دندان ها بخش مهمی از بدن ما می باشند. بنابراین باید هر روز آنها را تمیز کنیم. دندان ها یکی از بخش های آسیب پذیر بدن هستند که توسط باکتری ها تحت تاثیر قرار می گیرند. دندان ها در بارداری بیشتر آسیب پذیر می شوند.
استفراغ به دلیل بیماری صبحگاهی و هوس غذاهای شیرین می تواند منجر به تخریب دندان ها شود.
مشکلات دهانی شایع در بارداری
تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند موجب مشکلات دهانی جدید یا بدتر شدن شرایط موجود شود. علاوه بر پوسیدگی دندان، بیماری های پریودنتال نیز به علت عفونت باکتری لثه ها و استخوان های اطراف دندان ایجاد می شود. مشکلات مختلف دندانی و پريودنتال که می تواند در دوران بارداری بوجود آیند، عبارتند از:
1- ورم لثه در بارداری
این بیماری باعث التهاب، درد و تورم لثه می شود. همچنین در هنگام مسواک زدن با نخ دندان باعث خونریزی لثه ها می شود. برای جلوگیری از بیماری های شدید لثه باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک ممکن است تمیز کردن مکرر دندان ها را برای پیشگیری از عفونت توصیه کند.
2- پوسیدگی دندان
حفره ها یکی از شایع ترین مشکلات دندانی در دوران بارداری هستند. یکی از دلایل پوسیدگی دندان افزایش مصرف کربوهیدرات ها است. بیماری صبحگاهی می تواند سطح اسید دهان را افزایش دهد، مینای دندان را از بین می برد و بنابراین منجر به پوسیدگی دندان می شود.
3- تومورهای بارداری
تومورهای بارداری اغلب طی سه ماهه دوم بهبود می یابند. تومورهای شبیه به تمشک قرمز است، تورم ناشی از رشد بیش از حد بافت بین دندان ها است و خونریزی می کنند. یکی از دلایل تومورها پلاک اضافی است. آنها می توانند پس از زایمان از بین بروند. با این حال، در موارد خاصی از مشکلات دهانی ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد دندان را بکشید تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.
کشیدن دندان در بارداری
اگر دندان عفونی با درد شدید دارید، لازم است این دندان را بکشید. همچنین مشکلات پريودنتال به علت از دست دادن پشتیبانی استخوان ها، علت لزوم کشیدن دندان می شود. قبل از کشیدن دندان اطلاعات لازم را جهت تصمیم گیری کسب کنید.
علائمی که کشیدن دندان را ضروری می کنند:
اگر دچار این مشکل هستید، ممکن است زمان مناسب برای کشیدن دندان باشد.
- درد حاد در لثه ها و دندان ها
- دندان پوسیده یا عفونی
- دشواری در خوردن غذا
- لثه های متورم شده
- دشواری در صحبت کردن
- خونریزی لثه
اگر چه مشکلات دندانی در هر زمان ممکن در حاملگی شما بوجود می آیند، ممکن است لازم باشد صبر کنید تا زمان مناسب برای کشیدن دندان برسد.
چه زمانی در بارداری می توانید دندان خود را بکشید؟
بهترین زمان برای کشیدن دندان در طول سه ماهه دوم بارداری است. دلیل این امر در ادامه ذکر شده است:
سه ماهه اول بارداری
عمل های دندانپزشکی در سه ماهه اول انجام نمی شود. دوره ای از هفته سوم بارداری تا هفته هشتم بارداری زمانی است که اندام های حیاتی در کودک رشد می کنند. هر گونه دارو یا استرس ناشی از کشیدن دندان می تواند بر رشد جنین تاثیر بگذارد.
سه ماهه دوم بارداری
سه ماهه دوم، امن ترین دوره برای کشیدن دندان است. در این زمان، جنین باید رشد چشمگیری داشته باشد. با این حال، دندانپزشک اقدامات متعددی انجام می دهد تا احساس راحتی کنید و از هر گونه مشکل اجتناب شود.
- در صورت انجام این عمل، اگر افت فشار خون رخ دهد، به سمت چپ چرخیده می شوید تا فشار افزایش یابد.
- هنگامی که در موقعیت خوابیده یا دراز کشیده قرار می گیرید، سندرم افت فشار خون به علت فشار ناشی از جنین در ورید پایین (ورید بزرگ) دیده می شود. بنابراین، دندانپزشک ران راست شما را 10 تا 12 سانتیمتری بالاتر می آورد.
سه ماهه سوم بارداری
در این زمان قرار گرفتن در یک موقعیت ثابت برای شما دشوار است. اگر درد شدیدی دارید و کشیدن دندان اجتناب ناپذیر است، بنابراین اولین ماه از سه ماهه آخر بهترین زمان برای کشیدن دندان است.
