درد زانو هنگام بالا رفتن از پله برای اغلب ما اتفاق افتاده است. برای بررسی علت و درمان آن باید مشخص شود که درد چه هنگامی رخ می دهد و کدام قسمت زانو را درگیر می کند؟
درد زانو هنگام بالا رفتن از پله نشانه چیست؟
تحقیقات زیادی در زمینه درد زانو هنگام بالا رفتن از پله صورت گرفته است و نتایج این طور نشان می دهد که ارتروز زانو مربوط به ساییدگی مهمترین عامل درد زانو هنگام بالا رفتن از پله محسوب می شود. زیر استخوان کشکک در مفصل زانو یک غضروف قرار گرفته است. وظیفه این غضروف جلوگیری از فشار بیش از حد به زانو در زمان خم شدن و یا بلند کردن اشیا است. حال با کهولت سن، انجام کارهای سنگین و یا فشار زیاد بر ناحیه زانو، این غضروف نرم می شود و به اصطلاح کندرومالاسی رخ می دهد. درد زانو هنگام بالا رفتن از پله دقیقاً در همین زمان احساس می شود.
علت درد زانو در هنگام بالا رفتن از پله
کار کشیدن بیش از حد از زانوها سبب ساییدگی غضروف می شود و شاهد درد زانو هنگام بالا رفتن از پله خواهیم بود. کندرومالاسی کشکک تنها برای سنین بالا نبوده و ممکن است در سنین جوانی نیز رخ دهد. در واقع زمانی که کشکک از راستای اصلی خارج شود وارد موقعیت نامناسبی می شود و به نوعی در بخش زانو ناهمواری رخ می دهد. این موضوع در نهایت سبب بروز درد زانو می شود. سیستم نوبت دهی دکتر ارتوپد شیراز به صورت انلاین در اختیار شما قرار گرفته است تا در ابتدا بتوانید تشخیص درستی از علت درد زانو هنگام بالا رفتن از پله داشته باشید و سپس درمان را اغاز کنید.
گاه آسیب های وارده بر زانو سبب می شود تا کشکک زانو درگیر شود. عدم هم ترازی عضلات چهار سر ران و همینطور عضلات ساق پا نیز سبب بروز درد زانو هنگام بالا رفتن از پله می شود. افرادی که حرکات ورزشی پرفشار را تجربه می کنند ممکن است درگیر این مشکل شوند.
التهاب و عفونت مفصل زانو از دیگر دلایل مهم درد در این ناحیه است. التهاب مفصلی، آرتریت روماتوئید و التهاب پاتلا در این لاین قرار دارد. افت عملکرد مفصل نیز از موارد مهمی است که می بایست ارزیابی شود. آسیب به بافت رباط، پارگی عضلات و کپسول مفصلی نیز موضوع مهمی محسوب می شود. افرادی که درگیر پارگی مینیسکوس هستند نیز با درد زانو همراه خواهند بود. افت عملکرد مفصل سبب سفتی در مفصل و تورم می شود. تغییرات در قوس زانو، سنگینی وزن بدن، بارداری و عوامل تنش زا نیز در نهایت موجب درد در ناحیه زانو خواهد شد. حتی جابجایی غلط بدن در حین حرکت در نهایت سبب بروز درد زانو می شود. آسیب دیدگی رباط و بیماری نقرس از دیگر مواردی است که باید توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرد.
درد در ناحیه زانو
پیشگیری بهتر از درمان است!
وقتی روش صحیح بالا و پایین رفتن از پله را رعایت کنید ممکن است هرگز درگیر درد شدید در ناحیه زانو نشوید. اولین گام صاف نگه داشتن بدن است. می بایست سعی کنید به جلو خم نشوید. نیرو می بایست از طریق پاشنه اعمال شود. بسیار مهم است تا بدن خود را بالا بکشید و سعی کنید فشار یکسانی به همه نقاط بدن وارد کنید. مفاصل همزمان حرکت می کنند اما بهتر است تمرکز اصلی بر روی مفصل ران باشد تا فشار از زانو کاهش یابد. به گفته دکتر بهداد اسکندری نیاز است الگوی حرکتی ناسالم تصحیح شود. تقویت ماهیچه های باسن و همسترینگ سبب می شود تا بدن در برابر خستگی مقاوم تر شود. باز و بسته کردن بیش از حد پاها مشکلساز بوده و در نهایت سبب بروز درد زانو هنگام بالا رفتن از پله می شود.
افرادی که دچار اضافه وزن هستند می بایست وزن خود را کاهش دهند. کاهش وزن مانع اعمال فشار اضافی روی مفصل زانو می شود. افرادی که درگیر اضافه وزن هستند سریعاً دچار ساییدگی زانو می شوند.
درمان درد زانو هنگام بالا رفتن از پله
زمانی که علت درد زانو هنگام پایین رفتن از پله مشخص شد می بایست روش های درمانی مختلف امتحان شود. استراحت کردن اولین تجویز پزشک خواهد بود. با استراحت و کاهش فشار به زانو، بافت هایی که دچار آسیب شده اند بهبود می یابند. البته شخص می بایست پیاده روی ساده را ادامه دهد. کیسه های حرارتی و کمپرس های سرد کمک می کند تا تورم زانو کمتر شود روش انجام کار گرما و سرمادرمانی توسط پزشک اعلام می شود. گاه پزشک بسته به شرایط زانو، جلسات متعدد فیزیوتراپی تجویز می کند. فیزیوتراپی سبب می شود تا مشکلاتی که در ناحیه پا وجود دارد درمان شود. برنامه بازیابی توان سبب مدیریت بهتر درد می شود. برنامه ورزشی مخصوصی در اختیار بیمار قرار می گیرد تا درد زانو هنگام بالا رفتن از پله به حداقل برسد. استفاده از داروهای ضد التهاب و مسکن ها نیز سبب می شود تا درد به حداقل برسد.