Ooma
دانه های قرمز روی پوست همراه با خارش

ظهور ناگهانی دانه های قرمز روی پوست شوکه کننده است.
گاهی دلیل آن را نمی دانید و فکر می کنید شاید به خاطر حساسیت باشد یا شاید پوست شما سرطانی شده است.
این دانه ها روی پوست به خاطر خونریزی داخلی یا پاره شدن مویرگ ها می باشد.
خونریزی باعث تشکیل نقاطی قرمز، صورتی یا قهوه ای می شود که گاهی به شکل جوش می باشد.
معمولا این دانه های قرمز کوچک بر روی پوست خارش ایجاد نمی کنند و هنگامی که به آن ها دست می زنید رنگ از دست نمی دهند.
قطر این دانه های قرمز کمتر از سه میلیمتر است. این دانه ها بر روی بازو، پا، سینه، صورت و سایر قسمت های بدن دیده میشوند.

علائم و نشانه های دانه های قرمز روی پوست

این دانه های قرمز همیشه باعث خارش نمی شوند و گاهی می خارند. این دانه های قرمز همراه با علائم و نشانه هایی هستند:

  • خون لخته شده زیر پوست
  • خونریزی شدید از لثه
  • خونریزی آسان
  • خونریزی مفاصل
  • خون دماغ بی دلیل
  • خونریزی شدید در طول پریودی

دلیل تشکیل دانه های قرمز روی پوست چیست؟

برای تعیین دلیل خونریزی بهتر است با پزشک صحبت کنید. پزشک به شما می گوید دانه های قرمز به دلیل مشکلی کوچک یا جدی ایجاد شده است. دلایل ممکن برای تشکیل دانه های قرمز روی پوست در ادامه ذکر شده است:

ترومبوسیتوپنی

دانه های قرمزی که بر روی قسمت پایین پاها تشکیل می شود نشانه ترومبوسیتوپنی می باشد. ترومبوسیتوپنی نوعی بیماری است که به دلیل مقدار کم پلاکت ها ایجاد می شود. پلاکت ها سلول های خونی بی رنگی هستند که به لخته شدن خون کمک می کنند. این بیماری به دلیل مصرف قرصی خاص یا به خاطر ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن یا مشکلی جدی تر ایجاد می شود. 

تنش طولانی مدت

دانه های قرمزی که بر روی سینه، گردن و صورت تشکیل می شوند به خاطر تنش شدید در طول زایمان یا حمل سنگینی ایجاد می شوند. همچنین به دلیل استفراغ، سرفه شدید یا گریه بیش از حد ایجاد می شوند.

مصرف قرصی خاص

دانه های قرمز کوچک روی پوست به خاطر مصرف برخی قرص ها مانند کورتیزون، آسپرین، ناپروکسین، پنیسیلین یا ... ایجاد می شوند.

زخم یا آفتاب سوختگی

برخی زخم ها نیز باعث تشکیل دانه های قرمز بر روی صورت یا چشم می شوند. به عنوان مثال خفگی، تصادف، گاز گرفتگی و آفتاب سوختگی نیز باعث تشکیل دانه های قرمز می شود. 

گندیدگی

دانه های قرمز روی پوست به دلیل گندیدگی شدید ناشی از مقدار کم پلاکت در خون می باشد. گندیدگی به دلیل عفونت ایجاد می شود و می تواند باعث مرگ شود. این مسئله زمانی اتفاق می افتد که مواد شیمیایی ناشی از عفونت وارد خون می شود و باعث التهاب و تورم در بدن می شود. گندیدگی باعث شوک و کاهش فشار خون می شود که می تواند موجب مرگ شود.

حساسیت 

دانه های قرمز روی پوست به دلیل حساسیت پورپورا می باشد. پورپورا نوعی بیماری خونی است که باعث تشکیل خون زیر پوست و تشکیل دانه های قرمز و کبودی می شود.

بیماری خود ایمنی

بیماری های خودایمنی خاص شامل لوپوس و آرتریت روماتوئید می باشند. آرتریت روماتوئید نوعی واکنش خود ایمنی است که سلول های سفید خون به غضروف های داخل مفاصل حمله می کنند. در نتیجه تورم، جوش و دانه های قرمز ایجاد می شود. دانه های قرمز می تواند به دلیل لوپوس نیز باشد. 

سوء تغذیه

سوء تغذیه دلیل دیگر تشکیل دانه های قرمز روی پوست است. این دانه های قرمز به دلیل کمبود ویتامین ث، ویتامین کا، ویتامین ب مانند ب نه، فولات و ب دوازده ایجاد می شود.

گلودرد استرپتوکوکی

گلودرد استرپتوکوکی نوعی عفونت باکتریایی است که با باکتری استرپتوکوک ایجاد می شود. در گلودرد استرپتوکوکی، دانه های قرمز بر روی پشت سقف دهان ایجاد می شود. سایر علائم شامل تورم گلو، تورم غدد لنفاوی در گردن و درد گلو در هنگام صحبت کردن، نفس کشیدن و قورت دادن غذا می باشد.

