آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس، کیسه انگشتی شکل، است که از روده بزرگ در سمت راست شکم شما ایجاد می شود. آپاندیس باعث درد در قسمت پایین شکم سمت راست می شود. با این حال ، در بیشتر افراد ، درد در اطراف ناف شروع می شود و سپس شروع به حرکت می کند. هرچه التهاب بدتر شود ، درد آپاندیس افزایش می یابد و در نهایت شدید می شود. اگرچه آپاندیس در هر کسی ایجاد می شود ، اما اغلب در افراد بین 10 تا 30 سال رخ می دهد. درمان استاندارد جراحی برای برداشتن آپاندیس است.
درد اپاندیس چقدر طول میکشد؟
علائم آپاندیس چیست؟
علائم آپاندیس در نوزادان
علائم آپاندیس در کودکان
علائم آپاندیس در بارداری
دردهایی شبیه آپاندیس
آپاندیس حدود 10 سانتی متر طول دارد و در سمت راست و پایین شکم قرار دارد. این بافت لوله ای شکل از یک انتها بسته است. آپاندیس به سکوم (کورروده)، یک قسمت کیسه مانند روده بزرگ یا کولون، وصل شده است.
درد شدید و ناگهانی شکم معمولاً اولین علامت آپاندیس است. درد اغلب در نزدیکی ناف شروع می شود. با بدتر شدن شرایط، درد به سمت راست قسمت تحتانی شکم حرکت می کند. چند ساعت بعد با حرکت، نفس عمیق، سرفه یا عطسه درد شدیدتر می شود .
درد اپاندیس چقدر طول میکشد؟
آپاندیس معمولاً با دردی مبهم در قسمت وسط شکم نزدیک ناف شروع می شود. درد به آرامی در 24 ساعت آینده به سمت راست شکم قسمت تحتانی (به سمت لگن راست) حرکت می کند. در توضیحات کلاسیک ، درد شکم ممکن است با علائم و نشانه های دیگری مانند تهوع ، استفراغ ، عدم اشتها و تب همراه باشد. کمتر از نیمی از افرادی که مبتلا به آپاندیس هستند همه این علائم را دارند.
علائم آپاندیس ممکن است چهار تا 48 ساعت طول بکشد. در این مدت، فرد ممکن است درجات مختلفی از علائم مانند از دست دادن اشتها، استفراغ و درد شکم داشته باشد. ممکن است فرد مبتلا به یبوست یا اسهال باشد ، یا ممکن است در عادات روده تغییری ایجاد نشود.
جداسازی علائم اولیه از سایر بیماریها از جمله دستگاه گوارش (التهاب معده و روده ها) دشوار است. گاهی مشکلات معده با آپاندیس اشتباه گرفته می شود. کودکان و سالمندان اغلب علائم کمتری دارند ، یا نمی توانند علائم خود را به درستی توصیف کنند. به همین دلیل تشخیص بیماری و علائم در آنها دشوارتر است [1].
علائم آپاندیس چیست؟
آپاندیس علائم مختلفی دارد از جمله:
- درد شکم
- تب کم
- حالت تهوع
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- یبوست
- اسهال
- عبور دشوار گاز
همه افراد علائم یکسانی ندارند ، اما حتما پس از مشاهده علائم در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. آپاندیس می تواند به سرعت طی 48 تا 72 ساعت پس از شروع علائم، پاره شود. در صورت بروز هر یک از علائم زیر ، فوراً به بیمارستان مراجعه کنید:
درد شکم
علائم آپاندیس معمولاً شامل درد تدریجی شکم و گرفتگی و درد در سراسر شکم است. هرچه آپاندیس بیشتر متورم و ملتهب شود، تحریک پوشش دیواره شکم، معروف به پریتونئوم ، بیشتر دیده می شود. آپاندیس باعث درد موضعی و تیز در قسمت تحتانی شکم می شود. درد به صورت مداوم و شدید است و از درد ابتدایی شدیدتر است.
در برخی از افراد ممکن است آپاندیس پشت روده بزرگ قرار بگیرد. آپاندیسی که در این افراد رخ می دهد می تواند باعث کمردرد یا درد لگن شود.
تب خفیف
آپاندیس معمولاً باعث ایجاد تب بین 37/2 درجه سانتیگراد و 38 درجه سانتیگراد می شود. همچنین ممکن است دچار لرز شوید. اگر آپاندیستان ترکید ، عفونت ناشی از آن می تواند باعث افزایش تب شود. تب بالاتر از 38.3 درجه سانتیگراد و افزایش ضربان قلب به معنای پارگی آپاندیس است.
