Ooma
نوزاد پنج ماهه

به شما مادر اومایی عزیز تبریک می گوییم که نوزادتان چهار ماهه شده است و اکنون وارد ماه پنجم زندگی خود می شود. نوزاد پنج ماهه در مرحله‌ای از رشد قرار دارد که توانایی‌های جسمی و شناختی او به طور قابل توجهی در حال توسعه است. در این سن، نوزادان معمولاً قادر به خندیدن، غلت زدن از شکم به پشت، و با دستان خود بازی کردن هستند. حس بینایی و شنوایی آن‌ها تقویت شده و می‌توانند صداها و چهره‌ها را بهتر تشخیص دهند. همچنین، بسیاری از نوزادان در این سن شروع به شناسایی افراد آشنا و نشان دادن واکنش‌های عاطفی نسبت به آن‌ها می‌کنند. تغذیه همچنان از طریق شیر مادر یا شیر خشک انجام می‌شود، هرچند برخی والدین ممکن است به تدریج معرفی غذاهای جامد را شروع کنند. به طور کلی، نوزاد پنج ماهه در حال تجربه رشد سریع و کشف جهان اطراف خود است.

فرزند شما در ماه ها به سرعت رشد می کند و هر روز شما با مسائل جدیدی رو به رو می شوید. بنابراین بهتر است قبل از وارد شدن به زندگی نوزاد پنج ماهه، شرایط و اتفاقاتی که قرار است بیفتد را بدانید. با ما در این مقاله همراه باشید تا همه مسائل مربوط به هر هفته از زندگی نوزاد پنج ماهه را با شما در میان بگذاریم.

در این مقاله می خوانیم:

نوزاد پنج ماهه در هفته اول

با هم ببینیم در هفته اول از پنج ماهگی چه اتفاقاتی می افتد:

چگونگی رشد نوزاد پنج ماهه در هفته اول

- در این زمان نوزاد هنوز نمی تواند احساساتش را مثل شما نشان دهد. اما متوجه شادی و ناراحتی او می شوید. در این ماه توانایی نوزاد برای بیان احساسات و حس شوخ طبعی در حال بهبود است.

- هنگامی که نوزاد بزرگتر می شود، در صورتی که اتاق را ترک کنید شروع به گریه می کند و هنگامی که بر می گردید هیجان زده می شود. هنگامی که دوست دارد بغلش کنید دست هایش را به سمت شما بالا می آورد.

- کم کم نوزاد شوخی های شما را متوجه می شود و خنده او باعث خندیدن و لذت شما می شود.

 

هفته اول نوزاد پنج ماهه

زندگی شما در هفته اول نوزاد پنج ماهه: رابطه جنسی به عنوان والدینی جدید

یافتن زمان و انرژی کافی.  برای رابطه جنسی به عنوان والدینی جدید کاری سخت است. اما مسئله دیگر حضور شخص سومی در اتاق شما است که فرزند شما می باشد.

نوع معاشقه را به یاد بیاورید. معاشقه مانند عشق بازی قبل از رابطه جنسی نیست. این کار رفتار عاشقانه و جنسی بدون فعالیت های جنسی است. معاشقه با همسرتان از طریق تلفن، ایمیل و ... به شما کمک می کند حال روحی بهتری داشته باشید.

زمان مناسب. نیازی نیست زمانی که نوزاد خواب است شما هم بخوابید. خواب نوزاد زمان مناسبی برای نزدیکی جنسی است.

با همسرتان قرار بگذارید. لازم نیست برای قرار لباس بپوشید و بیرون بروید. در منزل بمانید. هنگامی که بچه دارید، ماساژ یا حمام دو نفره در ساعات خواب نوزاد، مانند قرار گذاشتن به حساب می آید و می تواند بسیار لذت بخش باشد.

شوخی طبعی. بعضی چیزها بعد از زایمان تغییر می کند. اگر نوزاد را شیر می دهید احتمال چکه کردن شیر قبل یا در حین رابطه وجود دارد. همچنین اگر در بین رابطه نوزاد بیدار شده و شروع به گریه می کند عصبانی نشوید چند دقیقه صبر کنید و او را بخوابانید. هنگامی که نوزاد می خوابد شاید حس شما کامل از بین رفته باشد. اما سعی کنید دوباره با رفتاری آرام شروع به معاشقه کنید.