تب مخملک

تب مخملک عفونت باکتریایی است که با پیشرفت گلودرد استرپتوکوکی ایجاد می شود. دانه های قرمز کوچک همراه با تب مخملک باعث تشکیل جوش های قرمز می شود که در بدن گسترده می شوند. جوش تشکیل شده مشابه آفتاب سوختگی می شود. علائم دیگر تب مخملک شامل تب بالا، گلودرد، زبان دانه دانه و صورت برافروخته می باشد. 

سایر دلایل

سایر دلایل تشکیل دانه های قرمز شامل بیماری های عفونی مانند اندوکاردیت، عفونت سیتومگالوویروس، سندروم ریوی هانتاویروس، تب هموراژیک و ... می باشند. همچنین دانه های قرمز روی پوست به دلیل پرتودرمانی، شیمی درمانی و بیماری های عفونی ناشی از لخته شدن خون ایجاد می شوند. 

آیا دانه های قرمز روی پوست نشانه سرطان خون است؟

ممکن است دلیل تشکیل دانه های قرمز بر روی پوست سرطان خون باشد. علائم سرطان خون به راحتی نادیده گرفته می شود و تا زمان آزمایش خون مشخص نمی شود.
سرطان خون سرطانی رایج در مغز استخوان و خون است. فردی که سرطان خون دارد، سلول های سفید خونی اش با سلول های سالم برخورد داشته و آسیب دیده است. 
علائم سرطان خون شامل خونریزی راحت، از دست دادن وزن، خستگی شدید، علائم آنفولانزا، خون دماغ بی وفقه، تب و لرز، خونریزی لثه، عفونت و درد استخوان می باشد.

مکمل ها و روش های طبیعی برای درمان دانه های قرمز روی پوست

بهتر است دلایل تشکیل دانه های قرمز روی پوست را فهمید و به درمان آن ها پرداخت.

کمپرس آب سرد
درمان دانه های قرمز پوست به وسیله کمپرس آب سرد

اگرچه کمپرس سرد به درمان دلیل ایجاد دانه های قرمز نمی پردازد اما به کاهش التهاب و تورم ناشی از آن کمک می کند. یک قالب یخ را در دستمال بپیچید و به مدت پانزده تا بیست دقیقه بر روی محل دانه ها قرار دهید. همچنین می توانید از آب سرد نیز استفاده کنید.

مکمل ها
درمان دانه های قرمز پوست به وسیله مکمل ها

این مکمل ها به کاهش دانه های قرمز روی پوست می پردازد. به عنوان مثال پروبیوتیک ها و آنزیم های گوارشی به درمان دانه های قرمز روی پوست ایجاد شده در اثر حساسیت کمک می کنند. 

ویتامین ها

مواد مغذی به افزایش تعداد پلاکت ها و کاهش تورم می پردازد. این ویتامین ها شامل ویتامین ث، ویتامین کا، ویتامین د، فولات و ویتامین ب نه می باشند. یک مولتی ویتامین حاوی این ویتامین ها بعلاوه ویتامین ب دوازده از کمبود ویتامین جلوگیری می کند و باعث کاهش دانه های قرمز می شود. ویتامین ث و کورستین به کاهش اثرات حساسیت کمک می کند.

درمان گیاهی

ریشه قاصدک به عملکرد درست کبد کمک می کند و از لخته شدن خون و تشکیل دانه های قرمز روی پوست جلوگیری می کند. کلرلا و اسپیرولینا نیز با خواص سم زدایی از تشکیل دانه های قرمز جلوگیری می کند. گزنه نیز درمان گیاهی مفید دیگری است. مطابق داروهای سنتی چینی ریشه نیلوفر آبی، نعناع و ریشه رهمانیا نیز باعث کاهش جریان خون زیر پوست و کاهش دانه های قرمز می شوند.

هومیوپاتی
درمان دانه های قرمز پوست به وسیله هومیوپاتی

درمان هومیوپاتی به کاهش دانه های قرمز کمک می کند این درمان ها شامل استفاده از اسید استیک، کورتیزون، فسفر می باشد.

پیشگیری از دانه های قرمز روی پوست

در ادامه نکاتی برای پیشگیری از دانه های قرمز روی پوست ذکر شده است.

  • از برداشتن سنگینی و انجام فعالیت های سنگین بپرهیزید: برداشتن سنگینی و انجام فعالیت های سنگین در هنگام حرکات روده باعث افزایش فشار داخلی و آسیب به رگ های خونی و تشکیل دانه های قرمز خونی می شود. 
  • غذاهایی که نباید بخورید: مصرف غذاهایی که باعث رقیق شدن خون می شود را کاهش دهید مانند سیر و پیاز. همچنین از مصرف غذاهای چرب و شیرین فراوری شده بپرهیزید. میوه های تازه مانند توت، آلو و گوجه فرنگی بخورید. این غذاهای غنی از آنتی اکسیدان هستند و باعث افزایش پلاکت خون می شوند.
  • سلامت پوست را افزایش دهید: از روغن آواکادو یا روغن گردو بر روی پوست استفاده کنید تا الاستیسیته و بافت پوست بهبود یابد و از تشکیل دانه های قرمز جلوگیری شود. 

منبع: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/balanced-diet-pregnancy

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 89% 89