Ooma
عوارض قند خون بالای 400

بیماری دیابت از بیماری های شایعی است که اگر با رژیم غذایی مناسب از ابتلا به آن جلوگیری نکنیم درمانش کار آسانی نخواهد بود. معمولا افرادی که دچار دیابت می شوند باید دائما قند خون خود را کنترل کنند و در صورت بی توجهی و عدم کنترل دوباره قندشان بالا می رود که می تواند برای فرد خطرناک باشد. بنابراین اگر مبتلا به دیابت هستید، نگه داشتن قند خون در رنج طبیعی آن بسیار مهم است.

در صورتی که میزان قند خون شما بالاتر از 400 باشد عوارضی را به همراه خواهد داشت که می خواهیم در این مقاله آن ها را بررسی کنیم. هدف گروه سلامت اوما شادی و سلامتی هرچه بیشتر شما مخاطبین عزیز است. پس ما را همراهی کنید:

عوارض قند خون خارج از محدوده طبیعی

اگر قند خون شما به درستی کنترل نشود و سطح گلوکز خون شما پایین تر از رنج طبیعی ان قرار بگیرد باعث عوارضی مثل لرز، ضربان تند قلب و سرگیجه می شود. همچنین اگر قند خون شما بیش از حد نرمال در حال چرخش باشد و زیادی بالا برود، شما را به یک بیماری به نام (هایپرگلیسمی) مبتلا می کند. این بیماری نیز عوارض طولانی مدت و کوتاه مدت را مانند کتواسیدوز دیابتی (DKA) برای شما ایجاد می کند که یک وضعیت جدی و خطرناک محسوب می شود و حتی می تواند کشنده باشد.

چرا سطح قند خون بالا اینقدر خطرناک است؟

برای اینکه اهمیت قند خون بالا را بیشتر متوجه شوید باید بدانید زمانی که قند خون شما بیش از اندازه بالا می رود و دستگاه اندازه گیری تقریبا بالاتراز 400 میلی گرم در هر دسی لیتر را نشان می دهد، علائمی مانند تکرر ادرار و تشنگی بیش از اندازه برای فرد ایجاد می کند. اگر این فرد درمان نشود و یا نسبت به کنترل قند خون خود و کاهش آن بی اهمیت باشد باعث می شود بدنش نتواند از انسولین برای تجزیه گلوکز و تبدیل آن به انرژی استفاده کند. در این حالت به خاطر واکنش هایی که در چربی خون ایجاد می شود فرد دیابتی بصورت ناگهانی دچار افت قند شده و به بیماری کتواسیدوز دیابتی مبتلا می شود.

به گزارش ADA ، در واقع بدون انسولین بدن شما شروع به تجزیه چربی ها می کند و باعث تولید مواد شیمیایی به نام کتون می شود. بدن شما نمی تواند کتون زیادی داشته باشد، بنابراین سعی می کند آنها را از طریق ادرار از بدن خارج کند - اما از آنجا که وقتی مقدار کتون ها زیاد می شود بدن همیشه نمی تواند همه آنها را از بین ببرد ، می توانند به رشد خود ادامه دهند و باعث کتواسیدوز دیابتی می شوند.

چگونه بفهمم در معرض خطر هستم؟

آزمایش کشت ادرار وجود كتون را در ادرار نشان می دهد - مقادیر بالای این مواد شیمیایی یك علامت بالقوه كتوواسیدوز دیابتی است. پزشک به شما خواهد گفت که چه زمانی باید این آزمایش را انجام دهید ، اما ADA توصیه می کند همه افرادی که میزان قندشان ( برای چند روز متوالی) بالاتراز 240 میلی گرم در دسی لیتر است باید آزمایش تشخیص میزان کتون را انجام دهند.

  بیماری کتواسیدوز دیابتی علاوه بر تغییر قند خون علائم دیگری مانند تهوع، مشکلات تنفسی، بوی میوه در هنگام تنفس و تغییر میزان فعالیت های ذهنی و تمرکز را نیز به دنبال دارد. سوزان اسپات ، MD ، متخصص غدد و متخصص دانشکده پزشکی دانشگاه دوک می گوید: "در کلینیک ما ، اگر فردی قند خون بیش از 300 میلی گرم در دسی لیتر داشته باشد ، کتون ادرار را بررسی خواهیم کرد." "اگر میزان قند خون آنها بیش از 300 میلی گرم در دسی لیتر باشد ما نگران هستیم که آنها به کتواسیدوز دیابتی مبتلا شوند همچنین در صورت قند خون بالاتر از 400 حتما این آزمایش انجام می شود."

