخل رشته های عضلانی باقی بمانند.
مصرف برخی تکههای کامل گوشت - مانند فیلههای گوشتی، فیلههای گوشتی یا ریبی از گوشت گاو، گوسفند و گوساله - وقتی تا آخر پخته نشده باشند، ممکن است برای مصرف بیخطر باشند. با این حال، این فقط زمانی اعمال میشود که تکه گوشت کامل یا برش نخورده باشد و از بیرون کاملاً پخته شده باشد.
گوشت خرد شده، از جمله نان گوشت، برگر، گوشت چرخ کرده، گوشت خوک و مرغ، هرگز نباید به صورت خام یا نیم پز مصرف شود. بنابراین فعلاً آن همبرگرها را روی گریل نگه دارید. هات داگ و گوشت اغذیه فروشی نیز نگران کننده هستند که گاهی اوقات برای افراد باردار تعجب آور است. این نوع گوشت ها ممکن است در طول پردازش یا نگهداری به باکتری های مختلف آلوده شوند.
زنان باردار نباید فرآوردههای گوشتی فرآوری شده را مصرف کنند، مگر اینکه دوباره گرم شده باشند تا بخار شوند.
4. تخم مرغ خام
تخممرغ خام میتواند به باکتری سالمونلا آلوده شود. علائم عفونت سالمونلا شامل تب، تهوع، استفراغ، گرفتگی معده و اسهال است. با این حال، در موارد نادر، عفونت ممکن است باعث گرفتگی در رحم شود که منجر به زایمان زودرس یا مردهزایی شود.
غذاهایی که معمولاً حاوی تخم مرغ خام هستند عبارتند از:
- تخم مرغ کمی همزده
- تخم مرغ آب پز
- سس هلندی
- سس مایونز خانگی
- چند سس سالاد خانگی
- بستنی خانگی
- مایه کیک خانگی
اکثر محصولات تجاری که حاوی تخم مرغ خام هستند با تخم مرغ پاستوریزه تهیه می شوند و مصرف آن بی خطر است. با این حال، همیشه باید برچسب را بخوانید تا مطمئن شوید. برای ایمن بودن، اطمینان حاصل کنید که همیشه تخم مرغ ها را به طور کامل بپزید یا از تخم مرغ پاستوریزه استفاده کنید. آن زرده ها و سس مایونز خانگی را تا زمانی که کودک برای اولین بار شروع به کار کند، حفظ کنید.
5. امعا و احشا و جگر
گوشت امعا و احشا یک منبع عالی از انواع مواد مغذی است. اینها شامل آهن، ویتامین b12، ویتامین a، روی، سلنیوم و مس هستند که همگی برای شما و کودک مفید هستند. با این حال، خوردن بیش از حد ویتامین a حیوانی (ویتامین a از پیش ساخته شده) در دوران بارداری توصیه نمی شود.
مصرف بیش از حد ویتامین a از پیش ساخته شده، به ویژه در سه ماهه اول بارداری، می تواند منجر به ناهنجاری های مادرزادی و سقط جنین شود. اگرچه این عمدتاً منبع معتبری با مکملهای ویتامین A مرتبط است، اما بهتر است مصرف گوشتهای اندام بدن مانند جگر را به چند اونس در هفته حفظ کنید.
6. کافئین
ممکن است شما یکی از میلیونها نفری باشید که عاشق فنجان های قهوه، چای، نوشابه یا کاکائو هستند. شما قطعاً در مورد عشق ما به کافئین تنها نیستید. طبق گفته کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان (acog) به افراد باردار به طور کلی توصیه می شود که مصرف کافئین خود را به کمتر از 200 میلی گرم (میلی گرم) در روز محدود کنند. کافئین خیلی سریع جذب می شود و به راحتی وارد جفت می شود. از آنجایی که نوزادان و جفت آنها آنزیم اصلی مورد نیاز برای متابولیسم کافئین را ندارند، سطوح بالایی از آن می تواند ایجاد شود.
نشان داده شده است که مصرف زیاد کافئین در دوران بارداری رشد جنین را محدود می کند و خطر وزن کم هنگام تولد را افزایش می دهد. وزن کم هنگام تولد، کمتر از 5 پوند، 8 اونس(یا 2.5 کیلوگرم) تعریف می شود. با افزایش منبع قابل اعتماد خطر مرگ نوزاد و خطر بالاتر بیماری های مزمن در بزرگسالی مرتبط است.
