موضوع سلامت خانواده بحث مهمی است که شاید برخی از افراد تنها به بخشی از آن اهمیت دهند اما باید بدانید که این موضوع از چند جهت، مهم است. زیرا لازم است که هم زمان علاوه بر پرداختن به سلامت جسم، به سلامت روانی و ذهنی اعضای خانواده نیز توجه داشت. چرا که هر دوی این موارد در کنار هم میتوانند سبب سلامت خانواده شده و فرزندانی شاداب و سالم را به جامعه تحویل دهند ما در این مطلب ضمن پرداختن به مسائلی، همچون رژیم و تغذیه مورد نیاز برای هر خانوادهای به بحث سلامت جسم و ذهن نیز اشاره کرده و به شما خواهیم گفت که تغییر سبک زندگی یا Lifestyle چگونه میتواند در موفقیت اجتماعی یک خانواده نقش داشته باشد.
سبک زندگی چیست؟
پیش از پرداختن به موضوعی که در مقدمه به آن اشاره کردیم؛ لازم است ببینیم سبک زندگی چه معنایی دارد و چرا این موضوع تا حد زیادی بر سبک خوراک و رژیم غذایی و همچنین طرز فکر و اندیشه هر خانوادهای در هر شهر و کشوری تاثیر میگذارد. موضوع سبک زندگی از گذشته تا کنون اهمیت داشته است زیرا وقتی به هر شغل و پدیدهای از جمله پزشکی، روانشناسی، سیاسی، تاریخ و حتی آب و هوا توجه کنیم؛ میبینیم که این امر نه تنها توانسته بر روحیه و اخلاق یک نفر بلکه بر خلقیات و سبک زندگی مردم یک کشور، تاثیر بگذارد. علاوه بر این بسیاری از دولتها تلاش میکنند تا سبک زندگی مردم را بر اساس قوانینی که در نظر گرفتهاند هدایت کنند. بنابر آن چه اشاره کردیم؛ آب و هوا نیز در این امر دخیل است به طوری که گاهی آب و هوا میتواند سبب شود تا سبک پوشش مردم برخی کشورها به طور کامل نسبت به مکانهای دیگر، تغییر کرده و یا ساعت زندگی آن را عوض نماید. بنابراین در پاسخ به این پرسش که سبک زندگی چیست!؟ باید گفت که به طور دقیق نمیتوان متریال و معیار دقیقی از آن ارائه کرد و آن را به شکل الگویی واحد به تمامی مردم جهان تعمیم داد. زیرا همانطور که میدانید هر کشوری معیارهای خاصی برای سلامت خانواده دارد و تلاش میکند نقش مهمی را در سلامت جسم و ذهن مردم خود ایفا نماید.
به طورکل لایف استایل به مجموعهای از کارها، آداب و رسوم، خورد و خوراک و فعالیتهایی گفته میشود که یک فرد در طول روز انجام میدهد و همه آنها به طور کل بحث سلامت خانواده را کامل میکند. زیرا بهعنوان مثال بیماری جسمی و یا مشکلات روانی یک فرد در یک خانواده میتوانند سبب از بین رفتن سلامت خانواده شود. زیرا در این شرایط آسایش و سلامت هر فرد در گرو سلامت عضو دیگر خانواده قرار میگیرد؛ چون خانواده رکن مهمی در اکثر کشورها به شمار میآید.
انواع سبک زندگی
جدای از همه مواردی که در قسمتهای قبل ذکر کردیم؛ طبق نظریه جامعه شناسان و روانشناسان سبکهای مختلفی برای زندگی افراد تعریف شده است که ما در ادامه تعریفی کلی از هر یک را ارائه خواهیم کرد.
سبک زندگی سلطهگر: این افراد علاقه اجتماعی کمی داشته و نمیتوانند ارتباط خوبی با دیگران برقرار نمایند. همین امر سبب میشود این افراد به آدمهای مستبدی تبدیل شده و دیگران را تحت سلطه خود درآورند.