 

عوارض قند خون بالا

 

اگر نتایج آزمایش شما وجود کتون در ادرار را تایید کرد باید نزد پزشک بروید و کاملا به توصیه های پزشکی و کنترل کننده او عمل کنید. شاید لازم باشد سریعا بستری شوید. طبق توصیه های ADA نیز در صورت تایید وجود کتون به هیچ وجه نباید ورزش کنید. در این حالت ورزش کردن سطح قند خون شما را بیشتر افزایش  می دهد و خطرناک است.

دکتر Spratt می گوید ، اگر میزان قند خون شما بیش از 400 میلی گرم در روز باشد ، در معرض کمبود آب بدن هستید. پزشكان در طول درمان این بیماری، به شما انسولین می دهند تا میزان قند خون شما را تثبیت كرده و مایعاتی را كه احتمالاً از طریق ادرار یا استفراغ از دست داده اید، جایگزین شود.

اگر پس از مصرف انسولین سطح قند خود را دوباره آزمایش کرده اید و قند خون شما باز هم بالاتر از 400 میلی گرم در روز است ممکن است نیاز به مصرف انسولین و آب بیشتر داشته باشید که باید با توصیه پزشک مقدار انسولین اضافه شود.

در صورت داشتن علائم کتواسیدوز دیابتی، ممکن است نیاز به مراقبت فوری پزشکی داشته باشید. عدم درمان كتواسیدوز دیابتی می تواند منجر به كما دیابتی و مرگ شود .  بنابراین مراقبت های پزشکی و یا بستری شدن در مواقع خاص بسیار پراهمیت است

بطور کلی قند خون بالا به مدت طولانی می تواند منجر به کما دیابتی شود. اگر سلول های ماهیچه ای شما در اثر کاهش انرژی و بیماری کتواسیدوز دیابتی دچار کمبود شوند بدن شما با از بین بردن ذخایر چربی این کمبود را جبران می کند. این فرایند در واقع همان فرایند شیمیایی است که باعث تولید کتون می شود و عوارض خطرناکی را در بر دارد.

توجه داشته باشید که این بیماری بیشتر در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 اتفاق می افتد اما در موارد نادر نیز در افراد دارای دیابت نوع 2 یا دیابت حاملگی نیز مشاهده شده است. 

 سندرم هایپراسمولار دیابتی

 اگر سطح قند خون شما 600 میلی گرم در هر دسی لیتر (میلی گرم در لیتر) یا 33.3 میلی لیتر در لیتر (میلی مول در لیتر) باشد ، این بیماری را سندرم هایپرسمولار دیابتی می نامند. قند خون بسیار بالا خون شما را مانند یک شربت پر از شکر غلیظ می کند. این قند اضافی به ادرار منتقل می شود و مانند یک فیلتر عمل می کند که باعث می شود بخش عظیمی از مایعات بدن دفع شوند.

این بیماری نیز در صورت عدم درمان سریع باعث کمبود شدید آب در بدن و یا کمای دیابتی می شود. این بیماری بسیار جدی و خطرناک است و طبق آمار گزارش شده حدود 25 تا 50 درصد از مبتلایان به سندرم هایپراسمولار دیابتی دچار کما می شوند.

 هیپوگلیسمی

مغز شما برای عملکرد مناسب به گلوکز نیاز دارد. در موارد حاد،  پایین بودن شدید قند خون می تواند باعث ایجاد این بیماری شود. هیپوگلیسمی می تواند ناشی از انسولین زیاد یا کم غذا خوردن نیز باشد. ورزش بیش از حد جدی یا نوشیدن زیاد الکل نیز می تواند همین تأثیر را روی شما بگذارد.

سخن آخر

بیماری دیابت یک بیماری خطرناک است که معمولا به صورت موروثی می باشد. اما افرادی هم که در خانواده شان سابقه دیابت وجود نداشته است اگر رژیم غذایی نامناسبی داشته باشند ممکن است به این بیماری و عوارض ناشی از آن مبتلا شوند. در صورت دچار شدن به دیابت باید دائما تحت نظارت پزشک باشید و مو به مو توصیه های پزشک را انجام دهید تا قندتان کنترل و از خطرات ناشی از ان جلوگیری شود.

Kim Coppin, BSN, RN, CCRN. What to Do if Your Blood Sugar Is Over 400. Updated October 1, 2019

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 93% 93