بنابراین مراقب فنجان جو یا نوشابه روزانه خود باشید تا مطمئن شوید که کودک بیش از حد در معرض کافئین قرار نمی گیرد.
7. جوانه خام
انتخاب سالاد سالم شما نیز ممکن است عاری از مواد اولیه سرکش نباشد. جوانه های خام، از جمله جوانه یونجه، شبدر، تربچه و ماش ممکن است به سالمونلا آلوده باشند. محیط مرطوب مورد نیاز دانه ها برای شروع جوانه زدن برای این نوع باکتری ها ایده آل است و شستشوی آنها تقریبا غیرممکن است.
به همین دلیل، به شما توصیه میشود که از جوانههای خام خودداری کنید. با این حال، به گفته منبع معتبر fdat, جوانه ها پس از پخته شدن برای مصرف بی خطر هستند.
8. محصولات شسته نشده
سطح میوه ها و سبزیجات شسته نشده یا پوست کنده ممکن است به چندین باکتری و انگل آلوده باشد. اینها شامل توکسوپلاسما، E. کولی، سالمونلا، و لیستریا، که میتوانند از خاک یا از طریق دستکاری به دست آیند.
آلودگی می تواند در هر زمانی در طول تولید، برداشت، پردازش، ذخیره سازی، حمل و نقل یا خرده فروشی رخ دهد. یک انگل خطرناک که ممکن است در میوه ها و سبزیجات باقی بماند، توکسوپلاسما نام دارد.
اکثر افرادی که به توکسوپلاسموز مبتلا می شوند هیچ علامتی ندارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است برای یک ماه یا بیشتر احساس کنند که آنفولانزا دارند. اکثر نوزادانی که در دوران بارداری به باکتری توکسوپلاسما آلوده شده اند، در بدو تولد هیچ علامتی ندارند. با این حال، علائمی مانند نابینایی یا ناتوانیهای ذهنی ممکن است بعداً در زندگی ایجاد شود.
علاوه بر این، درصد کمی از نوزادان مبتلا در بدو تولد آسیب جدی به چشم یا مغز دارند. در حالی که باردار هستید، بسیار مهم است که با شستن کامل با آب، پوست کندن یا پختن میوه ها و سبزیجات، خطر عفونت را به حداقل برسانید. پس از تولد نوزاد نیز آن را به عنوان یک عادت خوب حفظ کنید.
9. شیر، پنیر و آب میوه غیر پاستوریزه
شیر خام، پنیر پاستوریزه نشده، و پنیر نرم رسیده میتوانند حاوی مجموعهای از باکتریهای مضر از جمله لیستریا، سالمونلا، کولی و کمپیلوباکتر و غیره باشند.(اینها احتمالاً تا به حال آشنا به نظر می رسند.)
همین امر در مورد آبمیوه غیر پاستوریزه نیز صدق می کند، که همچنین مستعد آلودگی باکتریایی است. همه این عفونتها میتوانند پیامدهای خطرناکی برای یک نوزاد متولد نشده داشته باشند.
باکتری می تواند به طور طبیعی وجود داشته باشد یا در اثر آلودگی در حین جمع آوری یا ذخیره سازی ایجاد شود. پاستوریزه کردن موثرترین راه برای از بین بردن باکتری های مضر بدون تغییر ارزش غذایی محصولات است. برای به حداقل رساندن خطر عفونت، فقط شیر پاستوریزه، پنیر و آب میوه بخورید.
10. الکل
توصیه می شود در دوران بارداری کاملاً از نوشیدن الکل خودداری کنید، زیرا خطر سقط جنین و مرده زایی را افزایش می دهد. حتی مقدار کمی از آن می تواند بر رشد مغز کودک شما تأثیر منفی بگذارد.
نوشیدن الکل در دوران بارداری همچنین می تواند باعث سندرم الکل جنینی شود که شامل ناهنجاری های صورت، نقص های قلبی و ناتوانی ذهنی می شود. از آنجایی که بیخطر بودن هیچ سطحی از منبع الکلی در دوران بارداری ثابت نشده است، توصیه میشود بهکلی از آن اجتناب کنید.
11. غذاهای ناسالم فرآوری شده
هیچ زمانی بهتر از بارداری برای شروع خوردن غذاهای غنی از مواد مغذی برای کمک به شما و کودک در حال رشد شما وجود ندارد. شما به مقادیر بیشتری از بسیاری از مواد مغذی ضروری از جمله پروتئین، فولات، کولین و آهن نیاز دارید.
