بیماری نقرس
بیماری نقرس در اثر تولید اسید اوریک به وجود می آید. این بیماری بر روی پاها تاثیر می گذارد. اگر مبتلا به بیماری نقرس هستید در مفاصل پاها، بخصوص در انگشت بزرگ پا، تورم و درد احساس می کنید. دردهای ناگهانی یا حملات نقرس به صورتی اتفاق می افتد که احساس می کنید پایتان بر روی آتش است.
علائم بیماری نقرس
چهار مرحله در بیماری نقرس وجود دارد: هیپراوریسمی بدون علامت، نقرس حاد، نقرس با فاصله و نقرس مزمن. این مراحل علائم و روش درمان متفاوتی دارند.
هیپراوریسمی زمانی اتفاق می افتد که مقدار اوریک اسید در خون شما زیاد باشد. اگر علائم دیگری مشاهده نشود، هیپراوریسمی بدون علامت می باشد.
نقرس حاد زمانی اتفاق می افتد که هیپراوریسمی باعث شود کریستال های اوریک اسید در مفاصل گسترده شوند. این مسئله باعث درد و ورم شدید می شود. مفصل احساس گرما می کند. علائم این بیماری به صورت ناگهانی ظاهر می شوند و برای 3 تا 10 روز به طول می انجامند. احتمالا حمله های چندگانه نقرس حاد نیز در طول ماه های یا سال ها به سراغ شما می آید.
نقرس با فاصله، فاصله ای است که بین حملات نقرس حاد می افتد. در این مرحله هیچ علائمی مشاهده نمی شود.
نقرس مزمن زمانی اتفاق می افتد که بیماری شما قابل درمان نباشد. حدود ده سال طول می کشد که بیماری به این مرحله برسد. در این مرحله، برآمدگی های سفتی در مفاصل تشکیل می شود و پوست و بافت های نرم، این برآمدگی ها را احاطه می کند. این برآمدگی ها در قسمت های دیگر بدن نیز مانند گوش تشکیل می شوند. این برآمدگی ها باعث آسیب دائمی به مفاصل می شوند.
علت بیماری نقرس
نقرس بیماری پیچیده ای است. عوامل مختلفی در ایجاد این بیماری نقش دارند. شرایط خاص شامل ناهنجاری سوخت و ساز و مشکلات خونی باعث تولید اوریک اسید زیاد می شود. مصرف بیش از حد الکل باعث افزایش مقدار اوریک اسید خون می شود.
مصرف بیش از حد برخی موادغذایی نیز باعث نقرس می شود. مانند:
- صدف
- گوشت قرمز
- آبمیوه های شیرین
- نمک
همچنین در صورتی که بدن اوریک اسید را به درستی دفع نکند، احتمال نقرس وجود دارد. اگر گرسنه باشید یا بدن کم آب باشد، دفع اوریک اسید سخت می شود. این مسئله باعث رسوب آن در مفاصل می شود.
برخی بیماری ها مانند مشکلات تیروئیدی و مشکلات کلیه نیز باعث ناتوانی بدن در دفع اوریک اسید می شود. برخی داروها نیز باعث می شود بدن به راحتی نتواند اوریک اسید را دفع کند. مانند دیورتیک ها و داروهای از بین برنده قارچ ها مانند سیکلوسپورین.
فاکتورهای خطرناک برای بیماری نقرس
- سن: بیماری نقرس در مردهای بین 40 تا 50 سال و خانم هایی که یائسه شده اند بیشتر اتفاق می افتد.
- جنسیت: مردها بیشتر تحت تاثیر نقرس قرار می گیرند تا خانم ها.
- سابقه خانوادگی: اگر در خانواده شما فردی مبتلا به نقرس وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به آن افزایش می یابد.
- رژیم غذایی: مصرف غذاهای سرشار از پورین، احتمال ابتلا به نقرس را زیاد می کند. به عنوان مثال مصرف گوشت قرمز و برخی ماهی های خاص که حاوی پورین هستند.
- نوشیدن الکل: مصرف بیش از دو لیوان الکل در روز احتمال ابتلا به نقرس را افزایش می دهد.
- قرص: برخی قرص ها مانند دیورتیک ها و سیکلوسپورین احتمال ابتلا به نقرس را افزایش می دهند.
- سایر شرایط: فشار خون بالا، بیماری های کلیوی، بیماری تیروئید و دیابت احتمال ابتلا به نقرس را افزایش می دهند.
تشخیص نقرس
پزشک براساس پرونده پزشکی شما، آزمایشات انجام شده و علائم بیماری را تشخیص می دهد. همچنین پزشک می تواند بیماری را از روی درد مفاصل، تورم آن و توصیفات شما تشخیص دهد.
پزشک همچنین آزمایشی برای بررسی اوریک اسید تشکیل شده در مفاصل تجویز می کند. در طی آزمایش مایعی از مفصل گرفته می شود و مقدار اوریک اسید آن مورد آزمایش قرار می گیرد. همچنین امکان دارد مفاصل با استفاده از اشعه ایکس نیز مشاهده شود.
درمان نقرس
در بیشتر موارد، پزشک عمومی بیماری شما را درمان می کند. اما اگر علائم نقرس مزمن دیده شود، پزشک شما را به متخصص معرفی می کند.
پزشک درمان را با توجه به پیشروی بیماری و شدت آن برنامه ریزی می کند. پزشک ممکن است داروهایی نیز تجویز کند مانند:
- کلوشی سین برای کاهش درد در مفاصل
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن به منظور کاهش التهاب و درد مفاصل
- کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزولون به منظور کاهش التهاب و درد مفاصل
- داروهایی جهت کاهش تولید مقدار اسید اوریک مانند آلوپورینول
- داروهایی جهت از بین بردن اسید اوریک بدن مانند پروبنسید
در کنار داروها، پزشک به شما توصیه می کند روش زندگی را در جهت کاهش علائم و حملات نقرس تغییر دهید. به عنوان مثال پزشک شما را تشویق می کند:
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
- مقدار مصرف الکل را کاهش دهید.
- وزن کم کنید.
- ترک سیگار
عوارض نقرس
اگر نقرس درمان نشود، باعث ایجاد برآمدگی در اطراف مفاصل ورم نکرده می شود. این مسئله باعث آرتروز می شود که مفاصل به شدت آسیب می بینند و ورم می کنند.
جلوگیری از ابتلا به نقرس
راه های زیادی برای جلوگیری از نقرس وجود دارد. مانند:
- کاهش مقدار الکل مصرفی
- کاهش مقدار غذاهای سرشار از پورین مانند گوشت خوک، گوشت گاو، صدف
- مصرف رژیم غذایی کم چرب و غنی از سبزیجات
- کاهش وزن
- ترک سیگار
- ورزش کردن
- جلوگیری از کم آب شدن بدن
اگر قرص خاصی مصرف می کنید یا بیماری خاصی دارید برای کاهش احتمال نقرس از پزشک اطلاعات لازم را کسب کنید.