رشد و تکامل نوزاد پنج ماهه در هفته اول

در این سن نوزاد اسم خود را تشخیص می دهد و متوجه می شود که با او حرف می زنید. همچنین هنگامی که او را صدا می کنید بر می گردد و به شما نگاه می کند.

در این سن، نوزاد حرف زدن را از تلویزیون یا رادیو یاد نمی گیرد بلکه از شما یاد می گیرد. بنابراین به جای اینکه او را ساعات طولانی در برابر تلویزیون قرار دهید و خوشحال باشید از اینکه آرام است بهتر است با او صحبت کنید تا بهتر رشد کند و در آینده نیز ارتباطات بهتری داشته باشد.

 

نوزاد پنج ماهه در هفته اول


نوزاد پنج ماهه درهفته دوم

حالا ببینیم در هفته دوم چه اتفاقاتی برای کوچولوی شما می افتد:

چگونگی رشد نوزاد در هفته دوم 

- در این سن نوزاد اولین احساسات خود مانند حس نگرانی را نشان می دهد. او در اطراف افراد غریبه احساس نگرانی می کند و اگر فرد غریبه ای به او نزدیک شود شروع به گریه می کند. البته همه نوزادان مانند هم نیستند و برخی از آن ها از همان ابتدا ارتباط خوبی با غریبه ها برقرار می کنند و حتی در بغل یک فرد غریبه گریه نمی کنند.

- اگر نوزاد را نزد افراد جدید برده اید، به آن ها بگویید آرام به او نزدیک شوند و کم کم با او ارتباط برقرار کنند همچنین اگر شروع به گریه کرد خودتان او را در آغوش بگیرید.

- حس نگرانی در نوزاد به معنی برخورد نکردن با چهره های جدید نیست. نوزاد از این که در اطراف انسان های جدید باشد لذت می برد. فقط به خاطر داشته باشید که او به صبر و درک شما نیاز دارد تا بتواند از این مرحله بگذرد.

 

هفته دوم نوزاد پنج ماهه

زندگی شما با نوزاد پنج ماهه: نوزاد را به افراد دیگر عادت دهید!

** هنگامی که باردار بودید، همیشه نگران رابطه احساسی خود با نوزاد بودید. حالا که رابطه نزدیکی با هم دارید نوزاد از نزدیک شدن دیگران به خودش نگران می شود. زمانی که نوزاد در کنار دیگران راحت نیست، شما اولین کسی هستید که ناراحت می شوید. اما عادت کردن به افراد جدید قسمت مهمی از زندگی اجتماعی نوزاد است.

** رابطه نزدیک روزانه، در اثر فعالیت های روزانه ایجاد می شود بنابراین سعی کنید نوزاد را در فعالیت های گروهی شرکت دهید. سعی کنید از نوزاد فاصله بگیرید تا بو و صدای شما را نشنود و کم کم به دور شدن از شما و رابطه با افراد جدید عادت کند.

** نوزاد را همراه خود به ملاقات دوستانتان و فامیل ببرید. هنگامی که دیگران با او حرف می زنند او را در آغوش بگیرید سپس او را نزدیک فرد دیگر ببرید و سعی کنید ارتباط نزدیک تری برقرار کند. سپس آن ها را تنها بگذارید و سریع برگردید. این کار را چند بار انجام دهید و هر دفعه زمان دوری خود را بیشتر کنید.

رشد و تکامل نوزاد پنج ماهه در هفته دوم

- نوزاد در این ماه به قدری قوی شده است که می تواند بطری شیرش را خودش نگه دارد اما هیچ گاه نوزاد را با بطری شیر تنها نگذارید. امکان گیر کردن شیر در گلوی نوزاد یا وارد شدن شیر به مقدار زیاد به دهان نوزاد وجود دارد. شیر زیاد در دهان نوزاد باعث می شود قند بر روی دندان های نوزاد تجمع کند و باعث پوسیدگی دندان می شود هرچند هنوز دندان هایش رشد خارجی نداشته باشند. همچنین شیر بیش از حد وارد لوله هایی می شود که به پشت گلو و گوش میانی وصل است که این مسئله باعث عفونت گوش خواهد شد. 

