Ooma
16 درمان آبریزش بینی  کودک به روش خانگی

آبریزش بینی در بین کودکان مشکلی رایج است که هم خودشان را اذیت می کند و هم شما را عصبی خواهد کرد. این مسئله زمانی اتفاق می افتد که حفره بینی با مایع مخاط پر می شود و بینی توانایی و گنجایش نگه داری آن را ندارد. در آبریزش بینی معمولا رنگ مخاط سفید یا زرد یا سبز می باشد. در اکثر مواقع آبریزش آن هم بصورت رقیق نشانه سرماخوردگی است.

در کودکان کوچک تر، آبریزش می تواند نشانه گریه کردن و در معرض هوای سرد بودن یا آلرژی نیز باشد. در صورت سرماخوردگی علاوه بر آبریزش بینی علائمی مانند تب، سرفه، گلودرد، عطسه، معده درد، به هم خوردن زمان خواب و به هم خوردن اشتها نیز مشاهده می شود. والدین باید درباره درمان آبریزش کودکان صبور باشند زیرا درمان آن باید یک پروسه زمانی را طی کند و یکی دو روزه درمان نمی شود. خوشبختانه روش های خانگی برای درمان آبریزش کودکان وجود دارد که امروز می خواهیم آن ها را برای شما مامان های اومایی عزیز توضیح دهیم تا بتوانید سریع تر آبریزش بینی کودکتان را درمان کنید. 

چه چیزی باعث آبریزش بینی کودک می شود؟

ابتدا بهتر است بدانیم چه دلایلی باعث ایجاد آبریزش بینی کودک شده است. تشخیص علت ایجاد یک عارضه بخش مهمی در درمان آن می باشد. مهم ترین عوامل ایجاد کننده آبریزش بینی عبارت است از:

1-  آلرژی:

اگر آبریزش بینی به علت آلرژی باشد معمولا با عطسه و  یا قرمزی یا خارش چشم همراه است.

2- گرفتگی بینی نوزاد تازه متولد شده:

اگر نوزاد شما آبریزش بینی بدون علائم دارد، احتمالا به خاطر وجود مخاط در سیستم تنفسی او است که در بدن او انباشته شده است.

3- قرار گرفتن در معرض هوای سرد:

اگر کودک شما اخیرا در معرض هوای سرد قرار گرفته است و یا غذای خیلی تند خورده باشد به احتمال زیاد دچار آبریزش بینی می شود. 

نکته: بعد از تمیز کردن بینی کودک، دست های او را بشویید و دستمال های کثیف را بیرون بریزید تا از گسترش میکروب ها جلوگیری شود.

4-  سرماخوردگی:

کودک مبتلا به آبریزش ناشی از سرماخوردگی علاوه بر آبریزش علائمی مانند تب خفیف، سرفه، گلودرد، آبریزش چشم و عطسه را هم دارد (درمان سرفه شدید کودکان). شایع ترین علت آبریزش بینی در کودکان سرماخوردگی است (شربت سرماخوردگی کودکان ) و داروهای بدون نسخه زیادی وجود دارد که مخاط تولید شده توسط آبریزش بینی را خشک می کنند.

5-  آنفلوآنزا:

آنفلوآنزا شدیدتر از سرماخوردگی است و آبریزش ناشی از آنفولانزا همراه با علائمی چون لرز (درمان خانگی تب کودکان)، درد عضلانی، گلودرد، سرگیجه و از دست دادن اشتها می باشد. 

6-  گیر کردن یک جسم خارجی در بینی:

اگر چیزی در بینی کودک گیر کرده باشد، آبریزش بینی همراه با ترشحات خونی و یا درد است. 

