معایب کامپوزیت دندان در مقابل مزایا و نکات مثبتی که دارد ناچیز است و معمولا افراد این عوارض یا معایب را با مراقبت کافی از دندان های خود از بین می برند. در واقع کامپوزیت دندان به عنوان یک روش کامل زیبایی درمانی عیب های ظاهری دندان را پوشانده و هیچ آسیبی به دندان های نمی رساند. یکی از مهم ترین مزیت هایی که باعث شده است این روش بین بیماران محبوبیت زیادی پیدا کند عدم نیاز به تراشیدن مینای دندان است.
برای نصب کامپوزیت دندان نیازی به تراشیدن مینای دندان و سپس نصب روکش نیست. به همین علت در واقع کامپوزیت دندان روشی بازگشت پذیر است یعنی بعد از آن که عمر مفید کامپوزیت به پایان رسید می توانید آن را تعویض یا کاملا از روی دندان بردارید. همین نتراشیدن دندان باعث می شود دندان بعد از انجام کامپوزیت دیگر به سرما یا گرما حساس نشده باشد . این روش بدون آماده سازی اولیه اقدام اصلاح طرح لبخند می کند و به دندان طبیعی فرد آسیبی وارد نمی کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کامپوزیت دندان و هزینه ان به لینک زیر مراجعه فرمایید.
با وجود تمام مزایای که این روش دارد مانند دیگر روش های حوزه دندان پزشکی زیبایی دارای عوارض و معایب جانبی مانند عفونت یا واکنش آلرژیک است که البته بسیار این موارد نادر است. اما از عوارض آن می توان به افتادن یک یا چند کامپوزیت از روی دندان، شکسته شدن و زرد شدن دندان یا عفونت اشاره نمود که با مراجعه به پزشک مشکلات شما حل خواهد شد به همین علت باید به صورت ماهیانه نزد پزشک خود معاینه داشته باشید.
معایب کامپوزیت دندان
با توجه به مطالبی که در بخش مقدمه به آن اشاره کردیم در کنار مزایای که دارد حال می خواهیم با معایب کامپوزیت دندان آشنا شویم. معایب کامپوزیت دندان عبارتند از:
ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان
یکی از مهم ترین مواردی که می توان از معایب کامپوزیت دندان بر شمارد طول عمر و دوام کم آن ها نسبت به لمینت دندان است. برای مواد کامپوزیت دندان از یک نوع پلاستیک خاص استفاده می شود که به آن رزین کامپوزیت گفته می شود. این موادی که برای کامپوزیت استفاده می شود به اندازه کافی استحکام و مقاومت دارد اما به اندازه مینای دندان و یا لمینت سرامیکی و تاج دندان نمی تواند ماندگاری و دوام داشته باشد و این مورد تفاوت کامپوزیت و لمینت می باشد.
نکته ای که وجود دارد این است که بعد از کاشت کامپوزیت دندان باید به خوبی مراقب خوردن، جویدن و گاز زدن خود باشید تا از هر گونه لب پریدگی، شکستگی دندان و ترک خوردگی جلوگیری کنید و طول عمر کامپوزیت های خود را افزایش دهید.
البته این نکته را باید بدانید که هر اندازه شما مراقبت کافی از کامپوزیت دندان داشته باشید به هر صورت طول عمر کامپوزیت نسبت به لمینت دندان کوتاه تر است. به همین علت نباید انتظار داشته باشید که بیش از 7 سال بر روی دندان شما بدون هیچگونه ترمیم باقی بماند. اگر بخواهیم طول عمر کامپوزیت را با تاج دندان یا لمینت مقایسه کنیم باید بدانید طول عمر تاج دندان بیشتر از 40 سال و طول عمر لمینت سرامیکی بیش از 12 الی 15 سال است.
شما با مراقبت کافی تنها می توانید مدت زمان طول عمر کامپوزیت را از حداقل به حداکثر برسانید و این در صورتی است که یک روند سالمی برای زندگی خود داشته باشید به این صورت که از مواد شیرین، شکر و شرینی کمتر مصرف کنید، از استعمال هرگونه دخانیات بپرهیزید و از مواد رنگدانه دار استفاده کمتری داشته باشید. اما به هر صورت عمر کامپوزیت دندان بین 5 الی 7 سال است و بعد از آن نیاز به تعویض یا ترمیم پیدا می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره لمینت دندان و هزینه آن می توانید به لینک زیر مراجعه کنید.