- نوزاد در این ماه علاقه زیادی به غذاهای جامد نشان می دهد. پیش از دادن غذای جامد به نوزاد با پزشک مشورت کنید زیرا توصیه می شود تا قبل از 6 ماهگی به نوزاد غذای جامد ندهید.

- ممکن است سیستم گوارشی نوزاد آمادگی دریافت جامدات را نداشته باشد. شروع زودرس غذای جامد می تواند باعث حساسیت غذایی شود. حساسیت های رایج به غذاهایی مانند سفیده تخم مرغ، کره بادام زمینی، شیر گاو و گندم می باشد.

- سعی کنید همزمان با نوزاد غذا بخورید زیرا باعث تشویق شدن او به غذا خوردن می شود.

تنها نشستن

در این ماه نوزاد با استفاده از دست ها خود را بلند می کند و می نشیند. اگر نوزاد به تنهایی می نشیند سعی کنید مراقب او باشید. اما اجازخ دهید تا حدی که خسته نشود به تمریناتش ادامه دهد.

معاینه چشم

در تمام ملاقات های نوزاد با پزشک، پزشک چشم های نوزاد، ساختار آن و توانایی او برای حرکت دادن چشم ها و بیماری های چشمی را بررسی می کند.

 

نوزاد پنج ماهه در هفته دوم


نوزاد پنج ماهه درهفته سوم

در این قسمت می خواهیم شرایط نوزاد شما در هفته سوم از ماه پنجم را توضیح دهیم:

چگونگی رشد نوزاد پنج ماهه در هفته سوم

در این ماه نوزاد می تواند حرکات ظریف و قطعات کوچک را دنبال کند. او می تواند با دیدن قسمتی از یک قطعه بزرگ، آن را تشخیص دهد به عنوان مثال می تواند اسباب بازی را از زیر ملحفه تشخیص دهد. در این ماه می توانید بازی قایم باشک را با نوزاد شروع کنید که بسیار برایش هیجان انگیز است و هر دو لذت می برید. او همچنین می تواند وسیله ها را دنبال کند.

نوزاد در این سن می تواند تفاوت بین رنگ های مات را تشخیص دهد. در این ماه سعی کنید کتاب های رنگانگ و اسباب بازی های رنگارنگ در اختیار او قرار دهید تا بتواند رنگ ها را بیاموزد. اما به هیچ وجه با این وسایل تنهایش نگذارید. 

زندگی شما در هفته سوم نوزاد پنج ماهه: پرستار بچه

** انتخاب پرستار بچه در صورت شاغل بودن شما تصمیم مهمی است. اطلاعات گرفتن از فامیل، دوست و همسایه بهترین راه پیدا کردن پرستار است. همچنین می توانید از سایت ها یا موسسات مخصوص کمک بگیرید.

** فاکتورهای مهم در انتخاب پرستار شامل سن، تجربه و دانش علمی او است. انجام مصاحبه بهترین روش شناخت است. همچنین در هنگام برخورد پرستار با نوزاد او را ملاحظه کنید. می توانید از پرستارهای جوان یا نوجوان برای کمک در کارهای خود کمک بگیرید ولی بهتر است خودتان نیز حضور داشته باشید.

** پس از انتخاب پرستار از او بخواهید زودتر بیاید تا نوزاد مدتی کوتاه با شما و پرستار باشد. بگذارید پرستار مراقب فرزند باشد و شما شرایط لازم را فراهم کنید. اطلاعات لازم درباره شماره تماس خودتان، پزشک نوزاد، پله های اضطراری منزل، محل اورژانس و کمک های اولیه و قرص های نوزاد را به پرستار بدهید.

 

نوزاد پنج ماهه در هفته سوم

رشد و تکامل نوزاد پنج ماهه در هفته سوم

پرت کردن حواس نوزاد

هنگامی که نوزاد در سوپرمارکت شروع به بهانه گیری می کند سعی کنید حواس او را پرت کنید. می توانید با شکلک در آوردن حواس او را پرت کنید. برای او دست بزنید، چیزی دست او بدهید یا به چیزهای جدید اشاره کنید. اما به یاد داشته باشید برای نوزادان حساس، بو، صدا و چهره های جدید در سوپرمارکت باعث ناراحتی و آزار می شود. بنابراین مدت خرید خود را کوتاه تر کنید. 