ناراحتی گوارشی
آپاندیس می تواند باعث تهوع و استفراغ شود. ممکن است اشتهای خود را از دست بدهید و احساس کنید نمی توانید غذا بخورید. همچنین ممکن است دچار یبوست شوید یا به اسهال شدید مبتلا شوید. اگر در خروج گاز از بدن مشکل دارید، ممکن است نشانه انسداد جزئی یا کامل روده باشد [2].
علائم آپاندیس در نوزادان
نوزادان ممکن است در یک منطقه خاص دچار درد نشوند. ممکن است در تمام بدن حساسیت به لمس وجود داشته باشد یا ممکن است دردی نداشته باشد. کودکان و نوزادان ممکن است حرکات روده ای کمتر و مکرر داشته باشند. اگر اسهال رخ دهد ، ممکن است نشانه بیماری دیگری باشد.
در حالی که کودکان و نوزادان علائم مشابه بزرگسالان ندارند، اما تحقیقات نشان می دهد درد شکم رایج ترین علامت آپاندیس برای این گروه سنی است [3].
علائم آپاندیس در کودکان و نوجوانان
اگر گمان می کنید فرزندتان دچار آپاندیس شده است، او را به بیمارستان منتقل کنید. کودکان همیشه قادر به توصیف احساسات خود نیستند. آنها معمولاً درک درستی از درد ندارند و نمی دانند درد در تمام شکم است یا خیر.
در بزرگسالان نیز گاهی آپاندیس با مشکلات معده یا عفونت ادراری (UTI) اشتباه گرفته می شود. بنابراین همیشه مراقب علائم آپاندیس باشید. پارگی آپاندیس می تواند خطرناک باشد، اما خطر مرگ در نوزادان و کودکان نوپا بیشتر است.
در كودكان 2 سال و بالاتر علائم آپاندیس به صورت زیر دیده می شود:
- استفراغ
- نفخ شکم یا تورم شکم
- حساس شدن شکم
کودکان و نوجوانان بزرگتر به احتمال زیاد علائم زیر را تجربه می کنند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد در سمت راست پایین شکم [4]
علائم آپاندیس در دوران بارداری
بسیاری از علائم آپاندیس مشابه ناراحتی های بارداری است. این موارد شامل گرفتگی معده ، تهوع و استفراغ است. با این حال ، زنان باردار ممکن است همیشه علائم کلاسیک آپاندیس، به ویژه در اواخر بارداری، نداشته باشند. رحم در حال رشد آپاندیس را در دوران بارداری هل می دهد. به همین دلیل به جای درد در سمت راست قسمت تحتانی شکم، درد در قسمت فوقانی شکم ایجاد می شود. زنان باردار مبتلا به آپاندیس نیز به احتمال زیاد دچار سوزش سر دل، نفخ یا یبوست و اسهال می شوند [5].
دردهایی شبیه آپاندیس
درد شکم می تواند نشانه سایر بیماری ها باشد که مشابه آپاندیس هستند. مثالها عبارتند از:
- زخم معده
- یبوست
- بیماری های التهابی روده (IBD) ، از جمله بیماری کرون و کولیت اولسراتیو
- مدفوع ، انگل یا بافت هایی که آپاندیس را پر می کند
- آسیب یا صدمه به شکم
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
آپاندیس می تواند باعث مرگ شود و نیاز به مراقبت فوری دارد. در صورتی که آپاندیس به مدت طولانی درمان نشود بدتر می شود. علائم اولیه ممکن است مشابه نفخ باشد. اگر داروهای بدون نسخه (OTC) نفخ را تسکین نداد، یا اگر درد شدید و وخیم باشد، فرد باید به پزشک مراجعه کند. ممکن است توصیه شود که مستقیم به اورژانس مراجعه کنید [6].
1- D J Humes. Acute appendicitis. BMJ. 2006 Sep 9; 333(7567): 530–534.
2- Imtiaz Wani. L-sign in appendicitis: a case series. Cases J. 2009; 2: 8117.
3- Alloo J, Gerstle T, Shilyansky J, Ein SH. Appendicitis in children less than 3 years of age: a 28-year review. Pediatr Surg Int. 2004 Jan;19(12):777-9. Epub 2004 Jan 16.
4- Pierluigi Marzuillo, Claudio Germani. Appendicitis in children less than five years old: A challenge for the general practitioner. World J Clin Pediatr. 2015 May 8; 4(2): 19–24.
5- S Chawla, Shakti Vardhan and SS Jog. Appendicitis During Pregnancy. Med J Armed Forces India. 2003 Jul; 59(3): 212–215.
6- Gerhard Mostbeck, E. Jane Adam. How to diagnose acute appendicitis: ultrasound first. Insights Imaging. 2016 Apr; 7(2): 255–263.