در ماه های اخیر، بزرگترین چالش بهداشتی در سراسر جهان شیوع ویروس جدید کرونا، کووید-19 بوده است. در دوران بارداری، زنان به دلیل نوسان در سطح هورمون هایی که در پاسخ ایمنی دخیل هستند، آسیب پذیر هستند و بنابراین، آنها باید اقدامات پیشگیرانه خاصی را انجام دهند. علاوه بر اقدامات لازم برای جلوگیری از شیوع ویروس مانند شستن دست ها، ماسک ها و فاصله گذاری اجتماعی، اطمینان از سالم بودن، کافی بودن و کیفیت تغذیه و ایمنی غذا از اهمیت زیادی برخوردار است.
تغذیه حمایتی از طریق تأمین سبدهای غذایی مناسب از نظر انرژی، پروتئین، کلسیم، آهن، اسید فولیک، کولین، اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D در سطوح کافی برای بارداری به احتمال زیاد برای زنان باردار کم درآمد ضروری است.
بارداری یک چالش خاص برای سیستم ایمنی بدن زنان است و با تغییراتی در سیستم ایمنی بدن همراه است. یکی از وظایف سیستم ایمنی بدن محافظت از انسان در برابر عوامل بیماری زا است و هورمون ها در جذب، تمایز و تعدیل عملکرد سلول های ایمنی کمک می کنند. تداخل غدد درون ریز برای نتیجه مثبت بارداری مورد نیاز است. هورمون ها عملکرد سلول های ایمنی را تعدیل می کنند.
مواد غذایی موثر در کرونا و سیستم ایمنی مادر باردار
اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 3
موجود در دانه کتان، روغن های گیاهی (به عنوان مثال، روغن کانولا)، روغن ماهی و سایر غذاهای دریایی، با خواص ضد التهابی، می تواند nf-κb (عامل هسته ای افزایش دهنده زنجیره سبک سلولهای B فعال) را کاهش دهد. ) فعال شدن سلولهای ایمنی و فرآیند التهابی و مهار سنتز ایکوزانوئیدها و لخته شدن خون. در زنان باردار که گیاهخوار هستند و امگا 3 بسیار کمی دریافت می کنند، ممکن است کمبود مواد مغذی، به ویژه ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید وجود داشته باشد. تحقیقات بیشتری در مورد نیاز سایر زنان باردار که گیاه خوار نیستند مورد نیاز است تا مشخص شود آیا آنها نیز به مقدار بیشتری به epa و dha نیاز دارند.
ویتامین D
شیوع کمبود ویتامین D در بین زنان باردار در سراسر جهان از 18 تا 84 درصد متغیر است. کمبود ویتامین دی یکی از کمبودهای ریزمغذی های شایع در کشورهای خاورمیانه مانند ایران، امارات متحده عربی و عربستان سعودی است که به دلیل عوامل فرهنگی است. عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید بر اساس یک مطالعه اخیر در ایران، تقریبا 77 درصد از زنان باردار ایرانی کمبود ویتامین D دارند.
روی یا زینک
روی یک عنصر کمیاب است که به طور خاص در گوشت قرمز، لوبیا و دانه ها یافت می شود. سطح پایین روی در بارداری ممکن است باعث ایجاد nf-κb و در نتیجه افزایش سیتوکین های پیش التهابی شود. علاوه بر این، تغییر تعداد سلولهای b که در کمبود روی ایجاد می شوند ممکن است به سرکوب سیستم ایمنی کمک کنند.
آهن
نیاز آهن در دوران بارداری 3 برابر افزایش می یابد: میزان توصیه شده رژیم غذایی برای زنان باردار 27 میلی گرم در روز است، در حالی که در زنان غیر باردار 18 میلی گرم است. برای زنان باردار مبتلا به کم خونی فقر آهن باید 100 تا 200 میلی گرم در روز آهن عنصری تجویز شود.