نکات قابل توجه در کشیدن دندان در بارداری
عمل کشیدن دندان شامل استفاده از اشعه ایکس و بیهوشی است.
- اشعه ایکس: کشیدن دندان نیاز به اشعه ایکس تعیین دندان آسیب دیده و تعیین میزان پوسیدگی دارد. در طول این مرحله، یک ورقه سربی برای پوشش قسمت بالای بدن بیمار برای جلوگیری از عوارض جانبی تابش به جنین استفاده می شود.
- بیهوشی: قبل از کشیدن دندان، به بیمار بیهوشی موضعی - معمولا لیدوکائین یا نوواکائین داده می شود. این یک داروی گروه B است که در دوران بارداری ایمن است. بیهوشی وارد جفت می شود اما قبل از رسیدن به جنین فیلتر می شود.
دندانپزشک شما ممکن است دز کمتر از حد طبیعی تزریق کند. می توانید با آرامش و بدون استرس با او همکاری کنید. طبق گزارش مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا (JADA)، زنان باردار می توانند در درمان دندانپزشکی از بیهوشی موضعی استفاده کنند.
- آنتی بیوتیک ها و داروهای مسکن: دندانپزشک شما ممکن است پنی سیلین، آموکسی سیلین و کلیندامایسین تجویز کند که در حین بارداری ایمن می باشند. اریترومایسین نیز ایمن است اما اگر معده بیمار بتواند آن را تحمل کند، تجویز می شود.
اگر به هر یک از این داروها حساسیت دارید، با پزشک خود صحبت کنید تا یک جایگزین تجویز کند.
- داروهای ضد درد: پس از کشیدن، منطقه دندان در دهان شما چند روزی درد خواهد داشت. ممکن است داروهای مسکن (کدئین، هیدروکودون و غیره) به وسیله دندانپزشک تجویز شود. عوامل ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن ممکن است برای مدت کوتاهی تا 72 ساعت استفاده شوند اما در طی سه ماهه اول و سوم تجویز نمی شوند.
درد دندان عقل و کشیدن آن در بارداری
در دوران بارداری، ممکن است درد دندان عقل باعث ناراحتی و مشکلات لثه شود. عوامل ایجاد کننده پلاک، رشد غیرطبیعی دندان یا عفونت ممکن است منجر به درد دندان عقل شوند. در صورت درد شدید و پوسیدگی دندان، دندان عقل درست مثل هر دندان دیگر کشیده می شود.
داروهایی که در حین عمل دندان در بارداری نباید مصرف شود:
- تتراسایکلین (تتراسایکلین، مینوسیکلین، داکسی سایکلین) را به صورت قرص یا ترکیب موضعی مصرف نکنید، زیرا این دارو می تواند دندان های کودک شما را رنگ کند.
- همچنین باید از fluoroquinolones (سیپروفلوکساسین، لووفلوکساسین، مکسفلوکساسین) بپرهیزید.
- در دوران بارداری، داروهای تراتوژنیک مثل تالیدومید و برخی از رتینوئید ها استفاده نمی شود، زیرا ممکن است باعث ایجاد اختلالاتی نظیر شکاف لب در کودک شود.
پیشنهاد پزشک اوما: 25 درمان دندان درد به روش ساده
چگونه می توان از عمل دندانپزشکی در بارداری جلوگیری کرد؟
برخی از اقدامات احتیاطی می تواند به شما در جلوگیری از مشکلات دندانی در دوران بارداری کمک کند:
- مراقبت های منظم دندانپزشکی و تمیز کردن دندان برای جلوگیری از هر گونه پلاک در دندان.
- کاهش مصرف غذای شیرین زیرا ممکن است باعث التهاب یا تورم لثه ها در دوران بارداری شود.
- اجتناب از استفاده از دهانشویه حاوی الکل. از خمیر دندان فلوراید یا نخ دندان به صورت روزانه استفاده کنید.
- حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید و حداقل یک بار نخ دندان بزنید. از مسواک نرم برای کاهش سوزش لثه ها استفاده کنید.
- در هنگام بارداری از پیوند لثه یا دندانپزشکی اجتناب کنید زیرا پیوند ممکن است منجر به خونریزی بیش از حد شود، و باعث ایجاد التهاب یا واکنش های آلرژیک می شود.
- علاوه بر سایر مسائل مربوط به سلامت، سیگار کشیدن نیز منجر به مشکلات پریودنتال می شود. بنابراین، در هنگام بارداری سیگار نکشید.
مراقبت های دندان چیزی است که نباید در حین بارداری آن را نادیده بگیرید، زیرا برای سلامت کلی شما ضروری است. به دندانپزشک مراجعه کنید و دندان هایتان را تمیز کنید.
تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما
منبع: www.momjunction.com