شناخت محیط اطراف

- توانایی نوزاد برای ارتباط برقرار کردن با شما و دیگران نشانه رشد او می باشد. در این ماه نوزاد شروع به بازی های جدید می کند و می تواند از آن ها نتیجه گیری کند. او وسیله ها را می اندازد تا طریقه افتادن آن ها یا برداشته شدن آن ها از زمین را ببیند.

- هنگامی که نوزاد یاد می گیرد انداختن مانند برداشتن سرگرم کننده است زندگی اش تغییر می کند. بهتر است به این کار او عادت کنید.

- کم کم متوجه افزایش سروصدای نوزاد می شوید؛ این صداها نه تنها از نوزاد بلکه از به هم خوردن چیزها به هم است. نوزاد در این ماه شروع به تکان دادن، لرزاندن، کوبیدن و گاز گرفتن چیزها می کند.

 

نوزاد پنج ماهه در هفته سوم رشد


نوزاد پنج ماهه در هفته چهارم

در پایان ببینیم برای نوزاد دلبند شما در هفته آخر از پنج ماهگی چه اتفاقاتی می افتد:

چگونگی رشد نوزاد پنج ماهه در هفته چهارم

** نوزاد در این ماه چیزهایی که شما می بینید و می شنوید را می بیند و می شنود. بنابراین باید بیشتر حواستان به کلماتی که در گفت و گوهای خود استفاده می کنید باشد. مهارت های ارتباط برقرار کردن او به سرعت بهبود یافته است. صداهای او برای پاسخگویی به محیط اطراف است به عنوان مثال برخی صداهایی که در می آورد نشانه خوشحالی یا راضی بودن از حل شدن مشکل است.

** در این ماه نیمی از نوزادان شروع به تکرار بخشی از کلمه ها به عنوان مثال: با، ما، گا یا ترکیبات مشابه می کنند. با افزودن بخش های جدید کلمات پیچیده تری می سازند.

** می توانید با تکرار حرف های نوزاد او را تشویق کنید یا بازی برای آن طراحی کنید. هنگامی که چیزی می شنوید که معنی آن را متوجه نمی شوید سعی کنید جمله ای در ادامه آن بگویید که مکالمه شما قطع نشود.

** می توانید با قرار دادن اسباب بازی در نزدیکی نوزاد، او را تشویق به گرفتن آن کنید. بنابراین او یاد می گیرد وسایل بزرگتر را هم بگیرد.

** این تمرین را با دادن اسباب بازی ادامه دهید. به او کمک کنید وسیله ها را در دست جابجا کند. هنگامی که نوزاد یاد بگیرد وسیله را از یک دست به دست دیگر بدهد دنیای جدیدی پیش روی خود می بیند. او الان دو دست دارد که می تواند با آن ها سرگرم شود.

زندگی شما در هفته چهارم نوزاد پنج ماهه: کنار آمدن با ساعت خواب کمتر

در این هفته نوزاد شما کمتر می خوابد و این ممکن است در انجام فعالیت های شما خلل ایجاد کند اما باید خودتان را با این موضوع جدید هماهنگ کنید! می توانید با انجام برخی روش ها با این شرایط کنار بیایید. از جمله:

خواب بیشتر برای نوزاد:

در این مرحله بیشتر نوزادان در طول شب می خوابند. اما اگر نوزاد شما شب نمی خوابد سعی کنید راهی برای تعلیم خواب در خانواده پیدا کنید.

خواب بیشتر برای شما:

- در هنگامی که نوزاد خواب است چرت بزنید یا سرکار در هنگام استراحت چرت بزنید.

- کارهای منزل را کم کنید یا ساده کنید تا زمان بیشتری برای استراحت داشته باشید.

- زود بخوابید و به همسرتان اجازه دهید از نوزاد مراقبت کند.

- سعی کنید هر شب سر ساعت خاصی بخوابید و صبح ساعت خاصی بیدار شوید.