16 درمان خانگی برای آبریزش بینی کودکان

در این جا می خواهیم روش های کاربردی برای کاهش یا از بین بردن آبریزش بینی کودکان را به شما آموزش دهیم:

1- محلول آب نمک:

آب نمک یکی از بهترین روش های درمان آبریزش بینی است زیرا باعث شل شدن مخاط و خروج راحت تر آن می شود. همچنین مجرای تنفسی نیز تمیز شده و کودک راحت تر نفس می کشد. برای استفاده از آب نمک به روش زیر عمل کنید:

    با استفاده از یک چهارم قاشق چایخوری نمک به همراه یک لیوان آب در حال جوش محلول آب نمک را تهیه کنید و بگذارید در دمای اتاق سرد شود.
    چند قطره از محلول را با قطره چکان داخل بینی بریزید و سر کودک را بالا نگه دارید.
    با گرفتن یکی از حفره های بینی، مخاط حفره دیگر را خالی کنید.
    برای حفره دوم نیز همین کار را انجام دهید.
    این کار را روزی سه بار تکرار کنید.

نمک و ابریزش بینی

2- بخور:

استنشاق بخار باعث خروج راحت تر مخاط بینی می شود. این کار به کودک کمک می کند بهتر بخوابد بنابراین زودتر بهبود می یابد. برای انجام این کار:

    برای کودکان خیلی کوچک، حمام را با بخار پر کنید و دوش آب گرم را باز کنید. کودک را داخل حمام ببرید و ده تا پانزده دقیقه همراه او در حمام بنشینید. این کار را روزی دو تا سه بار انجام دهید.

    برای کودکان بزرگتر، از بخور استفاده کنید. با کودک کنار یک ظرف آب داغ بنشینید و سرتان را روی ظرف نگه دارید. به مدت پنج تا ده دقیقه هوای گرم را استنشاق کنید سپس بینی کودک را خالی کنید. این کار را روزی چند بار انجام دهید.

3- روغن اوکالیپتوس:

اوکالیپتوس باعث کاهش آبریزش بینی و علائم بیماری می شود. این روغن کودک را از شر مخاط رها می کند. برای استفاده از اکالیپتوس به روش زیر عمل کنید:

    چهار تا پنج قطره روغن اوکالیپتوس در آب گرم بریزید و به کودک اجازه دهید ده دقیقه در آن بازی کنید. این کار را روزی دو بار تکرار کنید.

    ده قطره روغن اوکالیپتوس در نصف پیمانه روغن زیتون بریزید. سینه کودک را با این مخلوط ماساژ دهید. انجام این کار قبل از خواب نتیجه بهتری ایجاد می کند. 

4- ریحان:

روش درمان دیگر ریحان می باشد. این ماده خواص ضدباکتریایی، ضد قارچ و ضد ویروس دارد که از آبریزش بینی جلوگیری می کند. به علاوه ریحان باعث قوی تر شدن سیستم ایمنی کودک می شود. برای استفاده از ریحان:

  •   برای کودکان کوچک تر برگ ریحان را با مقدار کمی شکر زرد مخلوط کنید تا دو بار در روز بخورند.
  •   برای کودکان بزرگتر، برگ تازه ریحان را پیش از صبحانه و پیش از خواب به کودک بدهید تا بجود.

یک قاشق غذاخوری آب برگ ریحان تازه را بگیرید. آّب ریحان را با مقدار مساوی آب زنجبیل، آب لیمو و عسل مخلوط کنید. این مخلوط را روزی دو تا سه بار به کودک بدهید.

5- عسل:

عسل یکی دیگر از درمان هایی است که برای کودکان بالای دو سال استفاده می شود. برای کودکان کوچکتر عسل نباید استفاده شود زیرا نوعی باکتری تولید می کند که موجب مسمومیت غذایی حاد می شود. خواص ضدباکتری، آرامش دهنده و ضد ویروسی عسل به کاهش علائم آبریزش بینی کمک می کند. همچنین باعث تسکین سرفه و گلو درد نیز می شود (علت و درمان عفونت چشم کودکان). برای استفاده از عسل:

  •  یک تا دو قاشق چایخوری عسل خام را در یک لیوان آب گرم بریزید. محلول را روزی دوبار به کودک بدهید.
  •  یک قاشق غذاخوری عسل را با نصف قاشق چایخوری آب لیموی تازه در یک لیوان آب گرم بریزید. وقتی محلول گرم است آن را به کودک بدهید. روزی دوبار این کار را انجام دهید.

