اگر خانم هستید و دوران بارداری را تجربه کردهاید و یا در دوران بارداری هستید قطعا در این دوران فکر ورزش کردن و جلوگیری از تضعیف عضلات و تقویت بدن در ذهنتان وجود داشته است. ورزش در دوران بارداری هم برای مادر و هم برای جنین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است اما این مسئله اصول و قوائدی دارد که احتمالا باید پیش از هرکاری با آنها آشنا شوید و همچنین بدانید استفاده از چه ورزشها و دستگاههای ورزشی در دوران بارداری برای شما مناسب خواهد بود. در این مقاله ما قصد داریم در خصوص اهمیت ورزش در بارداری و همچنین فواید و نکات ورزش در بارداری صحبت کنیم و بررسی کنیم که چه تمرینات هوازی میتوانند برای سلامتی مادر و جنین در این دوران موثر باشند. اگر شماهم مشتاق کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید تا انتها همراه ما باشید.
اهمیت ورزش در دوران بارداری و تاثیرات آن بر سلامت مادر و جنین
اهمیت ورزش به خودی خود چه برای مردان و چه برای زنان واضح است اما ورزش در زمان بارداری برای زنان باردار نه تنها از نظر ذهنی و روانی به ایجاد یک آرامش و کنترل روانی منجر میشود بلکه سبب کمک به خواب کافی، کمک به اشتهای مادر و در نتیجه تقویت بنیه مادر و فرزند و البته کمک بسیار زیاد به رشد بچه در زمان بارداری و سلامت جنین خواهد کرد. البته به این نکته نیز باید توجه داشت که یک خانم باردار تحت هیچ شرایطی نمیتواند بدون برنامهریزی و مشورت با پزشک و مربی خود به ورزشهای مختلف مخصوصا ورزشهای سنگین بپردازد زیرا ممکن است این کار آسیبزا و خطرناک باشد.
آیا استفاده از دوچرخه ثابت، الپتیکال و تردمیل برای زنان باردار ایمن است؟
همانطور که گفتیم برای هرنوع ورزشی در دوران بارداری ابتدا باید نظر پزشک متخصص را دانست زیرا هر شخصی با اندام و شرایط جسمانی متفاوتی شرایط بارداری را تجربه خواهد کرد. اما نکته ای در خصوص استفاده از دستگاههای هوازی وجود دارد که بهتر است همواره در نظر بگیرید.
اگر اقدام به خرید تردمیل برای تمرینات خانگی کردهاید اولین نکته در خصوص دستگاه تردمیل این است که تردمیل احتمالا ایمنترین دستگاهی است که دکتر به شما پیشنهاد میدهد تا برای روزانه حداقل 20 دقیقه از آن استفاده نمایید.
دستگاه تردمیل بخاطر داشتن ایمنی حرکتی، سنسورهای سرعتی و همچنین دستگیره برای کمک به راه رفتن افراد جزو ایمنترین و مورد استفادهترین دستگاههای بدنسازی است.
دستگاه دوچرخه ثابت مبله نیز در مرحله دوم قرار دارد و جزو دستگاههای ایمن است اما دستگاه دوچرخه ثابت اسپینینگ یا دوچرخه ایستاده دیجیتال را توصیه نمیکنیم.
همچنین استفاده از دستگاه الپتیکال نیز در طول دوران بارداری باید با احتیاط زیاد و در دوران کم فشار و آن هم تحت نظر پزشک و مربی متخصص انجام شود در غیر این صورت همان تردمیل بهترین گزینه است.
فواید استفاده ازدستگاههای هوازی در دوران بارداری
در دوران بارداری استفاده از تمرینات هوازی فقط به شرایط روحی و جسمی و تنفسی و قلبی کمک نمیکند بلکه برای تقویت عضلات نیز بسیار مهم و موثر است. تمرینات هوازی با دستگاههای ورزشی علاوه بر افزایش راندمان و سوخت وساز بدن شما مسبب کمک به گردش خون، کاهش استرس، کاهش فشار و درد دوران بارداری و همچنین کمک به تقویت عضلات بدن مخصوصا عضلات پا خواهد شد.
این مسئله در دراز مدت برای انتخاب نحوه به دنیا آوردن فرزندتان به شما کمک زیادی خواهد کرد. یکی از دستگاههای مناسب برای تقویت عضلات پا و قسمت لگن دستگاه دوچرخه ثابت مخصوصا از نوع مبله است که ایمنی بالایی دارد پس اگر قصد تهیه و استعلام قیمت دوچرخه ثابت را داشتید نوع مبله گزینه مناسبی برای این کار است.
نکات ایمنی برای استفاده از دستگاههای هوازی در دوران بارداری
در ادامه نکاتی را در این خصوص خواهیم گفت اما پیش از آن در خصوص افرادی که قصد خرید الپتیکال دارند باید بگوییم که اگر در خانه ازین دستگاه استفاده میکنید محدودیت زمانی استفاده در طول دوران بارداری از دستگاه الپتیکال با مراعات و رعایت بیشتری همراه است.
- در زمان تمرینات هوازی تحت هیچ شرایطی تمریناتتان را پر شدت نکنید.
- در صورت احساس حتی کوچکترین دردی تمرین را فورا متوقف کنید.
- بدون اینکه همسر یا مربی یا فردی مورد اعتماد در کنارتان باشد تمرینات را انجام ندهید.
- از تمرین در زمانی که تنها هستید خودداری کنید.
- سعی کنی با تمرکز برروی عضلات و اعصابتان تمرین کنید.
- از افزایش بی رویه ضربان قلب و شدت آن جلوگیری کنید و به خودتان فشار وارد نکنید.
- همواره در حین تمرین تعادلتان را حفظ کرده و سرعت تمرین را بالا نبرید.
- از دستگاههای ایمن برای تمرینات استفاده کنید.
برنامه تمرینی مناسب در دوران بارداری
- کشش عضلانی با آرامی برای 5 الی 10 دقیقه
- دو دقیقه تمرین تقویت تنفس با نفس های عمیق
- ده دقیقه استفاده از تردمیل با سرعت 3 کیلومتر بر ساعت و احتیاط کامل
- 5 دقیقه تمرینات عضلانی و کشش عضلات پا با کمک یک فرد مورد اعتماد
- 2 دقیقه استراحت
- 10 دقیقه تمرین با دوچرخه ثابت مبله با سبکترین سختی حرکتی و با سرعت پایین و تمرکز بالا
- 2 دقیقه استراحت
- 5 دقیقه تمرین با دستگاه الپتیکال در صورت تایید پزشک با سرعت بسیار کم و تمرکز بر تقویت عضلات پا
سخن پایانی
همانطور که گفتیم انجام تمرینات ورزشی در دوران بارداری میتواند کمک زیادی به تقویت روحی و جسمی شما کرده و در نهایت به زایمانی راحت و بیدردسر و فرزندی سالم منجر شود اما در این دوران مراقبت از خود و فرزندتان را باید با مشورت پزشک در اولویت قرار دهید. در این مقاله ما سعی کردیم توضیحاتی در خصوص تمرینات ورزشی در دوران بارداری ارائه دهیم اما در نظر داشته باشید که شما در طول دوران بارداری حتما باید با اولویت سلامتی خود و فرزندتان هرکاری را انجام دهید پس همواره در طول این مدت رعایت نکات ایمنی را جدی بگیرید.