خواب با کیفیت در هنگام استراحت:

- با پزشک صحبت کنید و راه های درمان گیاهی برای خوابیدن بهتر را از او بپرسید. گاهی اوقات چند شب خوب خوابیدن به تنظیم ساعت خواب شما کمک می کند.

- اتاق خوابتان را محل مناسبی برای خواب کنید. کارهایتان را داخل اتاق خواب یا روی تخت انجام ندهید. بالشت های مناسب و راحت استفاده کنید. نور، دما و سروصدا را تنظیم کنید. اتاق تاریک تر، سردتر و ساکت تر بهتر است.

- پیش از خوابیدن آرام باشید؛ این کار باعث می شود سریع تر به خواب بروید. به عنوان مثال شیر گرم بنوشید، یوگا کار کنید، عضلات را بکشید، نفس عمیق بکشید، دوش بگیرید و بدن را ماساژ بدهید.

- از خود مراقبت کنید. غذاهای مغذی و سبک بخورید. از خوردن کافئین در انتهای روز خودداری کنید و به طور مرتب ورزش کنید. سعی کنید کارهای دشوار را صبح انجام دهید.

سرما خوردگی نوزاد پنج ماهه

یکی از مسائلی که در بین کودکان پنج ماهه بسیار شایع است سرماخوردگی می باشد که در ادامه توضیحات کامل تری درباره آن به شما می دهیم:

چگونه نوزاد من سرما می خورد؟

نوزاد در سال اول تولد بیشتر سرما می خورد زیرا ویروس های سرما خوردگی به تعداد زیاد وجود دارند و نمی توان از آن ها دوری کرد. در واقع به طور متوسط نوزادان سالی هشت بار سرما می خورند. ویروس از طریق لمس کردن اسباب بازی ها و وسیله ها منتقل می شود و از آنجایی که سیستم ایمنی نوزاد هنوز ضعیف است نمی تواند با بیماری مبارزه کند.

از طرف دیگر نوزاد کل مدت دستش را به دهانش و چشمش نزدیک می کند بنابراین ویروس به راحتی وارد بدن او می شود. اگر نوزاد برادر یا خواهر بزرگتر دارد، احتمال ابتلا به سرما خوردگی افزایش می یابد زیرا بیشتر در معرض ویروس های مختلف قرار می گیرد. علائم رایج سرما خوردگی نوزادان شامل عطسه، آبریزش چشم، سرفه، آبریزش بینی، بهانه گیری و تب است. این علائم معمولا بعد از یک هفته از بین می روند.

چگونه می توانم شرایط راحت تری برای نوزاد سرما خورده ام فراهم کنم؟

سعی کنید از دستگاه تهویه هوا در اتاق نوزاد استفاده کنید. این کار باعث می شود نوزاد راحت تر نفس بکشد. به یاد داشته باشید نوزاد دوست دارد از طریق بینی تنفس کند و گرفتگی بینی، باعث ناراحتی او می شود. همچنین در هنگام گرفتگی بینی، نوزاد کمتر می تواند غذا بخورد زیرا نمی تواند به راحتی تنفس کند. در این شرایط بهتر است زمان بیشتری به او اختصاص داده و در فاصله زمانی کوتاه تر به او شیر دهید اما نه به مقدار وعده های قبلی! خود شیر مادر نیز در بهبودی نوزاد تاثیرگذار است.

از روش های خانگی برای درمان سرما خوردگی نوزاد استفاده نکنید. پزشک این روش ها را برای نوزاد زیر شش ماه تجویز نمی کند زیرا ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. از آنجایی که بیشتر سرما خوردگی ها با ویروس ایجاد می شوند، بنابراین آنتی بیوتیک نیز کمک نمی کند. بدن نوزاد باید با عفونت مبارزه کند. اگر سرما خوردگی نوزاد همراه با تب است، پزشک برایش استامینوفن تجویز می کند.

چه زمانی باید نوزاد را نزد پزشک ببرم؟

اگر علائم زیر را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید:

  • تب بیشتر از صد و چهار درجه فارنهایت یا 40 درجه سانتیگراد
  • نفس کشیدن سریع یا دشوار، سرفه یا خس خس کردن گلو
  • ترشحات از چشم، که نشانه عفونت گوش یا گل مژه می باشد.
  • کشیدن مداوم گوش، گریه در هنگام شیر خوردن، گریه در هنگام بیداری؛ که علائم عفونت گوش می باشند.
  • همچنین اگر نوزاد بعد از پنج تا هفت روز مریض به نظر می رسد یا علائم به مدت دو هفته یا بیشتر به طول انجامید، به پزشک مراجعه کنید.

