Ooma
ناباروری و طب باروری

قدرت باروری به صورت توانایی تولید مثل تعریف می شود و نیازمند توانایی لازم برای شروع و حفظ بارداری است . 
ناباروری ، یعنی عدم وقوع بارداری ، با وجود نزدیکی منظم بدون پیشگیری به مدت 1 سال ، که نشانگر کاهش توانایی برای بارداری و تولید مثل است . برخلاف عقیمی ، ناباروری وضعیتی غیر قابل برگشت نیست . 
ناباروری اولیه در مورد زوجی به کار می رود که تا به حال بارداری نداشته اند.ناباروری ثانویه نشانگر این است که قبلا حداقل یک بارداری به وقوع پیوسته است . 
علل اصلی ناباروری شامل موارد زیر است : 
     عامل مردانه 
     عامل زنانه شامل موارد زیر است : 
    کاهش ذخایر تخمدانی 
    اختلالات تخمک گذاری 
    آسیب و انسداد لوله های رحمی یا چسبندگی جنب لوله ای ” شامل آندومتریوز ”
    عوامل رحمی 
    بیماریهای سیستمیک 
    عوامل ایمنی و مربوط به دهانه رحم 
    عوامل نامشخص 


عامل مردانه در ناباروری
    عامل مردانه در 20% زوجهای نازا ، تنها عامل نازایی است . ولی ممکن است در 30 -40% موارد یکی از عوامل دخیل در نازایی باشد . 
    آنالیز اسپرم ، یک روش غیر تهاجمی بوده و هم چنان نقش پایه ای خود را در ارزیابی ناباروری حفظ کرده است . 
    آنالیز پایه منی ، حجم منی ، تراکم اسپرم ها ، تحرک اسپرم ها و شکل اسپرم را شامل می شود . به علاوه بسیاری از آزمایشگاهها PH  ، فروکتوز و تعداد گلبولهای سفید در منی را اندازه گیری می کنند . 
    نکته مهم این است که از آنجا که با انزال مکرر تعداد اسپرم ها کاهش می یابد ، یک زمان 2 تا 3 روزه خودداری از مقاربت توصیه می شود . 
کلیات آنالیز منی
    حجم اسپرم : حجم طبیعی منی 1.5تا 5 میلی لیتر است . 
    غلظت اسپرم ها : غلظت اسپرم ها با تعداد اسپرم در هر میلی لیتر منی انزال شده تعریف می شود . 
    تحرک اسپرم ها : یک پارامتر مهم دیگر در آنالیز منی تحرک اسپرم است که به صورت در صد اسپرم های متحرک پیشرونده در منی انزال شده تعریف می شود . 
    مرفولوژی (شکل)اسپرم : به موارد غیر طبیعی در مورفولوژي اسپرم ها ” تراتوزواسپرمیا ” گفته می شود . 
ناباروری با علل زنانه
    سن و کاهش ذخیره ای تخمدانی : همراهی سن بالای زن و کاهش باروری به خوبی اثبات شده اند . 
    نارسایی زودرس تخمدان به صورت نارسایی تولید استروژن در زنان کمتر از 35 سال ، همراه با افزایش غیر طبیعی گنادوتروپین تعریف می شود . 
    نقص فاز لوتئال یکی دیگر از دلایل ناباروری زنانه است . 
    عوامل عفونی : رابطه بین عفونت تحت بالینی و ناباروری مورد توجه قابل ملاحظه قرار گرفته است . یکی از عفونتهای مهم ، کلامیدیا است که می تواند در دستگاه تناسلی زن عفونت بدون علامت ایجاد کند و احتمال دارد که برخی زنان عفونت ساکت لوله ای را تجربه کنند این عفونتها می توانند به لوله ها آسیب بزنند و نازایی ایجاد نمایند . 
    بیماری سیستمیک : به طور کلی هر بیماری شدید سیستمیک مانند نارسایی کلیه ، نارسایی کبد یا سرطان متاستاتیک ، می تواند به اختلال محور هیپوتالاموس – هیپوفیز – تخمدان منجر شده و موجب ناباروری شود . 
    اگر بیمار مبتلا به بیماری شدید سیستمیک  بخواهد باردار شود ، قبل از هر نوع درمان ناباروری باید ارزیابی و مشاوره انجام شود زیرا خطرات فراوانی برای مادر و جنین وجود دارد . 
    در حدود 15- 20% موارد نازایی ، عوامل نامشخص هستند . نقش بالقوه لاپاراسکوپی در ارزیابی این وضعیت است . حالات غیر منتظره ای که ممکن است در جریان لاپاروسکوپی کشف شوند عبارتند از لیومیوم رحمی ، چسبندگی جنب لوله ای و اندومتریوز . 
    این موارد می توانند از طریق برهم زدن ارتباطات لو له ای – تخمدانی  طبیعی ، منجر به نازایی شوند . 

درمان
    درمان به طور معمول شامل تخمک گذاری بیش از حد ( گامت های ماده بیشتر ) ، جمع آوری ، شستشو و متراکم کردن اسپرم ( اسپرم های سالم بیشتر ) و دور زدن عامل بالقوه سرویکس با استفاده از IUI  است . 
    تحمک گذاری بیش از حد با ”کلومیفن سیترات ” و IUI  معمولا اولین رژیم درمانی است که به کار گرفته می شود . 
    اگر کلومیفن سیترات با IUI  بعد از سه ماه با عدم موفقیت روبرو شود ، تحریک تخمک گذاری با استفاده از گنادوتروپین ها باید به همراه IUI  به کار گرفته شود . 
    اگر رویکردها ی ذکر شده منجر به بارداری نشوند ، می توان IVF  یا ICSI  را انجام داد . 
عوارض تکنولوژی بارداری کمکی
1- بارداریهای چند قلو به ویژه قلهای بالاتر ، عارضه جدی درمان ناباروری است و از نظر طبی ، روانی ، اجتماعی و مالی اثرات نامطلوبی است . 
2- سندروم تحریک بیش ازحد تخمدان 
3- بارداریهای نا به جا 
4- خطر سرطان به دنبال درمانهای ناباروی 
حمایت روانی
    استرس که به شکل اضطراب یا افسردگی تظاهر می کند ، در زنان مبتلا به ناباروری افزایش می یابد . 
    رابطه میان استرس و ناباروری پیچیده است و ممکن است سیکل معیوبی را ایجاد کند که در آن ناباروری موجب استرس شده و استرس نیز موجب اشکال در باروری گردد .
    گزینه حمایت و مشاوره روانی بر اساس برنامه فردی یا گروهی ، باید به بیماران مبتلا به ناباروری پیشنهاد شود .  

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 92% 92


  • profileزهرا چل بیگی1400/02/17

    مطالبتون بسیار عالی وآموزنده وکامل است متشکرم