توصیه های کرونا در بارداری
دریافت انرژی بدون کافئین :
وقتی فاصله اجتماعی داریم و در روز کمی کمتر کار می کنیم، واقعاً به دست آوردن انرژی و انگیزه برای انجام کارهای بسیار دشوار است. کاهش سطح انرژی واقعاً آسان است، به این حاملگی اضافه کنید و می توانید ببینید چگونه وسوسه می شوید که به دنبال کافئین بروید. اما توصیه می شود در دوران بارداری کافئین زیاد مصرف نکنید. 200 میلی گرم در روز حداکثر توصیه شده است که حدود 1 فنجان قهوه یا 2 فنجان چای است. با این حال ، راه های دیگری نیز وجود دارد که می توانید مطمئن شوید از انرژی کافی برای ایجاد انگیزه در طول روز برخوردار هستید.
ورزش:
حتی اگر برخی از حرکات کششی آنلاین، پیاده روی یک بار در روز (در فاصله اجتماعی) و یا ادامه حرکت با بچه ها در خانه باشد، ورزش واقعا تفاوت زیادی در سطح انرژی ما ایجاد می کند. اگر انرژی شما همچنان در حال کاهش است، سعی کنید روز خود را با کمی فعالیت آغاز کنید. شاید متوجه شوید که همه تفاوت ها را ایجاد می کند.
وعده های غذایی معمولی:
سعی کنید در زمان های منظم غذا بخورید و وعده های غذایی را به هیچ وجه حذف نکنید. غذا به ما انرژی می دهد و در حالی که در خانه گیر می کند (و بچه دار می شود!). شما باید مطمئن شوید که سطح انرژی و مواد مغذی خود را بالا نگه می دارید.
میان وعده های سالم:
این امر به ویژه اگر احساس می کنید سطح انرژی شما کاهش یافته است مفید است. ساعتی از روز را انتخاب کنید که مناسب است و سعی کنید یک میان وعده را در برنامه عادی خود قرار دهید. اگر می توانید بر روی غذاهای غنی و مغذی برای میان وعده مانند جو، ماست، نان تست، کره آجیل، چوب سبزیجات و غلات و غیره تمرکز کنید، به شما کمک می کند تا بین این وعده ها یک احساس خوب داشته باشید.
هر کجا می توانید استراحت کنید:
گاهی اوقات چرت زدن یا دراز کشیدن با پاهای بالا تنها چیزی است که شما نیاز دارید. بنابراین مراقب خودتان باشید، حتی اگر 10 دقیقه اینجا و آنجا باشد، استراحت کنید و کمی تمرکز کنید یا فقط به نوزاد جدید خود فکر کنید.
چای های گیاهی را انتخاب کنید:
گاهی اوقات تنها چیزی که ما نیاز داریم چیزی است که جایگزین عادت نوشیدن چای یا قهوه شود. مقداری چای گیاهی داشته باشید تا فاصله را پر کنید، اما به یاد داشته باشید که آنها را تغییر دهید و بیش از 4 عدد در روز مصرف نکنید. کمی شیر گرم، کاکائو یا عسل و لیمو نیز می تواند یک چای آرامش بخش خوب باشد. چند چای گیاهی (کمتر رایج) وجود دارد که باید در بارداری از آنها اجتناب کنید. اگر مطمئن نیستید ، لطفاً با ماما تماس بگیرید.
هیدراته نگه داشتن:
اطمینان از هیدراته ماندن در دوران بارداری در هر زمان ضروری است، اما در حالی که ما در خانه زیاد هستیم و به راحتی به آب آشامیدنی رایگان دسترسی داریم، هنوز هم مهم است که اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی دریافت می کنید. یک بطری را در خانه با خود ببرید، به ویژه هنگامی که می خواهید بخوابید یا استراحت می کنید و سعی کنید به تدریج مایعات را در طول روز بنوشید.
Pak J Med Sci. Faseeha Aman1 and Sadia Masood. How Nutrition can help to fight against COVID-19 Pandemic.2020 May; 36(COVID19-S4): S121–S123.