یبوست نوزاد پنج ماهه

هیچ عددی برای تعداد حرکات نرمال روده در روز برای نوزاد وجود ندارد. زمان حرکت روده به مقدار غذا و چیزی که نوزاد می خورد، فعالیت نوزاد و سرعت هضم غذا بستگی دارد. یبوست زمانی اتفاق می افتد که مدفوع به روده بر می گردد یا حرکات روده تاخیر دارند یا دفع برای نوزاد سخت است.

نوزاد دچار یبوست شده است اگر:

  • مدفوع نوزاد سفت و خشک است و یا در آن خون وجود دارد.
  • بیشتر از سه روز از آخرین مدفوع او گذشته است.
  • در هنگام حرکات روده و شکم احساس ناراحتی می کند.

چه چیزی باعث یبوست می شود؟

- اگر نوزاد فقط شیر مادر می خورد، احتمال یبوست خیلی کم است. اگر مدفوع او خشک، سفت و دردناک است به پزشک اطلاع دهید. اگر یبوست همراه با استفراغ و ورم شکم باشد، موضوع جدی تری مطرح است و ممکن است انسداد روده اتفاق افتاده باشد.

- اگر نوزاد فقط شیر خشک می خورد، ممکن است دلیل یبوست مناسب نبودن شیر خشک باشد. در این صورت با پزشک برای تغییر شیر خشک مشورت کنید.

- اگر به نوزاد غذاهایی مانند برنج می دهید، فیبر یکی از دلایل یبوست نوزاد می باشد. سعی کنید میوه و سبزیجات به غذای نوزاد بیفزایید تا یبوست او برطرف شود.

یبوست به دلیل کم آبی بدن نیز اتفاق می افتد. بنابراین سعی کنید به نوزاد نوشیدنی کافی بدهید. اگر نوزاد در حال حاضر غذاهای جامد می خورد، به او آب گلابی بدهید. می توانید یک اونس ( یک هشتم یک فنجان متوسط) آبمیوه را با یک اونس آب رقیق کنید یا می توانید به آبمیوه شیر خشک یا شیر مادر بیفزایید.

در این شرایط چگونه می توانم به نوزاد کمک کنم؟

علاوه بر تغییر رژیم غذایی نوزاد، راه های دیگری برای درمان یبوست وجود دارد:

  • پاهای نوزاد را در حالتی که دراز کشیده است بگیرید و حرکت دوچرخه را برایش انجام دهید.
  • شکم او را به آرامی ماساژ دهید. اگر قسمتی سفت تر است، آن جا را بیشتر ماساژ دهید.
  • اگر برای مدفوع به خود فشار می آورد، او را در حمام آب گرم قرار دهید تا ماهیچه هایش آرام شود.
  • با تایید پزشک، از گلیسیرین استفاده کنید. اگر یبوست با این روش درمان نشود، پزشک روغن مخصوص نوزاد تجویز می کند.

وزن گیری نوزاد پنج ماهه

در هر بار انجام واکسیناسیون پزشک یا مسئول بهداشت نمودار رشد نوزاد شما را بررسی می کند که در ادامه بیشتر در این باره توضیح می دهیم:

چرا پزشک رشد نوزاد را بررسی میکند؟

پزشک نوزاد وزن و قد نوزاد و میزان کرویت سر او را بررسی می کند و آن ها را با اندازه گیری های قبلی مقایسه می کند. انحراف ناگهانی از الگو یا اندازه گیری ها نشانه وجود مشکل در جذب مواد مغذی، بیماری و مشکل رشد است که باید بررسی شود. اما در شرایط نرمال بودن خیال شما را از درست بودن همه شرایط راحت می کند. 