6- بابونه:

برای کودکانی که حداقل یک ساله هستند، بابونه باعث از بین رفتن آبریزش بینی می شود. این گیاه سیستم ایمنی را نیز تقویت می کند. همچنین با استفاده از خواص آنتی هیستامین، عطسه را نیز کاهش می دهد. برای استفاده از بابونه به روش زیر عمل کنید:

    یک قاشق چایخوری بابونه خشک را در دو لیوان آب در حال جوش بریزید.
    محلول را به مدت پنج دقیقه بپوشانید.
    سپس عسل به آن بیفزایید.
    این چای را روزی دوبار به کودک بدهید.

7- سوپ گرم مرغ:

برای کودکان بالای یک سال، سوپ مرغ باعث کاهش آبریزش بینی می شود. از طرفی سوپ مرغ باعث بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن شده و از عفونت مجاری تنفسی جلوگیری می کند. بعلاوه بسیار مغذی و سبک است که در این شرایط کودک به راحتی می تواند آن را بخورد. سوپ مرغ خانگی را با استفاده از مرغ، سبزیجاتی مانند هویج و اسفناج درست کنید. می توانید روزی دو تا سه بار سوپ به کودک بدهید.

 

سو

8- حمام با اسفنج:

اگر دمای بدن کودک پایین است و آبریزش بینی دارد، او را با آب سرد، با استفاده از اسفنج بشویید تا دمای بدنش به حالت نرمال برسد. حمام با اسفنج به کودک کمک می کند آرام شود و بهتر بخوابد بنابراین سریع تر بهبود می یابد.

    برای کودکان کوچکتر از یک سال، روزی دو تا سه بار این کار را انجام دهید. یک حوله را در آب با دمای اتاق خیس کنید، آب اضافی را بگیرید و حوله را بر روی پاها و دستهای کودک بکشید.

    برای کودکان بزرگتر، روزی دوبار حمام آب سرد مناسب است.

نکته: از آب خیلی سرد استفاده نکنید زیرا باعث افزایش دمای داخلی بدن می شود.

 

حمام کردن و آبریزش بینی

9- افزایش مقدار آب نوشیدنی:

به کودک آب و مایعات زیاد بدهید تا بدن کم آب نشود. این کار به خروج راحت تر مخاط کمک می کند. همچنین سرفه ها را نرم می کند و کودک کمتر اذیت می شود. درمان سرفه در نوزاد نیز به روش خانگی امکانپذیر است.

    اگر نوزاد هنوز شیر می خورد، شیر دادن را ادامه دهید. همچنین می توانید از شیر خشک نیز استفاده کنید.

    برای کودکان بزرگتر، مقدار آب، آب میوه و نوشیدنی ها را افزایش دهید.

 

آب مصرفی و کاهش آبریزش بینی

10- بخور سرد:

باید یک دستگاه بخور سرد در اتاق خواب کودک قرار دهید تا هوای اتاق را مرطوب نگه دارد. این کار به شل شدن مخاط و خروج راحت تر آن کمک می کند. همچنین تنفس راحت تر می شود و کودک دلبند شما خواب راحت تری خواهد داشت. هیچ گاه نباید در حالت خاموش بوودن دستگاه آب در آن باشد. همچنین مخزن آن را تمیز کنید تا از نگهداری باکتری ها جلوگیری شود.

 

بخور و درمان آبریزش بینی

11-  ماساژ روغن خردل:

کمی روغن خردل را با aijwain ، سیر و heeng گرم کنید. اجازه دهید گرمای آن به درجه حرارت ولرم برسد، سپس پشت و سینه کودک را دو بار در روز با این روغن ماساژ دهید.

