مهمترین عامل تاثیرگذار در قد نهایی یک کودک، پدر و مادر او هستند. بعبارتی از یک پدر و مادر قد بلند، فرزند بلند قدی زاده میشود و عکس آن نیز درباره زوجهای کوتاه قامت صادق است. ما میتوانیم با دانستن قد پدر و مادر یک کودک، قد نهایی او را حدس بزنیم. بسیاری از والدین از این که کودکشان در میان هم سن و سالان خود کوتاهتر است، نگران میشوند و به پزشک مراجعه میکنند. اولین قدم در ارزیابی قد کودک این است که آیا در حدوده طبیعی رشد و مناسب با سن او است یا نه؟. براساس این اعداد ما میتوانیم بگوییم، یک کودک کوتاه قد است یا خیر؟
✅کوتاهی قد کودکان، با این بیماریها!
اهمیت اصلی توجه به قدکودکان تشخیص بیماریهایی است که میتواند رشد کودک را مختل کند. اگر 6 ماه متوالی کودک هیچ رشد قدی نداشته، نگرانکننده است. گاه برخی بیماریها نظیر سوءتغذیه، بیماریهای کلیوی، کبدی، دیابت، نواقص ژنتیکی و بیماریهای زیر موجب کوتاهی قد میشوند.
✴️کمکاری تیروئید
کوتاهیقد از نشانههای مهم کم کاری تیروئید است که در کنار علامتهایی مثل خواب آلودگی، خستگی مفرط، پفآلود بودن و کندذهنی میتواند توجه والدین و پزشکان را به وجود این بیماری معطوف سازد. اگر درمان به موقع انجام شود بهبود رشد قدی را شاهد خواهیم بود.
✴️راشیتیسم
زندگی شهری بسیاری از کودکان را از تابش نور خورشید محروم کرده است و به این ترتیب، بیماری راشیتیسم کماکان تهدیدی برای کودکان محسوب میشود. علامتهای این بیماری علاوه بر کندی رشد، قوسی شدن پاها و برجسته شدن کنارههای استخوان جناغ است. با مصرف کلسیم و ویتامین D از عوارض بیماری مثل کوتاهیقد جلوگیری کرد.
✴️بیماری ترنر
این بیماری کروموزومی بر اثر کمبود یک کروموزوم ایکس در دختران ایجاد میشود. از دیگر علائم آن وجود پره در دو طرف گردن، پاهای قوس دار و تاخیر در بلوغ است.