در بیشتر موارد شیر مادر علاوه بر این که بهترین روش تغذیه نوزاد است، یکی از بهترین روشهای پیشگیری از بارداری نیز تلقی میشود. البته چون ضریب اطمینان این روش صددرصد نیست، ممکن است لازم باشد مادری که به کودکش شیر می دهد، از قرص مخصوصی نیز برای پیشگیری از بارداری استفاده کند که در اصطلاح عام به آن قرص شیردهی)لاینسترنول) گفته می شود خصوصیت این قرص ها در این است که تاثیری روی شیر دهی ندارند وصد البته باعث افزایش شیر نیز میشود...
در صورتی که سه مورد ذیل رعایت شود، شیر مادر علاوه بر این که بهترین روش تغذیه نوزاد خواهد بود، یکی از بهترین روشهای پیشگیری از بارداری نیز تلقی میشود.
- تا 6 ماه تنها تغذیه کودک، شیرمادر باشد. (شیردهی مداوم)
- مادر هنوز قاعده نشده باشد. در صورتی که 6هفته بعد از زایمان قاعده نشدید برای حصول از عدم حاملگی آزمایش بارداری انجام دهید و بعد از آن یکی از روش های پیشگیری را از قبیل IUD،کاندوم،لاینسرنول وآمپول تزریقی و...انتخاب کنید.
- بیش از 6 ماه از تاریخ زایمان نگذشته باشد. البته مادرانی که به کودک خود غذای کمکی و مایعات میدهند باید حتماً یکی از روشهای پیشگیری از بارداری را به کار برند. بازم تاکید میکنم که بهتراست از یکی روش های پیشگیری از بارداری را انتخاب کنید.
موارد احتیاط: در صورتی که خانم با علائمی نظیر اسهال و استفراغ شديد مواجه شد، باید قرص تکرار شده و تا 2 روز نیز باید از روش کاندوم استفاده کند.
فراموشي قرصهاي شيردهي:
1) در مواردی که قرص فراموش شود (بعد از مدت 3 ساعت) باید قرص شیردهی را در همان موقع مصرف کرد.
2) در شرایطی که بیش از 3 ساعت ادامه یابد، قرص را باید سریعاً مصرف و تا 2 روز نیز از روش کاندوم استفاده کرد.
موارد منع مصرف:
* بیماریهای مربوط به کبد
* وجود حاملگیهای خارج رحمی
* خونريزي داخل رحم
سه شرط در روش قطع قاعدگي در زمان شیردهی وجود دارد:
1) تغذيه تنها با شيرمادر
2) کمتر از 4 ساعت فاصله بین شیردهی کودک باشد.
3) در شب نیز مادر کودک را با شیر خود تغذیه کند.
نکات قابل توجه:
* احتمال بارداری در 6 ماه اول زایمان به ندرت اتفاق میافتد و در این شرایط دیگر نیازی به استفاده از روشهای ضد بارداری نمیباشد و تنها باید از روش کاندوم استفاده کرد.
* در صورتی که بین این مدت خانم قاعده شود باید از روشهایی نظیر: آی یو دی، قرص شيردهي، آمپول تزريقي بهره برد.