ایجاد لکه های سفید روی پوست یک مشکل بسیار شایع در افراد زیر 16 سال و کودکان و نوزادان است و باعث پریشانی در برخی خانواده ها می شود. اگرچه لکه های سفید ممکن است دلایل زیادی داشته باشد اما سه دلیل عمده برای بروز این بیماری پوستی وجود دارد که در این مقاله آن ها را برای شما بانوان اومایی عزیز توضیح خواهیم داد.
لکه های سفید روی پوست چه زمانی رخ می دهد؟
لکه های سفید روی پوست اغلب هنگامی رخ می دهند که پروتئین های پوست یا سلول های مرده در زیر سطح پوست محبوس شوند. آن ها همچنین ممکن است در نتیجه کاهش یا افزایش ملانین به دلایل مختلف مثل قرار گرفتن طولانی مدت در برابر نور خورشید اتفاق بیفتند. لکه های سفید پوستی معمولاً دلیلی برای نگرانی نیستند و علائم عمده ای ایجاد نمی کنند.
با این حال، مهم است که لکه های سفید توسط یک متخصص پوست بررسی شود تا علت آن ها و بهترین روش برای درمان آن ها مشخص گردد. والدین اغلب نگران هستند که این تغییرات پوستی نشانه کمبود ویتامین یا نوعی عفونت باشد، اما باید بدانید که بیشتر آن ها به دلیل یک بیماری پوستی بسیار شایع اما تا حدودی مرموز به نام pityriasis alba است.
چه چیزی باعث پیتریازیس آلبا می شود؟
تاکنون به طور دقیق مشخص نشده است که چه چیزی باعث پیتریازیس آلبا می شود، اما می دانیم که یک بیماری خطرناک نیست و به شرایط جدی تری در بدن کودک شما ارتباط ندارد. تصور می شود این بیماری نوعی درماتیت (التهاب پوست) است که منجر به "هایپوپیگمانتاسیون پس از التهاب" یعنی تغییر رنگ و ایجاد لکه های سفید می شود. این بدان معنی است که پوست به نوعی خشک یا تحریک شده و آسیب دیده است. نواحی آسیب دیده به خصوص پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب نسبت به سایر مناطق پوست سفیدتر به نظر می رسند. به همین دلیل است که والدین در اواخر بهار و اوایل تابستان بیشتر متوجه این وضعیت می شوند و در مورد آن پرس و جو می کنند. تفاوت بین پوست آسیب دیده و پوست سالم پس از شروع بازی بچه ها در بیرون از خانه بیشتر مشهود است.
روش های جلوگیری از بیماری پیتریازیس آلبا
محافظت از پوست کودک در برابر آفتاب با ضد آفتاب های با کیفیت با SPF حداقل 30 بهترین راه برای جلوگیری از بیشتر شدن این بیماری است. پزشک متخصص اطفال نیز ممکن است استفاده مکرر از نرم کننده ها و مرطوب کننده های مناسب را در طول سال توصیه کند، زیرا این امر به جلوگیری از پیشرفت مشکل و کاهش خشکی پوست و پوسته پوسته شدن که گاهی اوقات با پیتریازیس همراه است کمک می کند. درمان پیتریازیس آلبا ممکن است ماه ها و حتی تا یک سال طول بکشد.
سایر علت ها برای سفید شدن لکه پوستی صورت
البته توجه داشته باشید که بیماری های پوستی دیگری نیز وجود دارند که باعث سفید شدن پوست به صورت تکه تکه می شوند. از جمله این بیماری ها می توان به ویتیلیگو، پسوریازیس و درماتیت آتوپیک اشاره کرد. اگر فکر می کنید ممکن است فرزند شما یکی از این شرایط را داشته باشد، حتماً با پزشک کودکتان در مورد آن صحبت کنید. در ادامه برای درک بیشتر شما این بیماری های مهم را به صورت مختصر توضیح می دهیم:
1- اگزما
اگزما یک بیماری پوستی مزمن ژنتیکی و التهابی است که باعث التهاب یا تحریک پوست می شود و اغلب منجر به پوسته پوسته شدن و تغییر رنگ پوست می شود و به نظر می رسد قسمت هایی از پوست سفید تر می باشد. طبق آمار به دست آمده اگزما خصوصاً در کودکان شایع است. اگزما قابل کنترل است اما ممکن است حتی بعد از درمان کامل دوباره با تغییرات فصلی و شرایط زندگی به سراغتان بیاید.