سبک زندگی گیرنده: این افراد به گونهای زندگی میکنند که نیاز دارند؛ دیگران خواسته و نیازهایشان را برآورده نمایند. به طوری که اگر چنین نشود این افراد دچار سرخوردگی میشوند.
سبک زندگی اجتنابی: این افراد به تلاش نکردن در رویارویی با مشکلاتشان شهرت دارند. یعنی از ترس آنکه با مشکلی درگیر نشوند خود را از قرار دادن در موقعیتهای خاص دور نگه میدارند.
سبک زندگی سودمند اجتماعی: این نوع سبک زندگی یا لایف استایل، مختص افرادی است که بسیار اجتماعی، فعال و سودمند هستند و ضمن تعامل و ارتباط با دیگران، چنانچه دچار مشکلی شوند به خوبی میتوانند آن را مدیریت نمایند.
رژیم و تغذیه چه تاثیری در سلامت خانواده دارد؟
روشن است که هر فردی برای رشد و تداوم زندگی خود در صحت و سلامت، نیاز به خوردن غذا دارد و باید مواد مورد نیاز بدن اعم از ویتامینها و پروتئینها به وی برسد تا بتواند انرژی لازم را برای انجام فعالیتهای روزانه و موفقیت پیدا کند. همچنین از آنجا که قدیمیها میگفتند؛ عقل سالم در بدن سالم است. بنابراین میتوان گفت که رژیم و تغذیه سالم نه تنها کمک میکند فرد از نظر سلامت جسم و ذهن در حد متعادل و نرمالی قرار داشته باشد؛ بلکه سبب میشود سلامت خانواده نیز تامین و تضمین شود. با این حال گاهی خانوادههایی را میبینیم که رژیم غذایی سالمی برای کودکان خود در نظر نمیگیرند و به این امر توجه نمیکنند که تنقلات و نوشیدنیهای مضر تا چه اندازه میتواند سلامت آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
بهعنوان مثال مصرف غذاهایی که دارای مواد پروتئینی مانند گوشت، مرغ و ماهی هستند و همچنین منابع گیاهی مانند حبوبات، غلات، مغزها میشوند؛ نه تنها برای کودکان بسیار مناسب است بلکه کمک میکند جوانان انرژی لازم را برای کار و فعالیت به دست آورده و سالمندان نیز روند زندگی سالمی را پیشرو داشته باشند. موارد دیگری که در رژیم و تغذیه افراد یک خانواده اهمیت دارد؛ استفاده از ویتامینهای مختلف A و B و D است که تمامی آنها را به ترتیب میتوان در مواد غذایی مختلفی همچون انواع سبزی، کاهو، هویج، گوجه فرنگی و همچنین گوشت قرمز و جگر برای ویتامین بی و یا استفاده از تابش نور آفتاب به اندازه لازم جهت تامین ویتامین دی به دست آورد.
ارتباط مادر و فرزند و داشتن خانواده سلامت
همان طور که میدانید داشتن والدینی که از سلامت روان بالایی برخوردار باشند؛ در رشد فرزندان یک خانواده اهمیت دارند. بنابراین پدر و مادر در کنار یکدیگر و با داشتن طرزی فکری یکسان و هماهنگ میتوانند فرزندانی را تربیت نمایند که از تعادل روحی و روانی برخوردار باشند. اما از آنجا که مادر زمان زیادی را در کنار فرزندان خود میگذراند؛ بهتر است از نکاتی که میتواند با در نظر گرفتن آنها به رشد و سلامت خانواده کمک نماید، آشنایی داشته باشد. مادر با توجه به پیوند قلبی و روحی و احساسی که میتواند با فرزندان خود برقرار نماید؛ قادر است جنبههای گوناگون رشد کودک را تحت تاثیر قرار دهد.
