Ooma
علائم آبله مرغان در کودکان

آبله مرغان یکی از بیماری هایی است که بیشتر در کودکان ایجاد می شود اما ممکن است در بزرگسالانی که در کودکی به این بیماری دچار نشده اند نیز اتفاق بیفتد. این بیماری دارای علائم مختلفی است که از جمله مهم ترین آن ها بثورات خارش دار پوستی و تغییر عادات خواب می باشد. علائم آبله مرغان در نوزادان شدید تر از کودکان و بزرگسالان است؛ زیرا هنوز سیستم ایمنی بدنشان به طور کامل فعالیت خود را شروع نکرده است. اگرچه آبله مرغان اغلب به خودی خود برطرف می شود، اما می تواند علائم جدی را در افراد مبتلا، به ویژه نوزادان ایجاد کند؛ بنابراین، نوزادان واکسینه نشده نباید در مجاورت افراد مبتلا به ویروس باشند. در این مطلب نیز ما نکات مهم در مورد این بیماری را برای شما مادران اومایی عزیز خواهیم گفت تا بتوانید بهتر آن را مدیریت و کنترل کنید.

علائم آبله مرغان در کودکان

نشانه واضح آبله مرغان، بثورات پوستی و خارش دار است. این بثورات معمولاً قرمز هستند و اغلب قبل از ناحیه صورت، گردن یا سینه شروع می شوند و بعد به مناطق دیگر بدن نیز گسترش پیدا خواهند کرد. بثورات ابتدا با تاول های پر از مایع شروع می شود که ظرف 4-10 روز پوسته شده و اگر فرد مبتلا بتواند به آن ها دست نزند زودتر بهبود می یابند؛ اما در صورت خارش احتماًل التهاب یا عفونت وجود دارد.

برخی دیگر از علائم و نشانه های آبله مرغان در نوزادان عبارت اند از:

  •  از دست دادن اشتها، از جمله تغییر در عادات شیرخوردن.
  •  تغییر در عادات خواب، زیرا کودک خارش یا درد دارد و نمی تواند مانند گذشته به راحتی بخوابد.
  •  گریه بیش از حد یا عدم پاسخگویی به روش های مختلف برای تسکین کودک.
  •  تب که گاهی اوقات می تواند قبل از بثورات شروع شود.
  • افزایش خواب آلودگی

 

درمان آبله مرغان

 

توجه داشته باشید که نوزادان مبتلا به آبله مرغان ممکن است تب نداشته باشند زیرا سیستم ایمنی ضعیف تری دارند و بنابراین ممکن است دچار عفونت شوند اما تب نکنند. آبله مرغان معمولاً مشکلات معده ای مانند اسهال یا علائم تنفسی مانند گرفتگی بینی را ایجاد نمی کند. نوزادانی که این علائم را دارند ممکن است ویروس دیگری داشته باشند. اگر نوزاد زیر 3 ماه علائم آبله مرغان را نشان داد یا تب کرد، والدین و مراقبان باید سریعاً او را نزد پزشک ببرند.

مراقبت های خانگی بیماری آبله مرغان کودکان

در بیشتر کودکان، علائم آبله مرغان در طی حدود یک هفته به خودی خود برطرف می شود؛ بنابراین درمان بر مدیریت علائم متمرکز است. درمان های خانگی زیر ممکن است باعث تسکین بثورات و درد ناشی از آن ها در کودکان شود:

  •  دادن حمام گرم به کودک با غلات جو دوسر نپخته.
  •  مالیدن لوسیون کالامین به لکه های خارش دار.

- کودک را با لباس های گشاد و آزاد که تاول ها را تحریک نمی کند، بپوشانید. بعضی از نوزادان ممکن است فقط در یک پوشک راحت تر باشند و نیاز به لباس دیگری نداشته باشند. در این صورت باید دمای محیط را کنترل نمایید تا نوزاد سردش نشود.

- برای جلوگیری از خراشیدن تاول ها توسط نوزادان می توانید از دستکش های مخصوص نوزادان استفاده کنید. تمیز و کوتاه نگه داشتن ناخن های کودک برای کاهش خطر عفونت از خراشیدن تاول ها نیز می تواند کمک کننده باشد.

- برای دادن دارو باید حتماً نوزاد یا کودک را نزد پزشک ببرید و بدون تجویز پزشک به او دارو ندهید. این کار بخصوص برای کودکان زیر 2 سال می تواند خطر آفرین باشد. از مصرف داروهای حاوی آسپرین خودداری کنید. همچنین یادتان باشد استفاده از ایبوپروفن در هنگام عفونت آبله مرغان ممکن است باعث عفونت های جدی پوستی در برخی از نوزادان شود، بنابراین در مورد داروهای جایگزین با پزشک مشورت کنید.

- اگر علائم بسیار شدید باشد، یا کودک در معرض خطر عوارض ناشی از آبله مرغان باشد، پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی تجویز کند. این داروها می توانند به بدن کودک در مبارزه با عفونت کمک کنند و ممکن است شدت و مدت زمان علائم را نیز کاهش دهند.

- در برخی موارد، پزشک ممکن است سایر روش ها را برای رفع عوارض آبله مرغان توصیه کند. به عنوان مثال، کودکی که از کمبود آب بدن ناشی از تب شدید و دریافت مایعات ناکافی رنج می برد ممکن است نیاز به دریافت مایعات به صورت سرم در بیمارستان داشته باشد.

سخن آخر

بیماری آبله مرغان یکی از بیماری های مسری است که معمولاً در دوران کودکی برای افراد اتفاق می افتد. این بیماری قابل کنترل و درمان است؛ اما مهم این است که در صورت دیدن علائم آن بخصوص در نوزادان سریعاً به پزشک مراجعه کنید و دستورالعمل های او را مو به مو اجرا نمایید تا خطری برای فرزند دلبندتان ایجاد نشود.

 Dr Mary Harding, Reviewed by Dr Louise Newson. Chickenpox in Children. Last edited 12 Mar 2018

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 100% 100