این نیز یک افسانه است که شما "برای دو نفر غذا می خورید". میتوانید در طول سه ماهه اول مانند معمول غذا بخورید، سپس در سه ماهه دوم حدود 350 کالری در روز و در سه ماهه سوم حدود 450 کالری در روز افزایش دهید.
یک برنامه غذایی بهینه بارداری باید عمدتاً شامل غذاهای کامل، با مقدار زیادی مواد مغذی برای رفع نیازهای شما و کودک باشد. غذاهای ناسالم فرآوری شده عموماً دارای مواد مغذی کم و کالری، قند و چربی های اضافه شده بالایی هستند. در حالی که مقداری افزایش وزن در دوران بارداری ضروری است، افزایش وزن بیش از حد با عوارض و بیماریهای بسیاری مرتبط است. اینها شامل افزایش خطر ابتلا به دیابت حاملگی و همچنین عوارض بارداری یا زایمان است.
به وعدههای غذایی و میانوعدههایی که بر پروتئین، سبزیجات و میوهها، چربیهای سالم و کربوهیدراتهای غنی از فیبر مانند غلات کامل، لوبیا و سبزیجات نشاستهای تمرکز دارند، پایبند باشید. نگران نباشید، راههای زیادی وجود دارد که میتوانید سبزیها را بدون از بین بردن طعم و مزه در وعدههای غذایی خود مخفی کنید.
حرف آخر
هنگامی که باردار هستید، اجتناب از خوردن غذاها و نوشیدنی هایی که ممکن است شما و کودکتان را در معرض خطر قرار دهند، ضروری است. اگرچه بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها برای لذت بردن کاملا بی خطر هستند، اما برخی از آنها مانند ماهی خام، لبنیات غیر پاستوریزه، الکل و ماهی با جیوه بالا باید اجتناب شود. به علاوه، برخی از غذاها و نوشیدنیها مانند قهوه و غذاهای حاوی قند افزوده بالا، باید محدود شوند تا بارداری سالمی داشته باشند.
نکاتی سریع در مورد غذاهایی که در دوران بارداری باید اجتناب کرد:
- از ماهی هایی با جیوه بالا از جمله کوسه، اره ماهی، ماهی تن و مارلین اجتناب کنید.
- ماهی خام و صدف می توانند با باکتری ها و انگل ها آلوده شوند. برخی از این موارد می توانند اثرات نامطلوبی بر سلامتی داشته باشند و به شما و جنین آسیب برسانند.
- گوشت خام یا نیم پز ممکن است حاوی باکتری های مضر باشد. به عنوان یک قاعده کلی، گوشت باید تا آخر پخته شود.
- تخم مرغ خام ممکن است آلوده به سالمونلا باشد و ممکن است شما و کودکتان را در معرض خطر قرار دهد. حتما قبل از خوردن تخم مرغ ها را کاملا بپزید.
- گوشت اندام منبع خوبی از آهن، ویتامین b12، ویتامین a و مس است. برای جلوگیری از مصرف بیش از حد ویتامین A، مصرف گوشت اندام خود را به چند اونس یک بار در هفته محدود کنید.
- مصرف کافئین را به کمتر از 200 میلی گرم در روز محدود کنید که حدود 2 تا 3 فنجان قهوه است. مصرف زیاد کافئین در دوران بارداری ممکن است رشد کودک را محدود کند و باعث کاهش وزن هنگام تولد شود.
- جوانه های خام ممکن است آلوده به باکتری باشند. فقط آنها را کاملا پخته شده بخورید.
- میوه ها و سبزیجات ممکن است به باکتری های مضر از جمله توکسوپلاسما آلوده باشند. مهم است که تمام میوه ها و سبزیجات را با مقدار زیادی آب تمیز بشویید.
- شیر، پنیر یا آب میوه غیر پاستوریزه مصرف نکنید، زیرا این غذاها خطر عفونت های باکتریایی را افزایش می دهند.
- از تمام الکل خودداری کنید نوشیدن الکل می تواند خطر سقط جنین، مرده زایی و سندرم الکل جنینی را افزایش دهد.
خوردن غذاهای فرآوری شده در دوران بارداری می تواند خطر افزایش وزن، دیابت بارداری و عوارض را افزایش دهد. این می تواند پیامدهای بلند مدت سلامتی برای شما و فرزندتان داشته باشد.
Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice) — Medically reviewed by Jillian Kubala, MS, RD, Nutrition. 11 Foods and Beverages to Avoid During Pregnancy - What Not to Eat.Updated on August 13, 2020 — Updated on August 13, 2020