Ooma
واکسن آنفولانزا در بارداری، هفته چندم؟

عوارض جانبی ناشی از واکسن آنفولانزا در خانم باردار چیست؟

شایعترین عوارض جانبی که خانم باردار تجربه می کند، مشابه عوارضی است که افراد دیگر تجربه می کنند. عوارض جانبی معمولاً خفیف هستند و عبارتند از:

  •  درد ، قرمزی ، و یا تورم ناشی از ضربه
  •  غش کردن
  • سردرد
  • تب
  • دردهای عضلانی
  • حالت تهوع
  • خستگی

معمولاً عوارض جانبی خیلی زود پس از تزریق واکسن دیده می شوند و 1-2 روز به طول می انجامند. به ندرت ، واکسن آنفولانزا باعث بروز مشکلات جدی مانند واکنش های آلرژیک شدید می شود. افرادی که نسبت به واکسن حساسیت شدید دارند، نباید از این واکسن استفاده کنند.

 آیا خانم های بارداری که به تخم مرغ آلرژی دارند می توانند واکسینه شوند؟

اکثر افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند با اقدامات ایمنی اضافی واکسینه می شوند. فردی که به شدت نسبت به مواد تشکیل دهنده واکسن (از جمله پروتئین تخم مرغ) حساسیت دارد، حتی اگر باردار باشد، نباید از این واکسن استفاده کند. در صورت بروز هرگونه حساسیت شدید پس از تزریق واکسن آنفولانزا، خانم باردار باید به پزشک مراجعه کند.

توجه ویژه به آلرژی تخم مرغ : مبتلایان به آلرژی به تخم مرغ می توانند واکسن آنفلوانزا مناسب سن خود (IIV ، RIV4 یا LAIV4) دریافت کنند. افرادی که سابقه حساسیت شدید به تخم مرغ دارند (کسانی که علائمی غیر از کهیر داشته اند) باید تحت نظر پزشک معالج واکسینه شوند.

چگونه بارداری خطر عوارض ناشی از آنفولانزا را افزایش می دهد؟

تغییرات طبیعی در سیستم ایمنی بدن که در دوران بارداری رخ می دهد، خطر عوارض آنفولانزا را افزایش می دهد. همچنین در صورت ابتلا به آنفولانزا خطر عوارض حاملگی مانند زایمان زودرس نیز بیشتر می شود. اگر در هنگام بارداری دچار آنفولانزا شوید، احتمالاً در بیمارستان بستری می شوید. در بارداری خطر مرگ در اثر آنفولانزا افزایش می یابد.

چه کسی باید برای محافظت در برابر آنفولانزا واکسینه شود؟

مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند افراد بالای 6 ماه از جمله خانم های باردار و خانم های شیرده هر ساله واکسن آنفولانزا دریافت کنند. اگر باردار هستید، بهتر است واکسن آنفولانزا را در اوایل فصل آنفولانزا تزریق کنید. می توانید در هر زمانی در بارداری واکسن را تزریق کنید. اگر در اوایل فصل آنفولانزا واکسینه نشدید، می توانید در انتهای فصل آنفولانزا واکسن بزنید. اگر بیماری دارید که خطر عوارض آنفولانزا مانند آسم یا بیماری قلبی را افزایش می دهد، باید قبل از شروع فصل آنفولانزا واکسن را تزریق کنید.

کدام نوع واکسن آنفولانزا را باید تزریق کنم؟

دو نوع واکسن آنفولانزا وجود دارد: 1) آمپول و 2) اسپری بینی. آمپول حاوی نوعی ویروس آنفولانزا است که غیرفعال است. این ویروس باعث بیماری نمی شود. آمپول را می توان در هر زمانی در دوران بارداری به خانم باردار تزریق کرد. واکسن آنفولانزا ضعیف به صورت اسپری بینی در دسترس است. واکسن اسپری بینی برای خانم های باردار توصیه نمی شود. اما ، پس از زایمان، برای خانم های شیرده بی خطر است.

هر چند وقت یک بار باید واکسن آنفولانزا تزریق کنم؟

با برخی از انواع واکسن ها ، آنتی بادی هایی که ساخته می شوند سالها فعال هستند. اما انواع ویروس های ایجاد کننده آنفولانزا می توانند هر سال تغییر کنند. آنتی بادی های ساخته شده در پاسخ به واکسن آنفولانزای یک سال ممکن است در برابر ویروس های آنفولانزای سال آینده اثر نکند. به همین دلیل، باید هر ساله واکسن آنفولانزا به روز شود. برای محافظت کامل ، باید سالانه واکسن آنفولانزا دریافت کنید.

چگونه تزریق واکسن آنفولانزا در بارداری به جنین کمک می کند؟

بهترین ماه‌ها برای واکسیناسیون آنفلوآنزا مهر و آبان  است، اما بعد از این زمان هم می ‌توان واکسن را استفاده کرد اگر چه اقدام سریع تر می تواند برای پیشگیری موثرتر باشد. اگر باردار هستید، بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا در بارداری، سه ماهه ی دوم است. یعنی از 14 تا 18 هفته ی بارداری .