12-  زنجبیل و عسل:

ترکیب زنجبیل و عسل از قدیم برای سرماخوردگی و سرفه استفاده می شده است. بنابراین درمانی کاربردی و راحت محسوب می شود. کمی زنجبیل رنده کنید و آب آن را فشار دهید. زنجیل را با عسل مخلوط کنید و سه بار در روز به فرزندتان بدهید و تفاوت را ببینید.

13-  سر کودک را در خواب بالاتر بگذارید.

هنگام خوابیدن زیر سر کودک را با چند بالشت کوچک یا حوله بالاتر قرار دهید. این کار باعث می شود مخاط از کانال بینی بازگشت نکند و از تراکم مخاط جلوگیری می کند.

14-  حمام گرم

بخار تولید شده توسط حمام گرم به رقیق شدن مخاط و خروج راحت تر آن ها کمک می کند.

15-  اسپری سالین

این روش به خصوص برای کودکانی که به اندازه کافی بزرگ نیستند و نمی توانند بینی خود را خالی کنند مناسب می باشد. اسپری سالین می تواند مخاط را رقیق کند و  با یک مکنده بینی آن ها را بیرون بکشید. اسپری سالین برای کودکان بسیار کوچک نیز ایمن است و یک روش ملایم و موثر برای رقیق شدن مخاط در بینی کودک محسوب می شود. نحوه استفاده از این اسپری:

- فرزند خود را طوری قرار دهید که حفره های دماغ او به طرف بالا باشد.

- به آرامی یک قطره محلول را در هر سوراخ بینی بریزید.

- بعد از یک یا 2 دقیقه، از یک مکنده برای خروج مخاط استفاده کنید. انتهای حبابی مکنده را فشار دهید، انتهای دیگر را وارد بینی کنید و به آرامی حباب را رها کنید.

- این کار را برای سوراخ دیگر بینی تکرار کنید.

16- فین کردن!

ساده ترین راه برای کودکان بزرگتر فین کردن مرتب برای خروج مخاط از بینی می باشد. به کودک یادآوری کنید دستهایش را بعد از این کار شستشو دهد و هر بار که بینی خود را پاک می کند، دستمال کثیف را بیرون بیندازد. اما نباید برای این کار بیش از حد به خود فشار بیاورد زیرا منجر به خون دماغ شدن می شود. 

نکات اضافی که در درمان آبریزش بینی کودک کمک می کند:

    به کودک یادآوری کنید هر چند ساعت یک بار بینی اش را خالی کند.
    با استفاده از یک دستمال نرم بینی کودک را پاک کنید.
    مقداری روغن زیتون بر روی بینی کودک قرار دهید تا از قرمز شدن آن جلوگیری شود.
    کودک را در معرض عوامل حساسیت زا قرار ندهید. 
    هنگامی که کودک خواب است سر او را بالاتر قرار دهید. 
    غذاهای چرب و غذاهایی که سخت هضم می شوند به کودک ندهید.
    اتاق کودک را گرم نگه دارید و لباس نازک تنش کنید.
    کودک را در گهواره تکان دهید تا احساس آرامش کند.

سخن آخر

همان طور که دیدید روش های بسیار زیاد و آسانی وجود دارد که به شما کمک می کند تا در خانه آبریزش بینی کودکتان را درمان کنید. اگر هیچ یک از این روش ها کارساز نبود و یا علاوه بر آبریزش تب و لرز، تهوع و استفراغ و ... نیز درکودک ایجاد شد باید او را نزد پزشک ببرید و علاوه بر روش های گفته شده کودک را تحت درمان پزشکی قرار دهید. 

 Andrew Landrum, APRN. Runny Nose in Children: Drug-Free Remedies. July 16, 2019

این مطلب به ویرایش و تأیید علمی رسیده است، ایشان جمعی از متخصصین در رشته های زنان و زایمان، مامایی، داروسازی، تغذیه و روانشناسی هستند که همراه اوما در ارائه مطالب علمی و مفید می باشند.

امتیاز مطلب: 91% 91