حداقل 10٪ از کودکان در سراسر جهان به اگزما مبتلا هستند. اگر کودک شما آسم، آلرژی غذایی یا تب یونجه داشته باشد یا هر یک از این شرایط در خانواده وجود داشته باشند، احتمال ابتلا به اگزما بیشتر می شود. پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که علت این بیماری پوستی چیست. در نوزادان، به صورت بثورات در صورت یا سر، خود را نشان می دهد. بعداً ممکن است به بازوها و تنه نیز گسترش یابد. در این بیماری پوست اغلب خشک، خارش دار و به راحتی تحریک می شود. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بثورات قرمز
- خراش هایی که به پوست آسیب می رساند و منجر به خارش بیشتر می شود.
- پوست خشک
تکه های ضخیم و چرمی که با گذشت زمان از خراش و مالش خود را نشان می دهند. نواحی مشترک شامل گونه ها، چین خوردگی دست ها یا پاها، گردن، پشت، قفسه سینه یا شکم است.
عفونت های پوستی که ممکن است در اثر خراش ایجاد شود. دقت کنید که موارد زیر می توانند خارش بیشتری ایجاد کنند:
- هوای خشک
- تعریق
- استفاده از پارچه های ناهموار و زبر
- استفاده از صابون ها و شوینده های خاص با اسانس های مختلف
- مصرف زیاد غذاهایی مانند تخم مرغ، آجیل، شیر گاو، گندم، سویا و غذاهای دریایی
علائم:
اگزما همیشه خارش دار است و گاهی اوقات خارش قبل از بروز بثورات شروع می شود. اثرات آن نیز اغلب در صورت، پشت زانو، مچ، دست یا پا مشاهده می شود. این نواحی ممکن است خشک، ضخیم یا پوسته پوسته به نظر برسند و گاهی اوقات ممکن است روی پوست تاول بزند. بسیاری از مبتلایان به اگزما حساسیت های مختلفی دارند.
درمان:
درمان اگزما به کاهش و جلوگیری از خارش کمک می کند اما خراشیدن می تواند آن را بدتر کرده و حتی منجر به عفونت شود. لوسیون ها و کرم ها می توانند پوست را مرطوب نگه دارند و کمپرس های سرد می توانند خارش را تسکین دهند. سایر درمان ها شامل فتوتراپی، مصرف آنتی هیستامین و هیدروکورتیزون است. البته همه این موارد باید توسط پزشک متخصص پوست تجویز شود. به طور کلی درمان مناسب اگزما به سن، سابقه پزشکی و شدت علائم شما بستگی دارد.
2- درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک که اغلب در نوزادان به عنوان گهواره و در بزرگسالان شوره سر نامیده می شود، باعث خارش و قرمز شدن پوست سر، صورت و سینه می گردد. در بزرگسالان، درماتیت می تواند یک بیماری مزمن باشد که ناشی از استرس، قارچ یا سایر موارد است.
علاوئم و درمان:
علائم این بیماری پوستی را می توان با کرم ها، شامپوهای دارویی، داروهای ضد قارچ و سایر درمان ها کنترل کرد. ممکن است لازم باشد قبل از بهبود شرایط، محصولات مختلف یا ترکیبی از محصولات را امتحان کنید؛ اما بهتر است همه موارد تحت نظارت پزشک باشد.
3- پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی مزمن است که در آن سلول های سفید خون باعث التهاب می شوند. در این بیماری سلول های پوست خیلی سریع تکثیر شده و در سطح پوست جمع می شوند. در نتیجه باعث ایجاد پلاک های پوسته پوسته و خارش دار خواهند شد.
عواملی که پسوریازیس را تحریک می کنند شامل خراش پوست و گزش، استرس، استعمال دخانیات، الکل و حتی کمبود ویتامین D است. اگر خودتان یا پزشکتان بتوانید عوامل محرک این بیماری را شناسایی کنید می توانید با تغییر سبک زندگی از شدت بیماری جلوگیری نمایید.
درمان ها شامل کرم ها و پمادهای موضعی، نور درمانی و داروهای سیستمیک برای پسوریازیس شدید است.
4- کمبودهای تغذیه ای
کمبود کلسیم، ویتامین D و ویتامین E می تواند باعث ایجاد لکه های سفید روی پوست شود. این لکه های سفید اگرچه بی ضرر هستند، اما نشان می دهد که شما باید یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید. می توانید به پزشک مراجعه کنید تا با انجام یک سری آزمایشات ساده کمبود های تغذیه ای شما مشخص شود تا آن ها را بیشتر در رژیم غذایی خود قرار دهید. اگر هم لازم باشد پزشک برایتان مکمل تجویز می کند.
5- بثورات آلرژیک
هنگامی که کودک شما پس از لمس چیزی که به آن حساس است دچار این لکه های سفید یا بثورت می شود، به آن درماتیت تماسی آلرژیک می گویند. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خارش شدید
- قرمزی یا بثورات پوستی
- لکه های ضخیم، پوسته پوسته و چرمی روی پوست که با گذشت زمان ایجاد می شوند
مواردی که می توانند باعث ایجاد این واکنش ها یا بددتر شدن آن ها شوند عبارت اند از:
- نیکل، فلزی در بعضی گوشواره ها و دکمه ها
- پیچک سمی، بلوط و سماق
- مواد موجود در برخی از دهانشویه ها و خمیر دندان ها
- مواد شیمیایی و رنگ در کفش
- لوازم آرایشی
- داروهایی مانند نئومایسین (آنتی بیوتیک)، آنتی هیستامین ها و داروهای بیهوشی (درمان های بی حس کننده پوست) که روی پوست استفاده می شوند.
- کهیر و تورم (کهیر برجستگی ها یا لکه های قرمز خارش دار روی پوست است. آن ها می توانند از چند دقیقه تا چند ساعت دوام بیاورند و ممکن است طی چند روز کم و زیاد شوند.
- مصرف غذاهایی مانند تخم مرغ، شیر، بادام زمینی، گندم، سویا، غذاهای دریایی، آجیل و توت فرنگی
- مصرف برخی از داروها، به ویژه آنتی بیوتیک ها
- نیش حشرات
- استفاده از مواد لاتکس
- بزاق یا شوره حیوان خانگی
6- عفونت های ویروسی
اگر در کودک شما علائم این بیماری مشاهد شد، ممکن است نوع دیگری از تورم به نام آنژیوادم نیز داشته باشد. در این صورت بثورات روی پوست نرم مانند دهان، اطراف چشم و اندام تناسلی آن ها ظاهر می شود که معمولاً همراه با کهیر هستند. کهیر خطرناک نیست، اما اگر کودک شما در تنفس مشکل دارد یا زبان یا گلوی او ورم کرده است، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
سخن آخر
وجود لکه های سفید روی پوست کودکان می تواند زیاد جدی نباشد و با مراقبت های لازم بهبود پیدا کند؛ اما گاهی نیز نشانه یک بیماری پوستی جدی است؛ بنابراین بهتر است در صورت مشاهده در اسرع وقت به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا کودکتان به طور کامل معاینه شود.
Cashmere Lashkari, B.Sc.Reviewed by Afsaneh Khetrapal, BSc. Milia in Babies.2019