نقش و مسئولیت مهم مادران در بهداشت روانی و جسمی فرزندان
همانطور که میدانید 7 سال اول زندگی از مهمترین بخشهای زندگی کودک به شمار میآید. به طوری که این 7 سال، نقش مهمی را در زندگی آینده کودک ایفا کرده و شخصیت او را شکل خواهد داد. درواقع نحوه نگرش و تعامل صحیح مادر با کودک در این زمان، موقعیت اجتماعی و عاطفی او را برای سالهای بعد خواهد ساخت. چنانچه مادر و به طورکل والدین به شناخت و باورهای زیر رسیده باشند؛ میتوانند خانوادهای را بسازند که از هر جهت شاد و سرزنده باشد.
- رابطه مادر و فرزند باید به گونه ای باشد که مادر نسبت به نیازهای فرزند خود شناخت کافی داشته و بداند که فرزند وی در هر سنی به چه چیزهایی نیاز دارد.
- پدر و مادر در رابطه با فرزند نقطه نظرات مشترکی داشته باشند تا از سرگردان شدن کودک بین دو طرز فکر مختلف، جلوگیری نمایند.
- لازم است والدین به ارزشهای اخلاقی و فرهنگی پایبند باشند تا بتوانند ضمن رعایت آنها از کودک نیز بخواهند این موارد را رعایت نماید.
- پدر و مادر در برقراری رابطه با کودک، محبت و اعتماد را جایگزین تهدید و ترس نمایند تا فرزند بتواند در هنگام بروز هر مشکل و مسئلهای به آنها اعتماد نماید.
- خانه یک خانواده سالم، نباید به خوابگاه تبدیل شده باشد. بلکه برای سلامت خانواده لازم است زمانهایی را برای برقراری ارتباط و تعامل با یکدیگر اختصاص دهند.
- مادر و پدر باید از روشهای علمی تربیت اطلاع داشته باشند تا بتوانند با بکارگیری این روشها بر اعتماد بنفس خود جهت تربیت فرزند بیفزایند.
هامیا ژورنال
هامیا ژورنال مجله اینترنتی است که سعی دارد در حوزههای مختلف زندگی فردی و اجتماعی از جمله سلامت خانواده، تربیت فرزند و همچنین تاثیر رژیم و تغذیه مناسب در داشتن سلامت جسم و ذهن به خوانندگان و کاربران کمک نماید. بهعنوان مثال اگر قصد سفر به مناطق مختلف ایران را دارید؛ هامیا ژورنال میتواند در این خصوص نیز یک راهنمای سفر خوب به شمار آمده و بهترین شهرها و کشورها را برای گردشگری به شما معرفی نماید. اگر مشتاق یادگیری هستید؛ هامیا ژورنال میتواند یک مجله بسیار عالی به شمار آید به طوری که مطالب مختلفی از جمله فواید انواع مواد غذایی مانند میوه و سبزیجات و دمنوشها و همچنین معرفی انواع رژیمهای غذایی در آن به کاربران و خوانندگان ارائه میشود تا با کمک آن مطالب به سلامت و وزن ایدهآل خود دست یابند.
علاوه بر این موارد، هامیا ژورنال شما را دعوت به تماشای بهترین فیلمها و سریالها و همچنین خواندن کتابهای پر مخاطب روز خواهد کرد تا فیلمها و کتابهایی که با سلیقه شما هماهنگی دارد؛ را بشناسید و از تماشا و خواندن آنها لذت ببرید. از دیگر بخشهای هامیا ژورنال میتوان به بخش فروشگاه آن اشاره کرد که از این طریق میتوانید؛ خرید محصولات مورد نیاز خانه و همچنین انواع کالاها بخصوص کالاهای دیجیتال را به راحتی انجام دهید. برای بهرهمندی از این مجله با کیفیت الکترونیکی پیشنهاد میکنیم که سری به وبسایت https://hamiya.shop/jurnal بزنید.