واکسن آنفولانزا از جنین و مادر محافظت می کند. نوزادان تا سن 6 ماهگی نمی توانند واکسن آنفولانزا دریافت کنند. هنگامی که در دوران بارداری واکسن آنفولانزا تزریق می کنید، آنتی بادی های محافظ در بدن تولید می شود و به جنین منتقل می شود. این آنتی بادی ها تا 6 ماهگی که نوزاد بتواند واکسن دریافت کند، از او در برابر آنفولانزا محافظت می کنند.

آیا واکسن ها ایمن هستند؟

واکسن ها با بالاترین استاندارد ایمنی تولید می شوند. سازمان غذا و داروی ایالات متحده همه واکسن ها را تأیید می کند. CDC پس از تأیید واکسن ها، بر آن ها نظارت می كند. سالهاست میلیون ها خانم باردار از این واکسن ها استفاده می کنند و هیچ مشکلی در بارداری یا نقص هنگام تولد دیده نشده است.

آیا واکسن های ساخته شده با thimerosal می توانند باعث اوتیسم شوند؟

هیچ مدرک علمی وجود ندارد که واکسن های ساخته شده با thimerosal ، یک ماده نگهدارنده حاوی جیوه ، می تواند باعث اوتیسم یا سایر بیماری ها در نوزادان شود. تزریق واکسن های حاوی تیمروزال به مادر باعث ایجاد اوتیسم در کودکان نمی شود. واکسن آنفولانزا بدون تیمروزال نیز تهیه شده است، اما متخصصان اظهار نکرده اند که نسخه بدون تیمروزال برای گروه خاصی از جمله کودکان و زنان باردار بهتر است.

در صورت ابتلا به آنفولانزا در بارداری چه باید کرد؟

اگر باردار هستید و فکر می کنید دچار آنفلوانزا شده اید، بلافاصله با متخصص زنان تماس بگیرید. مصرف داروی ضد ویروسی در اسرع وقت توصیه می شود. علائم آنفولانزا شامل موارد زیر است:

  •  تب یا احساس تب
  •  لرز
  •  درد بدن
  •  سردرد
  • خستگی
  • سرفه یا گلو درد
  • آبریزش بینی یا گرفتگی بینی

داروهای ضد ویروسی با نسخه پزشک در دسترس است. مصرف داروها طی 48 ساعت پس از شروع علائم آنفولانزا موثر است، اما مصرف آن تا 4-5 روز پس از شروع علائم نیز تاثیر مثبت می گذارد. یک داروی ضد ویروسی آنفولانزا را درمان نمی کند ، اما می تواند طول مدت آن و شدت آن را کاهش بدهد. حتی اگر فکر می کنید آنفولانزا دارید، بهتر است با متخصص زنان تماس بگیرید.

آیا خانم شیرده می تواند واکسن آنفولانزا استفاده کند؟

بله. در هنگام آنفولانزا خانم شیرده باید برای محافظت از واکسن آنفولانزا استفاده کند. واکسیناسیون، احتمال بیمار شدن مادر و انتقال آنفولانزا به نوزادان را کاهش می دهد، بنابراین واکسیناسیون از نوزاد نیز در برابر آنفولانزا محافظت می کند. این امر به ویژه برای کودکان زیر 6 ماه از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا به دلیل سن کم نوزاد نمی توان نوزاد را واکسینه کرد.

Donzelli A. Influenza Vaccinations for All Pregnant Women? Better Evidence Is Needed. Int J Environ Res Public Health. 2018 Sep 18;15(9). pii: E2034

دکتر سهام رشیدی
این مطلب به ویرایش و تأیید رسیده است، ایشان فارغ التحصیل کارشناسی مامایی از دانشگاه کردستان بوده و در حال حاضر دارای مطب خصوصی در اهواز میباشند، و در زمینه های مراقبت هاي دوران بارداری، زايمان و پس از زايمان مشاوره تعيين جنسيت، بلوغ، يائسگي ، زناشوئي، نازايي و اختلاالات جنسي درمان بيماري هاي زنان تنظيم خانواده پاپ اسمير و ... در حال فعالیت میباشند برای آشنایی بیشتر با وی میتوانید صفحه اینستاگرام ایشان را مشاهده نمایید.

امتیاز مطلب: 100% 100


  • profileZarrii azizi1401/07/16

    مطالبتون خوب بود ولی بهتره انرژی منفی رو نمیدادین ک خانم باردار اگر آنفولانزا بگیره خطر مرگ داره همین مطلب باعث میشه ی درصد طرف بخواد خوب بشه این حرفتون باعث استرس و ناامیدی بشه و جونش از دست بده من نظرم از دید ی مادر باردار ک از استرس خیلی چیزا رو رعایت میکنه نوشتم و کلمات خیلی تاثیر داره ت روحیه و درمان .تشکر

    • profileپشتیبانی اوما1401/07/17

      تشکر عزیزم از شما، بله میشد کمی نرم تر در مورد این مسئله صحبت کرد