اگر به غذاهای چرب، سرخ کردنی و فست فود علاقه دارید، باید آنها را در دوران قاعدگی کنار بگذارید. به طور کلی، مصرف دائم غذاهای سرخ کردنی و فست فود، ضررهای زیادی دارد و نه تنها باعث افزایش وزن میشود، بلکه افزایش چربی خون را نیز به همراه دارد. معمولا افرادی که تغذیه سالمی ندارند، در دوران قاعدگی نیز دچار درد شدید میشوند یا پریود نامنظم را تجربه میکنند. تغذیه یک عامل مهم در پریودهای نامنظم، دردهای شدید پریود و کاهش و افزایش خونریزی پریود است. تغذیه مناسب، خون پریود را افزایش میدهد که نشانه مشکل یا بیماری نیست. با استفاده از پدهای بهداشتی تافته، پریود امن و راحتی را تجربه میکنید. شما باید در این دوران، تمام مواد مغذی و ویتامینهای از دست رفته بدن خود را از طریق تغذیه درست جبران کنید تا دچار مشکلات شدیدی از جمله کم خونی، کمبود آهن و کلسیم نشوید.
نقش رژیم غذایی و تغذیه مناسب در سلامت پریود
خونریزی دوران قاعدگی در اثر ریزش لایه داخلی رحم است که بر اثر چسبیدن فولیکولها رخ میدهد. در نتیجه این اتفاق، شما قاعدگی را تجربه میکنید و آن لایه داخلی رحم، به این شکل، تخلیه میشود. خونریزی در این دوران بسیاری از مواد مغذی موجود در بدن را دفع میکند و شما باید برای جبران آن، روی مصرف مواد مغذی و تغذیه سالم و مفید تمرکز کنید. همچنین، رژیم غذایی سالم یکی از راهکارهایی است که تا حد زیادی میتواند به تنظیم شدن پریود، کاهش درد و خونریزی کمک کند. پس، روی مصرف مواد مغذی زیر تمرکز کنید و آنها را در برنامه غذایی سیکل پریود خود قرار دهید.
- ویتامین B12: بسیاری از زنان، در دوران قاعدگی، خستگی و ضعف شدیدی را تجربه میکنند و به همین دلیل، در این دوران مایل به استراحت و خواب هستند. این اتفاق به دلیل افت پروژسترون و استروژن رخ میدهد که با مصرف ویتامین B12 که باعث تولید گلبولهای قرمز میشود، انرژی بدن را افزایش داد.
- آهن: آهن یک ماده ضروری هموگلوبینی است که داخل گلبولهای قرمز قرار دارد. خانمها در دوران پریود خود، به دلیل خونریزی مقدار زیادی آهن از دست میدهند. اگر این آهن از دست رفته، جبران نشود، میتواند بر عملکرد سلولی و رشد هورمونها تاثیر بگذارد.
مواد غذایی مفید در دوران قاعدگی
همانطور که اشاره کردیم، آهن و ویتامین B12 دو مواد مغذی است که باید در برنامه غذایی دوران پریود قرار گیرد. مصرف به اندازه این مواد مغذی و برنامه غذایی سالم، میتواند به رفع دلایل پریود نامنظم نیز کمک کند. در ادامه، به معرفی برخی از مواد غذایی که بهتر است در دوران پریود مصرف کنید، میپردازیم.
شکلات تلخ
شکلات تلخ یک میان وعده سالم و سرشار از آهن و منیزیم است که به افزایش خون قاعدگی و جبران خون از دست رفته دوران قاعدگی کمک میکند. همچنین، به دلیل دارایی از آهن، آهن از دست رفته بدن را نیز تامین میکند. البته، شکلات تلخ را با دیگر شکلاتهای فراوری شده شیرین با قند مصنوعی اشتباه نگیرید.