تغییر رنگ و زرد شدن کامپوزیت دندان
یکی دیگر از معایب این روش تغییر رنگ در برابر مواد غذایی رنگ دانه دار است. طبیعی است که مواد رزین در برابر مواد سرامیکی دارای رنگ پذیری بالاتری هستند و همین باعث می شود زودتراز سرایمیک هم دچار زرد شدگی و تغییر رنگ شوند. موادی که برای کامپوزیت استفاده می شود خمیر رزین است که باید با مهارت و تخصص پزشک بر روی دندان فرم دهی شود. دلیل رنگ پذیری بالاتر این روش این است که مواد تشکیل دهنده رزینی که برای کامپوزیت استفاده می شود دارای تخلخل بیشتری نسبت به مینای دندان و لمینت سرامیکی است به همین علت رنگ مواد غذایی را به راحتی جذب می کند.
در صورتی که مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی شما مانند چای، قهوه شراب، آب میوه و مواد غذایی قرمز شما زیاد است باید بدانید کامپوزیت شما نسبه به بقیه افراد زودتر دچار تغییر رنگ می شود و بعد از مصرف این مواد باید هر چه سریعتر دندان های خود را با آب و نمک شسته یا مسواک کنید. بهتر است بعد از نوشیدن و خوردن این گونه مواد غذایی با استفاده از خمیر دندان سفید کننده دندان های خود را مسواک کنید تا احتمال تغییر رنگ و زرد شدن دندان های خود را به خوبی کاهش دهید.
مقاومت و و استحکام کامپوزیت دندان
هر اندازه که قیمت کامپوزیت دندان نسبت به قیمت لمینت دندان کمتر است به همان اندازه نیز استحکام و مقاومت پایین تری دارند. به هیمن علت کامپوزیت ها نسبت به لمینت ها زودتر آسیب میبینند و شکننده تر هستند. ممکن است در مدت زمان کوتاه تری نسبت به لمینت دندان بر روی کامپوزیت ترک خوردگی یا شکستگی ملاحظه کنید تا برای لمینت دندان . برای جویدن مواد غذایی باید جوانب احتیاط را به خوبی رعایت کنید تا کامپوزیت شما دچار لب پریدگی و شکستگی نشود زیرا مواد غذایی سفت آسیب زیادی به دندان میرسانند و باعث می شود عمر آن ها بیش از 2 سال دوام نیاورد و از روی دندان افتاده یا شکسته شود.
نمی تواند روشی برای درمان مشکلات دندان پزشکی شما باشد.
دقت داشته باشید که لمینت دندان و کامپوزیت دندان نمی توانند روش های خوبی برای درمان های پزشکی دندان شما باشند و بیشتر جنبه زیبایی دارند تا حالت درانی داشته باشند. در صورتی که دندان های شما دچار پوسیدگی باشد یا از نظم خوبی برخوردار نباشد استفاده از روش کامپوزیت دندان اصلا توصیه نمی شود زیرا به مرور می تواند موجب پوسیدگی دندانی و از بین رفتن دندان پوسیده شود. با استفاده از کامپوزیت دندان می توانید ظاهر دندان دندان های ترک خورده، شکسته، کج، دارای فاصله یا تغییر رنگ داده را پوشش دهید.
مخصوصا اگر دچار بیماری هایی مانند دندان قروچه یا ساییدن دندان به یک دیگر هستید باید بدانید گزینه مناسبی برای کامپوزیت نیستید زیرا در روزهای آغازین موجب افتادن، شکستن و لب پریدگی کامپوزیت خواهید شد. برای انجام کامپوزیت ابتدا باید درمان های دندانپزشکی خود مانند ارتودنسی، عصب کشی، رفع پوسیدگی و پر کردن دندان را انجام دهید سپس اقدام به کامپوزیت نمایید زیرا اگر کامپوزیت نصب شده باشد دیگر نمیتوانید درمان دندان پزشکی انجام دهید و باید ابتدا روکش را برداشه سپس دندان را درمان کنید که هزینه بسیار بالایی خواهد داشت.
احتمال بروز عفونت و پوسیدگی دندان
هر درمانی که برای ترمیم و اصلاح دندان های طبیعی انجام شود می تواند عفونت لثه و پوسیدگی را به همراه داشته باشد زیرا بیماران تصور می کنند با سفید و خوش فرم شدن دندان هایشان دیگر نیازی به رعایت بهداشت دهان و دندان هایشان ندارند و از مسواک و نخ کشیدن روزانه دور می شوند به هین علت باکتری و پلاک تجمع کرده و باعث پوسیدگی دندان می شوند.