درصد رشد چیست؟

پزشک بر روی نمودار رشد روند و درصد رشد را نشان می دهد. این کار برای مقایسه نوزاد شما با نوزادان دیگر هم سن خود استفاده می شود. اگر نوزاد شما درصد رشد بیست و پنج درصدی دارد به معنی این است که حدود بیست و پنج درصد نوزادان در امریکا با سن و جنسیت مشابه، وزنی مشابه یا کمتر دارند و هفتاد و پنج درصد وزن بیشتری دارند. درصد رشد بین پنج تا نودوپنج درصد نرمال می باشد.

اگر نوزاد من کوچک یا بزرگ به نظر می رسد باید چه کاری انجام دهم؟

اگر نوزاد شما بزرگتر یا کوچکتر از نیمی از نوزادان هم سن و سال خود است نگران نشوید. هر نوزادی سرعت رشد خاص خود را دارد. سرعت رشد نوزاد را باید با ماه های اول خودش مقایسه کنید. برخی نوزادان متناسب با ژن خود بزرگ یا کوچک هستند. رشد نوزاد به فاکتورهای مختلفی شامل دما، فعالیت، و تغذیه او بستگی دارد. با پزشک نوزاد صحبت کنید او توصیه های لازم را برای شما توضیح می دهد.

واکسیناسیون نوزاد پنج ماهه

چه واکسیناسیونی در ماه پنجم باید انجام شود؟

پزشک در این ماه واکسیناسیون هپاتیت ب، هیپ و ... را توصیه می کند. واکسن هپاتیت ب در مقابل ویروس هپاتیت ب از نوزاد مراقبت می کند. واکسن دی تاپ در مقابل ویروس کزاز، سیاه سرفه و دیفتروس از نوزاد مراقبت می کند. واکسن پنوموکوکی در مقابل ویروس مننژیت، عفونت گوش و زات الریه از نوزاد مراقبت می کند. واکسن هیپ در مقابل ویروس آنفولانزای هموفیلوس نوع باکتریایی از نوزاد مراقبت می کند و واکسن خوراکی روتاویروس در مقابل ویروس آنفولانزای معده از نوزاد مراقبت می کند. بعلاوه اگر در فصول آنفولانزا به پزشک مراجعه کنید، نوزاد واکسن آنفولانزا را نیز باید دریافت کند.

چگونه می توان درد واکسیناسیون را کم کرد؟

با در آغوش گرفتن نوزاد در هنگام واکسیناسیون درد کمتر می شود. آرام باشید و حواس نوزاد را پرت کنید و با او حرف بزنید. به او شیر یا مسکن بدهید تا دردش کم شود. شیر دادن به نوزاد در هنگام واکسیناسیون باعث کاهش درد و گریه نوزاد می شود.

 

واکسیناسیون نوزاد پنج ماهه در هفته چهارم

نوزاد من در حال حاضر بزرگ و سالم است آیا نیازی به انجام واکسیناسیون است؟

واکسیناسیونی که قبلا برای نوزاد انجام شده به طور کامل از او مراقبت نمی کند. برخی واکسن ها به طور مکرر باید طبق دستور پزشک برای ایمنی کامل تزریق شوند. واکسن در مقابل بیماری های مختلفی نوزاد را محافظت می کند که بدون آن نوزاد در صورت ابتلا از پسش بر نمی آید. بنابراین در هر صورت باید این کار انجام شود. پس از واکسیناسیون احتمال تب، قرمزی یا گریه نوزاد وجود دارد. برخی علائم جدی تر مانند حساسیت به واکسن بسیار نادر است. پس از واکسیناسیون مراقب نوزاد باشید و هر علامت جدی و جدیدی دیدید به پزشک اطلاع دهید.

نکته پیانی ...

در پایان امیدواریم از این ماه نیز لذت ببرید و نوزاد شما با مراقبت ها و شرایط مطلوب دچار هیچ کدام از بیماری های گفته شده نشود. اما اگر هم این اتفاق افتاد لطفا آرامش خود را حفظ کنید و بدانید که این موضوع فقط برای نوزاد شما نیست و خوشبختانه برای اکثر بیماری های نوزادان در این زمان راه های درمان مناسب و کارآمدی وجود دارد. همچنین سعی کنید همه واکسیناسیون های نوزاد را به موقع انجام دهید. 

 Joel Forman, MD.Your 5-Month-Old Baby’s Development. Updated on August 02, 2019

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 95% 95