زنجبیل
در دوران قاعدگی، حتما از زنجبیل در غذاهای خود و چای یا دمنوش استفاده کنید. همچنین، میتوانید چای زنجبیل آماده کرده و در دوران پریود بنوشید. زنجبیل دارای خواصی همچون ضدالتهاب، ضد تهوع و تسکین درد است. پس اگر در دوران پریود خود دچار دردهای شدید ماهیچه، حالت تهوع و استفراغ میشود، مصرف زنجبیل را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
آب
آب یک نوشیدنی ساده و بدون هزینه است که نقش مهمی در کاهش دردهای پریود دارد. اگر در دوران پریود دچار سردردهای شدید میشوید، مصرف آب زیاد را جدی بگیرید.
ویتامین C
پرتغال و لیمو، دو میوه حاوی ویتامین C بالا هستند که به تنظیم پریودهای نامنظم و کاهش درد پریود کمک میکنند. پرتغال حاوی ویتامین سی، دی و کلسیم است که به کاهش علائم افسردگی و رفع دل دردهای پریود کمک میکند. به طور کلی، مصرف مرکبات در این دوران، به بهبود روحیه و بالا رفتن سطح انرژی کمک میکنند.
مغزیجات
مغزیجاتی مانند گردو، بادام، فندق و پسته، میان وعدههای سالم و خوشمزه هستند. این مغزیجات، مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳، پروتئین، منیزیم و ویتامینهای مختلف دارند. مصرف مغزیجات، نه تنها در دوران پریود، بلکه در رژیم غذایی روزهای عادی نیز مفید است.
تخم مرغ
اگر در دوران قاعدگی درد شدیدی دارید و گرفتگی ماهیچه و عضلات را تجربه میکنید، مصرف تخم مرغ را در برنامه غذایی خود قرار دهید. تخم مرغ یک ماده غذایی سرشار از آهن، پروتئین و اسیدهای چرب مفید است که به جبران مواد مغذی از دست رفته بدن در این دوران کمک میکند.
موز
موز مقدار زیادی پتاسیم و منیزیم دارد که به بهبود حرکات روده کمک میکند. اگر در دوران پریود، دچار اسهال شدید و دردهای رودهای میشوید، موز را در برنامه غذایی خود به عنوان میان وعده قرار دهید.
مواد غذایی مضر در دوران قاعدگی
در دوران قاعدگی، بدن خون زیادی را از دست میدهد و تغییرات هورمونی، باعث عدم تعادل در هورمونها میشود. شما باید برنامه غذایی این دوران را به طوری برنامه ریزی کنید که مواد مغذی، آب، فیبر و پروتئین به میزان کافی به بدن برسد. اگر به تغذیه سالم در این دوران اهمیت ندهید، ممکن است که خون پریود شما نیز کم شود و درد شدیدی را تجربه کنید. مصرف مواد غذایی زیر را در دوران پریود، قطع کنید.
- غذاهای تند
- نمک
- کافئین
- الکل
- آب نبات و شکلاتهای شیرین
- تنقلات مضر مانند چیپس و پفک
- غذاهای فراوری شده مانند غذاهای کنسروی
نکات مهم در رژیم غذایی پریود
رعایت برخی از نکات ساده در رژیم غذایی، میتواند به کاهش درد پریود و کم شدن علائم آن کمک کند. به طور کلی، اگر تغذیه مناسبی داشته باشید، میتوانید دوران قاعدگی راحتتری را تجربه کنید. در دوران پریود، حتما میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید. خودتان از میوههایی که دارید، آب میوه طبیعی تهیه کنید. در این دوران، سبزیجات و گوشت آبپز را جایگزین غذاهای سرخ کردنی و فست فود کنید. اگر درد شدیدی را در دوران پریود تجربه میکنید، حتما مواد غذایی سالم مصرف کنید و نوشیدن دمنوشهای گیاهی را فراموش نکنید. در این دوران، تغذیه سبک و بدون چربی داشته باشید. تا جایی ممکن، مواد غذایی سبک ولی مغذی مصرف کنید و غذاهای خود را با کمترین میزان روغن بپزید. برای آگاهی بیشتر درباره نقش تغذیه در دوران قاعدگی، به سایت تافته مراجعه کرده و مطالب مربوط به آن را مطالعه کنید.