نوزادان معمولا هنگام شیر خوردن اگر جذب مزه شیر نشوند بهانه گیری می کنند. اگر نوزاد در هنگام شیر خوردن بهانه می گیرد، احتمال دارد که به آن حساسیت داشته باشد.
حساسیت به شیر گاو چیست؟
حساسیت به شیر معمولا زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن با پروتئین شیر به مبارزه می پردازد. این مسئله معمولا باعث واکنش های آلرژیک می شود. لازم به ذکر است که اگر به طور منظم به نوزاد شیر بدهید احتمال حساسیت شیری نسبت به شیر خشک کمتر می شود. اکثر حساسیت های شیری هنگامی که فرزند شما به سن 3-5 سال می رسد، بدون هیچگونه علائمی از بین می رود.
تشخیص حساسیت به شیر گاو
اگر حس می کنید نوزاد شما نسبت به شیر حساسیت دارد، می توانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- با پزشک خود تماس بگیرید و آزمایش های لازم را انجام دهید.
- برای بررسی اینکه آیا نوزاد واقعا واکنش آلرژیک دارد، یک آزمایش چالش خوراکی را تحت نظارت پزشک انجام دهید. گاهی اوقات ممکن است برای تایید تشخیص نیاز به تکرار آزمایش باشد.
- علاوه بر آزمایش خون و مدفوع، نوزاد شما باید آزمایش پوستی آلرژیک را انجام دهد؛ در این آزمایش مقدار کمی از پروتئین شیر در زیر پوست نوزاد از طریق سوزن تزریق می شود.
- اگر کهیر (نقطه متورمی) ظاهر شود، کودک ممکن است به شیر حساسیت داشته باشد.
با این حال، لازم به ذکر است که اگر نوزاد شما حساسیت مثبت به شیر داشته باشد، پزشک ممکن است از شما بخواهد از دادن این شیر به نوزاد بپرهیزید، مخصوصا اگر هنوز به نوزاد شیر مادر می دهید.
تفاوت بین عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به شیر:
حساسیت به شیر کاملا متفاوت از عدم تحمل لاکتوز است، زیرا عدم تحمل لاکتوز به سیستم ایمنی بدن مربوط نمی باشد.
- کودکان مبتلا به عدم تحمل لاکتوز غالبا "آنزیم لاکتاز" را از دست می دهند، که باعث تجزیه لاکتوز، قند موجود در شیر و دیگر محصولات لبنی می شود.
- بنابراین، نوزادانی که تحمل لاکتوز ندارند قادر به هضم غذاهای شیری نیستند. به همین علت معمولا این مسئله باعث تهوع، گرفتگی و حتی اسهال آن ها می شود.
علائم حساسیت نوزاد به شیر:
حساسیت به شیر معمولا در چند روز اول زندگی نوزاد ظاهر می شود. گاهی اوقات حساسیت طی چند روز پس از معرفی رژیم غذایی مبتنی بر شیر خشک، به وجود می آید. برخی از علائم اصلی عبارتند از:
- مدفوع شل (حاوی خون)
- استفراغ
- تمایل نداشتن به مواد غذایی
- جوش های پوستی مانند اگزما در نوزاد
- خس خس کردن
- ورم
- کهیر
در موارد خاص، واکنش آلرژیک بالقوه شدید ممکن است به عنوان آنافیلاکسی شناخته شود که می تواند روی پوست کودک شما، تنفس و فشار خون تاثیر بگذارد.
هشدار قرمز!
اگر نوزاد شما علائم زیر را تجربه کرد، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- دشواری در نفس کشیدن
- تیره تر شدن صورت
- ضعیف شدن نوزاد یا رنگ پریدگی
- تشکیل کهیر
- تورم معمولا در ناحیه گردن یا سر ایجاد می شود.
- تجربه اسهال خونی
پیشنهاد پزشک اوما: مواد غذایی حساسیت زا برای شیرخواران
درمان حساسیت نوزاد به شیر گاو چگونه است؟
دکتر یک یا چند درمان را توصیه خواهد کرد که به مبارزه با حساسیت شیری کمک می کند:
1. تغذیه با شیر مادر:
اگر نوزاد شما، علیرغم مصرف شیر مادر (از مصرف این مواد در شیردهی خودداری کنید) حساسیت به شیر داشته باشد، از شما خواسته می شود رژیم بدون شیر داشته باشید. با پیروی از دستورالعمل پزشک، سعی کنید تا حد امکان تغذیه نوزاد را به تعویق بندازید. اگر از شما خواسته شد شیر را حذف کنید، بهتر است مکمل کلسیم مصرف کنید.
2.جایگزین های شیر خشک:
اگر نوزاد شما از حساسیت شیری رنج می برد، ممکن است بخواهید گزینه های جایگزین که مواد مغذی مشابه شیر را ارائه می دهند را دریافت کنید.
- این مواد مغذی شامل شیر خشک سویا یا عنصری است که باید پس از مشاوره با متخصص اطفال به نوزاد داده شود.
- همچنین ممکن است بخواهید از توصیه های پزشک به عنوان یک شیرخشک هیپوالورژیک استفاده کنید که باعث جلوگیری از واکنش های آلرژیک می شود.
برای نوزادانی که شیر خشک ( بهترین شیر خشک برای وزن گیری) مصرف می کنند، دو نوع اصلی از شیرخشک هیپوالورژیک وجود دارد که عبارتند از:
- شیرخشک های بسیار هیدرولیز شده، که دارای پروتئین شیر گاو هستند و سپس به ذرات کوچک تجزیه می شوند تا آنها را نسبت به شیرخشک های دیگر کمتر آلرژیک کنند.
- شیر خشک های نوزاد مبتنی بر اسید آمینه، که در آنها پروتئین ها در ساده ترین شکل آنها یافت می شوند. این شیر خشک در وضعیتی که نوزاد علائم بهبود پس از مصرف شیرخشک هیدرولیز شده دارد استفاده می شود.
3. نوزادان بیش از سن یک:
اگر متخصص اطفال مظنون به حساسیت شیر باشد، ابتدا سعی می کند شیر را برای مدت مشخصی حذف کند سپس راه حل مناسب را ارائه می کند. اگر حساسیت شیری تشخیص داده شود، ابتدا به مقدار کم به نوزاد شیر داده می شود.
احتیاط:
احتیاط های خاصی وجود دارد که باید هنگام شیر دادن به نوزاد برای جلوگیری از ایجاد مشکل در نظر بگیرید:
- شیرخشک هایی که به طور جزئی هیدرولیز شده اند، ناامن هستند چرا که هنوز پروتئین های آلرژیک ایجاد می کنند؛ بر خلاف شیرخشک های هیدرولیز شده که پروتئین کاملا حذف شده است.
- توصیه می شود از دادن شیر بز، شیر برنج یا حتی شیر بادام شیرین به نوزاد اجتناب کنید. این گونه ها برای مصرف نوزادان ایمن نیستند.
- اگر شیر خشک نوزاد را به شیر خشک دیگری تغییر دهید، آلرژی باید حدود 2 تا 4 هفته بعد ناپدید شود.
- متخصص اطفال کودک همچنین ممکن است از شما بخواهد شیر خشک هیپوالورژیک را تا تولد یک سالگی نوزاد ادامه دهید. بعد از آن به شما توصیه می شود به تدریج شیر گاو را به رژیم غذایی اضافه کنید تا ببینید نوزاد آن را قبول می کند یا خیر.
تهیه و تنظیم: گروه سلامت اوما
منبع: www.momjunction.com