اگر دچار مشکل جفت سرراهی (Placenta Previa) یا پایین بودن جفت باشید، به این معناست که جفتتان به طور غیر معمول در رحم، پایین قرار گرفته و دهانه رحم را پوشانده یا کنار آن قرار گرفته است. جفت اندامی شبیه به پن کیک است که در حالت طبیعی در مکانی نزدیک به بالای رحم قرار دارد.
در اوایل بارداری اگر جفتتان پایین باشد مشکلی ایجاد نمیکند اما اگر جفت در اواخر بارداری هنوز هم پایین و نزدیک به گردن رحم باشد، میتواند به خونریزی منجر شود که خود به مشکلاتی دیگر میانجامد و به این معنا خواهد بود که ممکن است زودتر از موعد نوزادتان را به دنیا بیاورید. (نارسایی دهانه رحم را بخوانید!) همچنین اگر در زمانی که میخواهید زایمان کنید دچار مشکل جفت سرراهی باشید نیاز است سزارین انجام دهید.
اگر جفت دهانه رحم را کاملا بپوشاند مشکل جفت سرراهی کامل یا جفت سرراهیِ کلی نامیده میشود. اگر جفت دقیقاً در مرز دهانه رحم باشد، جفت سرراهی مرزی یا حاشیهای نام میگیرد.
ممکن است اصطلاح جفت سرراهی ناقص را نیز شنیده باشید؛ زمانیکه دهانه رحم شروع به گشاد شدن میکند، جفت تنها بخشی از آن را پوشانده است. اگر لبه جفت به میزان 2 سانتیمتر داخل دهانه رحم باشد اما مرزی نباشد، جفت کم ارتفاع نامیده میشود.
محل جفت در سونوگرافی اواسط بارداری (که معمولا در هفتههای 16 تا 20 انجام میشود) تعیین شده و در صورت لزوم بعداً نیز دوباره چک میشود.
اگر جفت سرراهی در من تشخیص داده شود چه اتفاق میافتد؟
بستگی دارد در کدام مرحله از بارداریتان باشید. اگر در سونوگرافی نیمه بارداری متوجه شدید دچار جفت سرراهی هستید هراسان نشوید؛ با پیشرفت بارداری به احتمال زیاد جفتتان بالا کشیده شده و از دهانه رحم دور میشود. در نتیجه دیگر مشکل به حساب نمیآید.
از آنجا که جفت در رحم کاشته شده است، در واقع حرکت نمیکند، اما میتواند با گسترش و رشد رحم در نهایت از دهانه رحم دور شود. به علاوه جفت خودش نیز رشد میکند که به احتمال زیاد این رشد در جهت منبع خون قویتر در قسمت بالای رحم خواهد بود.
اگر در سونوگرافی سه ماهه دوم جفتتان پایین بود، باید در اوایل سه ماهه سوم مجدداً سونوگرافی انجام دهید تا دوباره ببینید وضعیت جفت به چه شکل است. اگر در حالی که دچار جفت سرراهی هستید دچار خونریزی واژینال شوید، سونوگرافی انجام میشود تا مشخص شود چه اتفاقی در حال وقوع است.
تنها درصد کمی از خانمهایی که در سونوگرافی هفته 20 جفت کم ارتفاع یا جفت سرراهی داشتهاند، در زمان زایمان نیز مشکلشان برطرف نشده است و در تعداد زیادی از خانمها با ادامه بارداری مشکل برطرف میشود.
در مواردی که جفت سرراهی مرزی یا ناقص است نسبت به زمانی که جفت سرراهی کامل است، بیشتر احتمال دارد که در ادامه بارداری مشکل برطرف شود. در کل جفت سرراهی در زمان زایمان تنها در 1 مورد از 200 زایمان یعنی در 0.5 % زایمانها وجود دارد. (ماندن جفت پس از زایمان نیز اطلاعاتتان را تکمیل میکند.)